Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3455
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21999
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69325
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valstybės turtą valdo prasti šeimininkai...

2019 m. balandžio 13 d., šeštadienis Nr.28 (1848)

2019 m. Valstybės kontrolė planuoja atlikti savivaldybių valdomo valstybės turto auditą

Valstybės kontrolė 2018 metų pradžioje paskelbė pirmą kartą atliktą viso valstybės NT auditą. Auditoriai kritikuoja neefektyvų jo valdymą, perdavimą savivaldybėms bei įvairioms organizacijoms panaudos pagrindais. Be to, suskaičiuota tūkstančiai objektų, kurie nereikalingi tiesioginėms valstybės funkcijoms vykdyti.

Audito ataskaitoje skelbiama, kad valstybė turėjo 28,1 tūkst. nekilnojamojo turto objektų. Šio turto išlaikymas kasmet kainuoja ne mažiau kaip 180 mln. Eur. Valstybės NT valdymas neefektyvus ir nekuria deramos naudos.

Valstybės ir savivaldybių turtas nustatyta tvarka gali būti perduodamas panaudos pagrindais viešosioms įstaigoms, asociacijoms ir kt. Auditorių teigimu, dalies šių sprendimų tikslingumas kelia abejonių – kai kuriais atvejais turtas perduodamas subjektams, kurie gauna ar uždirba pajamų veiklai vykdyti, teikia mokamas paslaugas, taigi daroma įtaka konkurencijai arba tiesiog iškreipiamos sąlygos. Auditoriai nustatė atvejų, kai valstybės įstaigos tampa viešosios įstaigos dalininkėmis už simbolinį mokestį ir perduoda joms neatlygintinai valdyti neadekvačiai didelės vertės nekilnojamąjį turtą. Auditoriai taip pat pažymi, kad kai kurios savivaldybės, perėmusios valstybės NT nuosavybėn, jau po kelerių metų įtraukia jį į savivaldybių parduodamo turto sąrašus.

2019 m. antroje pusėje kartu su savivaldybių kontrolės ir audito tarnybomis, teikiant joms pagalbą, Valstybės kontrolė planuoja atlikti tokio paties turinio auditą savivaldybėse. Savivaldybių valdomo turto auditas turėtų būti panašaus pobūdžio kaip anksčiau Valstybės kontrolės atlikto valstybės valdomo NT auditas.

Atlikus auditus savivaldybėse, turbūt paaiškės, kad ten esančios problemos ne tokios vienareikšmės kaip valstybės mastu.

Pralenkdami auditą, pasižvalgykime po rajoną, kaip savivaldybė rūpinasi jai patikėtu valstybės turtu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ