Mes turime 266 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:927
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26057
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73383
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

VRK patvirtino rinkimų rezultatus Švenčionių rajone neištyrusi pažeidimų

2019 m. kovo 27 d., trečiadienis Nr.23 (1843)

Sekmadienį, paskutinę rezultatų tvirtinimo dieną, VRK svarstė 13 savivaldybių, kuriose gauta skundų dėl galimų pažeidimų, atliekami ikiteisminiai tyrimai. Nors tyrimai dar vyksta, VRK nepanaikino rinkimų rezultatų nei vienoje apygardoje.

Vieną kartą – kovo 8 d. – VRK savo sprendimu jau buvo patvirtinusi rinkimų rezultatus Švenčionių rajone, net neištyrusi LVŽS skundo, bet Vyriausiasis administracinis teismas šį sprendimą panaikino. Praktiškai neatlikusi „namų darbų“, VRK vėl užlipo ant to paties „grėblio“: užuot tyrusi pažeidimus, kreipėsi į kelias institucijas, pavesdama šį darbą joms, ir net nelaukusi išvadų vėl pavirtino rinkimų rezultatus. Tuo tarpu rinkimų pažeidimus Švenčionių rajone jau plačiai aptarinėja garsūs šalies specialistai ir vertina juos kaip šiurkščius, o Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius tai, kaip buvo naudojamas laikraštis „Žeimenos krantai“, tiesiai vadina nusikaltimu demokratijai. D.Radzevičiaus nuomone, rinkimų rezultatų peržiūrėjimas – tai švelniausia, kas turi būti daroma, o šiaip jau tai reikalauja rimto ikiteisminio tyrimo.

Tuo tarpu VRK nieko nemato! Sekmadienį po kelias valandas vykusių diskusijų šįkart jau vieningai (praėjusį kartą 8 balsavo už patvirtinimą, 4 – prieš) nusprendė, kad „nėra pakankamai įrodymų, jog laikraščio papildomą tiražą apmokėjo ir rinkėjams dalino suinteresuoti rinkimų dalyviai, todėl šis faktas neturi įtakos rinkimų rezultatams“.

Redakcija VRK nurodė tiražą padidinusi bendrovės „Žeimenos krantai“ direktoriaus Valdemaro Kasperovič sprendimu, siekdama padidinti prenumeratorių skaičių.

V.Kasperovič yra Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narys, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys ir kovą perrinktas naujai kadencijai. Ignalinos spaustuvė patvirtino, kad už padidintus laikraščio tiražus (3000 egz., 7000 egz., 9000 egz.) sumokėjo V.Kasperovič grynaisiais. Jau vien tai yra ne tik Rinkimų įstatymo, bet ir kitų įstatymų pažeidimas. Bet VRK ir į tai pažiūrėjo pro pirštus.

Vis dėlto sekmadienį VRK nutarė kreiptis į policiją, kad pareigūnai pradėtų ikiteisminį tyrimą ir surinktų papildomų duomenų apie laikraščio platinimą. Gavusi iš policijos atitinkamus duomenis, VRK spręs dėl rinkėjų papirkimo. Na, čia tai jau nesunki užduotis pareigūnams – minėtais laikraščiais buvo užversti visi, kas gyvas.

Kitas tyrimo užduotis VRK perdavė Visuomenės informavimo etikos komisijai ir Kultūros ministerijai.

Pirmadienį šalies žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai pažadėjo tokį VRK sprendimą skųsti teismui, siekdami panaikinti Švenčionių rajono savivaldybės tarybos ir mero rinkimų rezultatus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ