Mes turime 215 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3380
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17379
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64705
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis Nr.24 (1167)

Kovo 20-ąją Lietuvoje prasidėjo laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės etapas. Kaip ir kasmet visoje Lietuvos teritorijoje iš lėktuvų bus išmėtyti jaukai su vakcina. Laukinių gyvūnų vakcinacija pradedama nuo vakarinio Lietuvos pakraščio – iš Klaipėdos oro uosto – ir bus tęsiama visoje Lietuvos teritorijoje. Jeigu leis oro sąlygos, pavasarinio etapo vakcinacija Švenčionių rajono teritorijoje planuojama kovo 27 - balandžio 11 dieną.

Vakcinacija Lietuvoje vykdoma sistemingai nuo 2006 metų. Vakcinaciją atliekant du kartus per metus, pasiekti neblogi rezultatai. Pastaraisiais metais Lietuvoje pasiutligės atvejų nustatoma vis mažiau – 2011 m. buvo nustatyta tik 14 atvejų, o Švenčionių rajono teritorijoje – vienas. Tuo tarpu 2009 m. – 63 pasiutligės atvejai Lietuvoje, iš jų 12 – Švenčionių rajone.

Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina, jų negalima liesti. Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai nedelsiant pranešti Švenčionių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai tel. 51971, 51791. Jaukai su vakcina nėra pavojingi naminiams gyvūnams, tačiau jo perdozavus, galimos komplikacijos.

Vytas JAZGEVIČIUS
Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. vet. gydytojas