Mes turime 189 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1922
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5315
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52641
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono taryba baigė kadenciją – ketvirtadienį įvyko paskutinis posėdis

2019 m. kovo 30 d., šeštadienis Nr.24 (1844)

Kitą posėdį jau turėtų susirinkti visiškai kitokios sudėties rajono taryba. „Suvirškinę“ beveik visus konkurentus ir „susiurbę“ dalį darbiečių, liberalai praktiškai atsikratė oponentų. Bet rinkimų aidai vis netyla...

Posėdžiavo taryba paskutinį kartą kaip Majakovskio eilėse „persiposėdžiavusieji“ - visą dieną nuo ryto iki vakaro. Klausėsi biudžetinių įstaigų ataskaitų. Iš snūduro pažadino tik šilumos branginimo klausimas. Branginimas nusimatė nemenkas – apie 13-15 proc. Prieš tokį sprendimą aštriai pasisakė Vytautas Bulka. Jau po jo meras suskubo antrinti, kad jis ir ruošiasi siūlyti nepritarti. Posėdžio darbotvarkę sudaro meras. Kam įtraukti į posėdžio darbotvarkę, o paskui siūlyti nepriimti? Kyla abejonių: jeigu V.Bulka nesukritikavęs ketinimo, gal sprendimas būtų tyliai ramiai ir priimtas? Juk labai neblogai iš „Fortumo“ gauti dividendų, kaip antai buvo padaryta pernai, lėšos biudžete neplanuotos, niekam nepaskirtos. Kaip sakė posėdžio pabaigoje savo pareiškime Vytautas Bulka, kitą kadenciją taryboje bus ramu – rinkimų rezultatai tokie kontraversiški, kad nebus nei kritikos, nei kitos nuomonės, nereikės net koalicijos. Mero partija turi 16 vietų iš 25. Lenkams, kurie atvirai yra ne kartą pareiškę galintys dirbti tik valdžioje, šįkart reikės labai pasistengti, kad nebūtų išspirti. Realiai jie (4 nariai) liberalams nereikalingi.

Kažkokie keisti šįkart rinkimai mūsų rajone, aptekę dar negirdėtais rinkimų pažeidimais, o skundų kiekiu mušantys rekordus – VRK pirmininkė pasakė, kad jeigu tirtų visus pažeidimus, rezultatus patvirtintų gal tik 2021 metais... Tai kovo 8 d. ir patvirtino nieko netyrusi. Neblogas precedentas – kuo daugiau pažeidimų, tuo mažesnė tikimybė, kad juos kas tirs? Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas vis dėlto nusprendė kitaip – panaikino VRK sprendimą ir paliepė ištirti bent vieną skundą, kuris jau buvo pradėtas tirti, bet taip ir nebaigtas. Čia dėl beprotiško kiekio mero tėvo laikraščių užvertimo ant rinkėjų galvų. VRK savo ruožtu šį darbą pavedė Švenčionių apygardos komisijai, kuri pririnko šūsnis beverčių popierių, tarp kurių net problemos esmė pasimetė, bet taip nieko ir neištyrė. Tiksliau, pasiteisinę nesugebėjimu, atsisakė tirti, o surinktus popierius nudrėbė VRK – tegu ji ir tiria.

Sekmadienį, kovo 24 d., VRK vėl kelias valandas svarstė, ką daryti su Švenčionimis. Ir vėl pakartojo ankstesnį „ėjimą“- po ilgų diskusijų pripažino, kad net to vieno pažeidimo (nemokamo laikraščių dalinimo) ištirti nesugeba, ir, per daug nesukdama galvų, patvirtino rinkimų rezultatus Švenčionių rajone neištyrusi pažeidimų. Tiesa, pažeidimų taip nepaliko – pavedė tirti policijai, Visuomenės informavimo etikos komisijai ir net Kultūros ministerijai. Kaip suksis iš padėties, jeigu šios institucijos ims ir ką nors ištirs? Tiesa, VRK sprendimą patvirtinti rinkimų rezultatus ir iš antro karto dar galima apskųsti teismui mėnesio laikotarpiu.

Tuo rinkimų istorija arba kova už demokratiją Švenčionių rajone dar nesibaigia. Kovo 27 d. VRK dar gavo prokuratūros nurodymą ištirti dar vieną skundą.

Tuo tarpu rinkimų pažeidimus Švenčionių rajone jau plačiai aptarinėja garsūs šalies medijų specialistai ir vertina juos kaip šiurkščius. Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius tai, kaip buvo naudojamas laikraštis „Žeimenos krantai“, tiesiai vadina nusikaltimu demokratijai. D.Radzevičiaus nuomone, rinkimų rezultatų peržiūrėjimas – tai švelniausia, kas turi būti daroma, o šiaip jau tai reikalauja rimto ikiteisminio tyrimo. Jam yra žinoma ir daugiau faktų šalyje, kai politikai regioninius laikraščius naudoja kaip propagandos įrankį.

Grįžtant prie mūsų rajono, absurdiškai skamba VRK pasiteisinimas: „Nėra pakankamai įrodymų, jog laikraščio papildomą tiražą apmokėjo ir rinkėjams dalino suinteresuoti rinkimų dalyviai, todėl šis faktas neturi įtakos rinkimų rezultatams“.

Pati to laikraščio redakcija VRK nurodė tiražą padidinusi bendrovės „Žeimenos krantai“ direktoriaus Valdemaro Kasperovič sprendimu (tikslą nurodo - padidinti prenumeratorių skaičių!). V.Kasperovič oficialiai yra to laikraščio vadovas. O dar V.Kasperovič yra Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narys, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys ir kovą perrinktas naujai kadencijai. Ignalinos spaustuvė raštiškai patvirtino komisijai, kad už padidintus laikraščio tiražus (3000 egz., 7000 egz., 9000 egz.) sumokėjo V.Kasperovič grynaisiais. Ar gali kilti abejonių, kad „laikraščio papildomą tiražą apmokėjo ir rinkėjams dalino suinteresuoti rinkimų dalyviai“? Laikraščio buhalterė, matyt, neturėdama supratimo apie prekybą laikraščiu prekybos tinkluose, pareiškė, kad nemokamas laikraštis „buvo išvežiotas per įprastas jo pardavimo vietas ir tiesiog paliktas“. Prekybos centrai galėjo dalinti prekę (laikraštį) nemokamai? Šio absurdo net komentuoti neįmanoma.

„Šis tiražas buvo išleistas paveikti rajono gyventojus. Tiek nėra šeimų, koks buvo tiražas“, – per VRK posėdį pasisakė Kęstutis Trapikas, neabejotinai galėjęs būti stipriausias kandidatas į mero postą ir todėl įžūliai pašalintas iš rinkimės kovos. Iš jo vadovaujamo rinkimų komiteto „Piliečių balsas“ ne šiaip sau klastingai pasitraukė trys artimai tarpusavyje susiję asmenys, net neinformavę apie tai K.Trapiko. K.Trapikas buvo šokiruotas tokių veiksmų ir pavadino tai tiesiai – „politiniu banditizmu“. Ko gero toks posakis šalyje nuskambėjo pirmą kartą...

Belieka pridėti, kad rinkimų laimėtojai į VRK posėdį kovo 24 d. atvyko su garsiu advokatu iš labai garsios kontoros. Už jo paslaugas galimai sumokės visi mokesčių mokėtojai jau iš 2019-ųjų biudžeto?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ