Mes turime 360 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3362
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35738
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117487
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mokesčių mokėtojo laiškas. Kiek kainuoja valdžia?

2019 m. gegužės 11 d., šeštadienis, Nr.34 (1854)

Ketvirtadalis gyventojų neuždirba tiek algos, kiek gauna rajono tarybos narys vien už tai, kad yra tarybos narys.

Dažnai tenka girdėti žmones besistebint - ir ko kai kurie asmenys taip veržiasi į valdžią? Atrodo, žinau atsakymą. Atsitiktinai pamatęs vieno eilinio tarybos nario vieno mėnesio atsiskaitymo lapelį, kurį jam pateikė savivaldybė, buvau priblokštas. Mėnesio atlygis siekė 600 eurų - gryni pinigai be jokių mokesčių. Švenčionių politikai nusistatę labai riebią tarybos nario išmoką, lygią minimaliai algai. Dirbantiems už minimalią algą iš jos dar atskaičiuojami mokesčiai, politikams 555 eurų kas mėnesį pervedami į sąskaitą be jokių atskaitymų. Liaudiškai ši išmoka vadinama kanceliarinėmis išlaidomis tarybos nario veiklai. Tiesa, kaip tos tokios brangios tarybos narių kanceliarinės išlaidos susidaro, žino turbūt tik jie. Nuo rinkimų iki rinkimų jokie tarybos nariai mūsų durų nevarsto, laiškų nerašo, bent jau man nepasitaikė. Daug paprastų žmonių už dar mažesnę sumą ne tik patys priversti mėnesį išgyventi, bet dar ir vaikus išmaitinti, aprengti.

Be kanceliarinių išmokų dar yra ir valandinis apmokėjimas už sugaištą laiką valdant rajoną (posėdžiai, komitetai). Kuo daugiau laiko sugaišo, tuo daugiau pinigų „prikapsėjo“, nepriklausomai nuo rezultatų?.. Kaip matome iš atsiskaitymo lapelio, per mėnesį susidaro daugiau kaip 600 eurų, o tai ir daugiau. Dar neįmanoma nepastebėti, kad daugelis tarybos narių dirba valdiškose įstaigose ir algas gauna iš rajono biudžeto. Kadangi tai visų mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigai, turim teisę paskaičiuoti, kiek mums kainuoja ši laikinoji (kadencija – 4 metai) valdžia. Beje, brangiausia iš aplinkinių rajonų. Ignalinos rajono savivaldybės tarybos nariai gauna tik 280 eurų kanceliarinėms išlaidoms, o Utenos rajono – 388 Eur (70 proc. minimalios algos).

 

Vidutinė 1 rajono tarybos nario kaina:

1 mėnuo – apie 600 eurų;

1 metai – 7200 eurų;

1 kadencija (4 metai) – 28 800 eurų.

Visa rajono taryba – 25 nariai – per kadenciją mokesčių mokėtojams kainuoja 720 000 eurų.

O kur dar reprezentacinės išlaidos, furšetai, suvenyrai, svečių priėmimai, valdininkų „turistavimas“ (jie oficialiai tai vadina bendradarbiavimu). Pastebėjote? Savivaldybės „turistų“ maršrutai driekiasi vis toliau. Jeigu anksčiau buvo populiari draugystė su Lenkija, Baltarusija, tai dabartinė valdžia tuoj pasieks Kiniją. Štai kaip taškomi mokesčių mokėtojų pinigai. Kiek jų – niekas nežino, o aš manau, kad gyventojai turi teisę pareikalauti, kad visos minėtos išlaidos būtų viešai skelbiamos savivaldybės tinklapyje. Suvažinėjo į Kroatiją, Izraelį ar kt. - parašė, kiek išleido ir kokia iš to nauda mums, mokesčių mokėtojams. Išmokėjo tarybos nariams išmokas – ne tik atsiskaitymo lapelius išsiuntė, bet ir mokesčių mokėtojus informavo, kam, kiek ir už ką sumokėjo, o tai didelė dalis tarybos narių ne tik vertingų pasiūlymų nepateikia, bet ir sakinio neišlemena. Už ką jiems mokėti?

Tokia turi būti skaidri valdžia. Pareikalaukime viešumo!