Mes turime 175 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:617
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14616
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61942
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šiemet – jau beveik pusė tūkstančio susirgimų tymais

2019 m. balandžio 10 d., tečiadienis Nr.27 (1847)

Balandžio pradžioje užregistruoti dar 9 nauji tymų atvejai. Iš viso šiemet tymais Lietuvoje susirgo 415 žmonių. Daugiausia susirgimų tymais (210 atvejų) registruota Kauno mieste, 58 atvejai – Kauno rajone ir 58 atvejai – Vilniaus mieste. Iš viso tymai diagnozuoti 327 suaugusiajam ir 88 vaikams. Pagal amžių jauniausias, susirgęs tymais – 5 mėnesių kūdikis, vyriausias – 78 metų asmuo. Daugumos susirgusių tymais suaugusiųjų skiepijimo būklė nežinoma, o dauguma vaikų – neskiepyti.

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad tymų infekcijos šaltinis – tik sergantis žmogus, kuris tymų virusą į aplinką išskiria 4–5 dienos iki ir 4 dienos po išbėrimo. Asmenys, paskiepyti nuo tymų, kitų asmenų negali užkrėsti.

 

Ilgalaikis imunitetas nuo tymų susidaro po dviejų įskiepytų kombinuotos tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakcinos dozių.

 

Tymų vakcina „Priorix“ PSDF biudžeto lėšomis skiepytis gali:

• Vaikai, kurie nebuvo paskiepyti dėl tam tikrų priežasčių pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

• Kontaktiniai asmenys, kurie buvo sąlytyje su sergančiuoju tymais, skiepijami viena „Priorix“ vakcinos doze.

• Kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą.

• Asmuo, žinantis, kad buvo kontakte su sergančiuoju ir dėl tam tikrų priežasčių neįtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į teritorinį visuomenės sveikatos departamentą.

 

Savo arba darbdavio lėšomis turėtų pasiskiepyti:

• Asmenys, kurie nežino ar buvo skiepyti nuo tymų.

• Asmenys, kurie buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze.

• Asmenys, nesirgę tymais.

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama infekcija plintanti oro lašeliniu būdu bei per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), šių metų sausį iš viso užregistruota 18112 susirgimų tymais. Daugiausia susirgimų tymais įregistruota Ukrainoje, Kazachstane, Sakartvele, Rumunijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Slovakijoje, Italijoje ir kt.

Parengta pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro inf.