Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2472
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12659
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88689
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradėje išskleista 200 metų ilgio Lietuvos vėliava

2019 m. vasario 23 d., šeštadienis Nr.15 (1835)

Pabradės bendruomenė „Domus“ pakvietė miesto gyventojus ir svečius kartu švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtas pirmąsias metines. Bendruomenės iniciatyva į Pabradę buvo atvežta viena ilgiausių trispalvių Lietuvoje. Jos plotas – 800 kvadratinių metrų. Didžiulę, 200 metrų ilgio vėliavą neatlygintinai paskolino Utenos miesto kultūros centro direktorius, režisierius Erikas Druskinas. Ši įspūdingo dydžio Lietuvos trispalvė jau 8 metus keliauja ne tik po Lietuvos miestus, tokius kaip Anykščiai, Vilnius, Klaipėda, taip pat ji buvo išskleista Ukrainos miestuose (Odesoje, Kijeve), ją matė Latvijos ir Gruzijos (Tbilisi, Batumi) žmonės.

Vasario 16-osios šventė prasidėjo šv. Mišiomis Pabradės Švenčiausios Mergelės Marijos, Šeimų karalienės bažnyčioje, kurias aukojo klebonas kunigas Vladimiras Solovej. Po šv. Mišių pabradiškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti išskleisti vėliavą Įkalnės gatvėje.

Po iškilmingo ir smagaus trispalvės išskleidimo, šventės dalyviai pajudėjo link Dubingėlės skvero, kur vyko vėliavų pakeitimo ceremonija.

Lietuvos valstybės atkūrimo proga numatyta iškilmingai iškelti naujas Lietuvos valstybės, Lietuvos istorinę ir Pabradės miesto vėliavas, o pernai, švenčiant Lietuvos šimtmetį, iškeltos vėliavos buvo nuleistos ir įteiktos saugoti garbingiems mūsų miestelio gyventojams ir įstaigoms.

Kaip viena svarbiausių valstybės simbolių, Lietuvos valstybės vėliava perduota Pabradės „Ryto“ gimnazijai, puoselėjančiai tautines tradicijas, skatinančiai pilietiškumą, ugdančiai jaunosios kartos atsakingumą. Vėliavą saugoti gimnazijos kraštotyros muziejuje iškilmingai priėmė gimnazijos direktorė Laima Markauskienė.

Mūsų miestu rūpinasi, jį tvarko ir prižiūri UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Už Pabradės miesto priežiūrą, bendradarbiavimą, už miesto puošimą šventėms, pagalbą bendruomenei, Pabradės miesto vėliava buvo įteikta UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ direktoriui Andrejui Jundai.

Bendruomenės ,,Domus“ vėliava įteikta vienam iš bendruomenės įkūrimo iniciatorių, buvusiam jos ilgamečiam pirmininkui, atsakingam, aktyviam ir tolerantiškam mūsų miesto patriotui – Vaclovui Jasudui.

Ant stiebų suplevėsavus naujoms vėliavoms, Lietuvos valstybės atkūrimo proga nuaidėjo trys pagarbos salvės: Lietuvos valstybei, Lietuvos laisvei ir nepriklausomybei, Pabradės krašto žmonėms. Salves atliko Lietuvos kariuomenės Generolo Silvestro Žukausko poligone tarnaujantys kariai iš Operacinės aplinkos kuopos „Vanagas“ (kariams vadovavo seržantas Arūnas Alechnovičius).

Tikimės, kad tokia kasmetinė vėliavų pakeitimo ceremonija taps mūsų miesto tradicija ir kiekvienais metais šitaip pagerbsime Pabradei nusipelniusius žmones ar organizacijas.

Norime padėkoti visiems prisidėjusiems prie šios šventės ir dalyvavusiems joje. Dėkojame gerbiamam Erikui Druskinui, paskolinusiam ir suteikusiam galimybę išskleisti Pabradėje vieną didžiausių trispalvių Lietuvoje, mūsų parapijos kunigui klebonui Vladimirui Solovej už labai prasmingą pamokslą valstybės atkūrimo proga, kunigui vikarui Dovydui Grigaliūnui. Ačiū Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijoms, „Ryto“ gimnazijos mokytojui Darjušui Gurskij už filmavimą ir video montavimą, mokiniams (Šaulių sąjungos nariams, garso operatoriui Aleksui Anikejevui), Meno mokyklai, Kultūros centrui, Pabradės seniūnijai, kariams, kėlusiems trispalvę, Lietuvos poligono Operacinės aplinkos kuopos „Vanagas“ kariams ir visiems visiems dalyvavusiems šioje šventėje. Ypatinga padėka bendruomenės „Domus“ nariams: Marijai Trofimovai, Pavelui Lukjanovui, Jonui Kavaliūnui, Taisijai Matiusovičienei, Gintarui Aksenavičiui, renginio vedėjai Erikai Oleiničak.

 

Darjušo Gurskio filmuotą medžiagą galima pamatyti Pabradės bendruomenės „Domus“ facebook paskyroje.

 

Romas KERULIS

Pabradės bendruomenės „Domus“ pirmininkas

 
Reklaminis skydelis