Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5760
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19620
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91977
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jubiliejus – naujas atskaitos taškas

2019 m. gegužės 22 d., trečiadienis, Nr.37 (1857)

Jau nuo metų pradžios Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykla rengėsi 60 metų sukakties minėjimui, džiugino jubiliejiniais renginiais, o gegužės 17-ąją Švenčionių miesto kultūros centre vyko jubiliejinis koncertas, į kurį atvyko svečiai ir buvę mokytojai, moksleiviai, kurie tapo ir šventinio koncerto dalyviais.

Mokyklos direktorius Raimondas Gaidys priminė garbingą mokyklos istoriją, kuri prasidėjo vos 14 m. praėjus po karo. 1959 metų rugsėjo 1 dieną saviveiklinio muzikos ratelio bazėje buvo įkurta Švenčionių muzikos mokykla. Pirmuoju jos direktoriumi tapo Jonas Čiulada. Vargu ar berastume to meto liudininkų, tad beliko mokyklos istorijoje užfiksuoti faktai, o jie byloja, kad įstaigos vadovai – ilgamečiai. Kiek trumpiau – 1962-1968 metais – mokyklai vadovavo Vytautas Aloyzas Ratkevičius. Nuo 1968 metų net 32 metus mokyklai vadovavo direktorė Vanda Nemeikienė. Beveik trečdalį įstaigos egzistavimo – nuo 2000 metų ir dabar – meno mokyklai, kuriai 2012 m. buvo suteiktas garbingas Juliaus Siniaus vardas, vadovauja dabartinis direktorius Raimondas Gaidys.

Mokykla sparčiai augo ir plėtėsi. Kaip vaizdžiai sakė R. Gaidys, 1959 m. pasėtas „daigelis“ per dešimtmetį išaugino gražų medį – mokyklos simbolį. Netrukus atsirado Švenčionių muzikos mokyklos filialai Švenčionėliuose ir Pabradėje, vėliau tapę savarankiškomis meno mokyklomis, didėjo moksleivių skaičius, į kolektyvą įsiliejo nauji talentingi mokytojai, atidavę visą savo gyvenimą Švenčionių krašto vaikų muzikiniam ugdymui ir išauginę daugelį gabių mokinių. Direktorius su didele pagarba prisiminė pedagogus: Jūratę Kazimierėnaitę, Eugeniją Bučelienę, Larisą Isačenko, Janiną Kiseliovą, Danutę Gulevič, Marytę Likienę, Vandą Nemeikienę.

Mokykla nuolat augo – 1994 metais buvo atidarytas choreografijos skyrius, o 1997 m. – dailės. Išsiplėtus ugdymo turiniui, 2000 metais Švenčionių rajono savivaldybės tarybos sprendimu muzikos mokykla pavadinta Švenčionių meno mokykla.

2001-aisiais metais meno mokyklos gyvenime buvo reikšmingas įvykis – mokyklos bendruomenė šventė džiugias įkurtuves beveik naujame pastate, vertame meno šventovės vardo. Vadovaujant merui Vytautui Vigeliui, buvo nuspręsta pirkti uždaromo Lietuvos taupomojo banko patalpas. Oi, kiek tuometiniams merui Vytautui Vigeliui ir LTB Švenčionių skyriaus vadovui Rimantui Čeponiui tada teko išklausyti opozicijos kaltinimų, net skundų, šmeižto. Kaltinimai buvo absurdiški – neva pasidarė bizniuką. V.Vigelis tada tepasakė, kad juk perkama vaikams, kad jie turėtų geras sąlygas lavintis. Beveik 1000 kv. m. ploto pastato kaina buvo nemenka – 3,2 mln. litų, bet buvo sudaryta labai palanki savivaldybei sutartis – pradinė įmoka buvo tik 10 tūkst. litų, o visą sumą reikėjo sumokėti per 10 metų. Buvę didžiausi to meto opozicijos rėksniai šiandieną vengia šią istoriją prisiminti...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ