Mes turime 397 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3558
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19759
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95789
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Akis bado rajono savivaldybės įtartini viešieji pirkimai

2019 m. vasario 23 d., šeštadienis Nr.15 (1835)

Laikraščio „Švenčionių kraštas“ 2019-02-15 numeryje publikacijoje „Negaliu tylėti“ žadėjau paviešinti informaciją apie neskaidrius viešuosius pirkimus perkant teisines paslaugas. Tą ir darau.

Pagal 2017 m. sausio 31 d. sutartį Nr. J-19 už 30 tūkst. eurų iš UAB „Ariril“ pirktos teisinės (advokato) paslaugos. Bendrovėje dirba 6 asmenys, kurių vidutinis mėnesinis atlyginimas – 696 eurai. Teikti advokato paslaugų bendrovė neturi teisės, tai gali daryti tik advokatai ir jų padėjėjai. Tačiau savivaldybės administracija sumokėjo 32545 Eur. Kyla klausimas – už ką? Tuo pat metu savivaldybė pirko advokatų paslaugas iš kelių advokatų kontorų bendrai už apie 15 tūkst. eurų sumą. Specialiųjų tyrimų tarnyba konstatavo, jog administracija už teisines paslaugas moka brangiausiai iš visų savivaldybių. Iš kur toks dosnumas?

2017 m. gegužės 25 d. administracijos direktorius A.Šarėjus sudarė sutartį Nr. J-187 su UAB „Adelinga“ dėl teisinių konsultavimo paslaugų viešųjų pirkimų klausimais už bendrą 33 tūkst. eurų sumą. Bendrovėje dirba vienas asmuo – direktorė. Pagal sutarties sąlygas už vieną konsultavimo valandą buvo mokama 459,8 Eur, t.y. daugiau, negu minimali rajono gyventojo mėnesinė alga. Įrodymui pateikiu taip vadinamų „Atliktų darbų priėmimo-perdavimo akto“ kopiją, iš kurios matyti, kad už 16 val., t.y. 2 darbo dienas sumokėta 7356,8 Eur.

Tokių aktų yra daugiau, net 52 valandos. Pastaba: ranka prirašytos sumos, mano paskaičiavimais, valandų skaičių dauginant iš valandinio įkainio – 459,8 Eur.

Vien už „parengtą“ savivaldybės administracijos paklausimą Konkurencijos tarnybai dėl Švenčionių autobusų stoties valdymo ir nuomos sutarties sudarymo su UAB „Svirka“, sumokėta 2758,8 Eur. Paklausimas nieko bendro neturi su viešaisiais pirkimais. Kyla pagrįstas klausimas: o ką veikia savivaldybės teisininkai, jeigu net paklausimus rengia neaiški bendrovė? Įdomus faktas: ši, 2758,8 Eur, suma viršija Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo ir specialistės kartu sudėjus mėnesinį atlyginimą.

Taigi kas gali paneigti, kad sutartis sudaryta ne pasipelnymo tikslais, švaistant biudžeto lėšas, tuo labiau, kad iš aktų neaišku, nei kas konsultavo, nei ką konsultavo ir kokiais klausimais.

Nors suma nepalyginamai mažesnė, tačiau verta dėmesio ir sutartis Nr. J-467, pagal kurią savivaldybė pirko iš VšĮ Anykščių jaunimo verslumo centro „Verslumo mokymus, skirtus jauniems žmonėms“ už 9 tūkst. eurų. O ką mokė? Ogi 20 progimnazijos ir gimnazijos moksleivių Sirvėtos regioninio parko direkcijos patalpose Šventos kaime. O kodėl ne Cirkliškio profesinio rengimo centre arba kurioje nors gimnazijoje?

Pagal mokinių sąrašus buvo surengti du užsiėmimai (5 dienos). Pagal darbų atlikimo aktą – trys užsiėmimai. Akivaizdus duomenų klastojimas. Paskaičiavus vieno moksleivio mokymus, dienos kaina – 90 Eur, už 5 dienas – 450 Eur. Tuo tarpu neformaliam moksleivių ugdymui vienam asmeniui per mėnesį skiriama 15 eurų.

Duomenų, kas vedė mokymus, kokia tematika, ataskaitoje nėra. Tokie mokymai, esant poreikiui, gali būti rengiami ne moksleiviams, o pradedantiems dirbti jauniems žmonėms, ir tai gali atlikti rajone dirbantys specialistai.

Paliečiau du viešuosius pirkimus, tačiau nemaža dalis vykdytų viešųjų pirkimų kelia pagrįstus įtarimus dėl skaidrumo, racionalaus biudžeto lėšų panaudojimo. Aš įžvelgiu daug pažeidimų ir neatmetu galimybės kreiptis į teismą dėl iššvaistytų lėšų priteisimo iš kaltų asmenų, tame tarpe administracijos direktoriaus A.Šarėjaus, pasirašiusio daugelį įtartinų sutarčių.

Krenta į akis ir netolygus, neteisingas lėšų skirstymas seniūnijoms. Seniūnijoms paslaugas teikia dvi savivaldybės įmonės: „Pabradės komunalinis ūkis“ (Pabradės ir Magūnų sen.) ir „Švenčionių švara“ (likusios rajono seniūnijos). Keletas pastebėjimų. Gatvių apšvietimui, šviesoforų priežiūrai „Pabradės komunaliniam ūkiui“ skirta 50 tūkst. Eur, „Švenčionių švarai“ – 26 tūkst. 500 Eur, medžių ir krūmų genėjimui „Pabradės komunaliniam ūkiui“ – 25 tūkst. Eur., „Švenčionių švarai“ – 10 tūkst. Eur, kapinių priežiūrai Pabradės, Magūnų seniūnijose – 30 tūkst. Eur., likusioms seniūnijoms – 33 tūkst. Eur. Pagal gyventojų skaičių padėtis tokia: Pabradės seniūnija – apie 8000 gyventojų, Magūnų seniūnijoje – apie 740 gyventojų. Bendras skaičius – apie 8000. Likusiose seniūnijose gyvena apie 18700 gyventojų.

Skirstant lėšas disproporcija akivaizdi.

Konstantas RAMELIS

Tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas

 
Reklaminis skydelis