Mes turime 194 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4302
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21644
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65627
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skautai švenčia dešimtmetį

2012 m. kovo 31 d., šeštadienis Nr.26 (1169)

Dabar jau niekas nesistebi įvairiuose renginiuose ir šventėse matydami Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skautus, o prieš dešimtmetį tai buvo savotiška sensacija, nes apie tokią organizaciją, veikusią Lietuvoje, iki sovietinės okupacijos beveik niekas nebuvo girdėjęs. Tad Nadieždos Spiridonovienės pastangomis Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje prieš dešimtmetį pradėjusi savo veiklą skautų draugovė, o tikriau keletas moksleivių įsijungę į atkurtą Lietuvoje skautų judėjimą padėjo pamatus rimtai skautiškai veiklai mūsų rajone. Per tuos 10 metų ne kartą teko rašyti apie skautus, bendrauti su jų vadovu ir jaunaisiais skautais. Kiekvieną kartą stebino jų puikus nusiteikimas, optimizmas.

Skautijos pradininku laikomas anglų generolas Robertas Baden-Powellas, 1907 m. suorganizavęs pirmąją skautų stovyklą 20-čiai berniukų, o dabar įvairaus amžiaus skautų pasaulyje yra apie 28 mln. Skautų organizacija yra 216 šalių ir regionų. Manoma, kad per visą laiką nuo 1907 m. skautų organizacijoms priklausė per 58 mln. skautų. Lietuvoje pirmas skautiškas vienetas įsteigtas 1918 m., tais pačiais metais įkurta ir Lietuvos skautų sąjunga. Skautų judėjimo pradininku Lietuvoje laikomas Petras Jurgėla-Jurgelevičius.

Jei ne istorikės Nadieždos Spiridonovienės entuziazmas ir direktorės Danutės Čepulienės palaikymas, skautų organizacija tikrai nebūtų sulaukusi pirmo gražaus jubiliejaus. 10 metų tai ne tiek ir mažai. Per tuos 10 metų baigę gimnaziją išėjo, bet jos nepamiršo kelios dešimtys skautų ir skaučių, bet kartų kaita nei kiek nesusilpnino skautų draugovės, nes jaunimas būna pasiruošęs tęsti vyresnių draugų pradėtus darbus. Su Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skautais apie veiklos dešimtmetį kalbėjomės Švenčionių kultūros centre. Pokalbyje dalyvavo ne tik vadovė Nadiežda Spiridonovienė, bet ir skirtingų kartų skautai.

Vienas pirmųjų atėjęs prieš dešimtmetį į tada dar kraštotyros būrelį, vėliau peraugusį į skautų, Marius sako, kad iš pradžių dalyvavimas būrelyje buvo puiki laisvalaikio praleidimo forma. Tai buvo galimybė pažinti Švenčionis ir apylinkes. Iš pradžių tai buvo pažintinės kelionės dviračiais po rajoną, po įdomesnius objektus, o jau vėliau ir rimčiau į skautijos veiklą įsijungta. Kiek vėliau į skautų veiklą įsijungusi Renata sakė, kad jai tai buvo nauji potyriai, pažinimas. Juk apie skautus mes žinojom tiek mažai, gal tik filmuose buvome matę, todėl žingeidumas geriau susipažinti su skautų veikla ir buvo tas svarbiausias postūmis. Ir nors dabar Marius ir Renata turi mažiau laiko skautiškai veiklai, bet visada, kai tik yra galimybė, dalyvauja skautų renginiuose ir su pasididžiavimu užsiriša skautų kaklaraiščius. O dalyvavimas skautijos veikloje jiems davė daug. Tai bendravimas su bendraminčiais, gamtos ir krašto pažinimas, naujos pažintys. Mariaus sesuo Asta sakė, kad į skautų draugovę atėjo sekdama brolio pėdomis. Nuo pat pirmųjų skautų judėjimo dienų Švenčionyse skautijos veikloje dalyvauja ir Nadieždos dukros Kristina ir Sandra.

- Mums buvo įdomu stebėti vyresniųjų veiklą. Stebino draugiškumas, pagarba ir atsakomybė vieno už kitą, - sako Kristina ir Sandra, kurios, ko gero, daugiau už visus patyrė skautiško gyvenimo išbandymų, o tie išbandymai ir užgrūdino.

Kai Nadieždos Spiridonovienės paklausiau, ar prieš dešimtmetį galvojo, kad skautų judėjimas Švenčionyse ilgam įleis šaknis, ji atsakė:
- Po poros metų nuo veiklos pradžios supratau, kad einame teisingu keliu, kad skautų judėjimas turi perspektyvą, nes narių mūsų draugovėje ne mažėjo, o daugėjo, atėjus vyresniam broliui ar seseriai, po kiek laiko ateidavo ir jaunesni, paskui draugus ateidavo draugai. Skautijos veikla pakeičia jaunus žmones. Praeina metai ir pamatai tuos pokyčius. Skautai yra aktyvūs gimnazijos gyvenime. Ir tai puiku. Juk kaklaraiščio užrišimas ir priesaikos davimas yra labai svarbus įvykis jauno žmogaus gyvenime. O ir skautų šūkis: „Dievui, Tėvynei, Artimui“ labai daug pasako. Kiekvienas žingsnis, kiekviena pakopa yra reikšminga. Įsigilinkime kad ir į pirmus priesaikos žodžius: „Brangindamas savo garbę, aš pasižadu stengtis mylėti Dievą, Tėvynę ir artimą ir būti pavyzdžiu jaunesniems skautams“. Kiek prasmės šiuose paprastuose, bet ir svarbiuose žodžiuose, - sako Nadiežda Spiridonovienė. Paskui visi draugiškai bandome suskaičiuoti, kiek ir kur per tuos 10 metų dalyvavo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skautų draugovė, bet pasirodė, kad ekspromtu tą padaryti sunku, nes dalyvauta įvairiose šventėse, stovyklose, projektuose, ir tai puiku, o veiklos dešimtmetis – tai tik pirmas gražus jubiliejus.

Algis JAKŠTAS