Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5294
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23838
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71164
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šiltuoju metu laikų atidžiai ruoškime maistą

2019 m. gegužės 29 d., trečiadienis, Nr.39 (1859)

Greitai gendantys maisto produktai vasarą gana dažnai tampa apsinuodijimo priežastimi. Maiste esantys ir žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai ypač sparčiai dauginasi drėgnoje terpėje ir aukštoje temperatūroje. Būtent dėl to maisto produktai vasarą kur kas greičiau genda nei pavasarį ar rudenį.  Taigi į ką pirmiausia reikėtų kreipti dėmesį norint įsigyti tinkamus vartoti, kokybiškus maisto produktus?

 

Maisto sauga

Labai didelį dėmesį turėtumėte skirti žaliavoms. Norint pagaminti saugius ir kokybiškus patiekalus, maisto žaliavas reikėtų pirkti iš patikimų tiekėjų ir nepatartina pirkti  maisto produktus nelegaliose vietose – turgaviečių prieigose. Tokiu atveju nėra galimybės nustatyti, ar maisto produktai pagaminti valstybinės maisto ir veterinarijos patikrintuose ir registruotuose maisto tvarkymo subjektuose. Vartotojai rizikuoja apsinuodyti pirkdami iš prekeivių greitai gendančius maisto produktus (pieno ir jo produktų, mėsos ir jos gaminių, žuvies, kreminių konditerijos gaminių), jeigu jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių. Jeigu kartu su nefasuotais maisto produktais parduodamos nešvarios daržovės ir nefasuotų maisto produktų svėrimui naudojamos tos pačios svarstyklės, prekės laikomos tiesiog ant grindų ar sukrautos vienos ant kitų, reikėtų žinoti, kad šie pažeidimai tiesiogiai daro įtaką įsigyjamų maisto produktų saugai.

Mėsą reikėtų įsigyti tik iš legalių prekyviečių, aiškiai žinant tikslią mėsos kilmės vietą. Iš pakuotės išėmę mėsą, būtinai ją apžiūrėkite – įvertinkite konsistenciją, kvapą bei spalvą. Gamintojai ant pakuotės visada nurodo tinkamas laikymo sąlygas, tačiau pirkėjai dažnai jų nepaiso. Taigi, jei mėsos gleivės išsiskyrusios, ji sukietėjusi, aiškiai juntamas nemalonus kvapas, produktas žalsvos, pilkšvos ar kitos neįprastos spalvos, – tikėtina, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.

 

Kryžminė tarša

Tai viena pagrindinių maisto užteršimo mikroorganizmais priežasčių, todėl reikia stengtis, kad termiškai neapdoroti pusgaminiai (ypač žalia paukštiena) nesiliestų su jau pagamintais, paruoštais valgyti produktais ar patiekalais. Pusgaminių ir patiekalų pjaustymui būtina naudoti atskirus peilius bei lenteles, plauti įrankius ir priemones prieš ir po jų panaudojimo, plauti ir dezinfekuoti gamybinius paviršius.

 

Žaliavos, priskiriamos didesnės rizikos grupei

Vieni rizikingiausių – kreminiai konditerijos gaminiai, pavyzdžiui, pyragai, kurių pertepimui ar įdarui naudojami kremai su žaliais kiaušiniais. Kadangi tokių produktų gamyba kelia ypač didelę riziką, turi būti naudojami tik patys šviežiausi kiaušiniai, kurių lukšte nėra jokių įtrūkimų. Kavinėse ir restoranų virtuvėse jiems plauti, dezinfekuoti ar daužti turėtų būti įrengta atskira vieta. Tuo tarpu namuose kiaušinius prieš naudojimą plauti rekomenduojama ypač atsargiai, atkreipiant dėmesį, kad vandens purslai nuo plaunamų kiaušinių netikštų ant gretimų darbastalių ir ten sudėtų maisto produktų. Kartu su vandens lašais po virtuvę gali pasklisti ir ant kiaušinio lukšto buvusios bakterijos. Rekomenduojama nuplauti ar dezinfekuoti tik tokį kiaušinių kiekį, kokį planuojama suvartoti tą dieną. Kiaušinius daužti rekomenduojama peiliu – daužiant į puodo sienelių briaunas, į gaminamą patiekalą gali patekti lukštų dalių. Viešojo maitinimo įmonėse šiam tikslui turi būti skirtas atskiras (specialiai paženklintas) peilis ir indas kiaušinių masei. Po to būtina nusiplauti rankas, kruopščiai nuvalyti darbastalius, o jei reikia ir juos dezinfekuoti.

Šiltuoju metų sezonu kitas labai rizikingas produktas – šaltiena ar patiekalai drebučiuose. Šie patiekalai dėl savo gamybos technologijos ir konsistencijos savaime yra gera terpė išlikti ir netgi pradėti daugintis ligas sukeliantiems mikroorganizmams.

 

Žaliavų laikymas

Tiek namų, tiek viešojo maitinimo įmonių virtuvėse svarbu žaliavas ir gatavus produktus laikyti tinkamai. Pavyzdžiui, greitai gendantys produktai turi būti laikomi šaldytuvuose, duona ar pyrago gaminiai – uždarose spintelėse ar lentynose ir pan. Sandėliuojant įvairius maisto produktus, svarbu laikytis vadinamųjų geros kaimynystės principų – skleidžiančius stiprų ar specifinį kvapą produktus atskirti nuo tokių, kurie pašalinius kvapus lengvai sugeria (pvz.: fermentinis sūris, silkė, arbatžolės, kava, prieskoniai ir kt.).

 

Pagamintų produktų laikymas

Jei po vakarėlio iškeptos mėsos liko – ją reikėtų laikyti tik šaldytuve, atskiriant nuo šviežių ir neapdorotų produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Nors visada rekomenduojama maistą geriau valgyti šviežią, turint likučių, nereikėtų jų šildyti daugiau nei vieną kartą.  Reikėtų prisiminti, kad nusipirktus kulinarijos gaminius juos būtina suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. namuose gamintus patiekalus rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 72 val.

 

Gamyba

Būtina atskirti šviežius maisto produktus nuo termiškai apdorotų, nes pastarieji gali būti užteršti kryžminės taršos būdu. Prieš apdorojant mėsą, ją būtina nuplauti ir nusausinti. Privalu įsitikinti, ar termiškai apdorojamas maistas yra pakankamai iškepęs. Gamintojai privalo turėti specialų termometrą, kuriuo pamatuoti kepinių vidaus temperatūrą (ji turi būti ne žemesnė kaip +75ºC, išskyrus specialiai ruošiamus ne visai iškepusius gaminius).

 

Higiena

Svarbiausia yra prisilaikyti higienos. Gaminantys maistą privalo plauti rankas vandeniu su muilu prieš valgio ruošimą ir po jo. Rankas būtina plauti ne tik tada, kai jos yra vizualiai nešvarios, bet ir pasinaudojus tualetu, prieš valgį ir po valgio gaminimo. Taip pat plauti paviršius, bei įrankius prieš maisto gamybą ir po jos.

 

Patarimai vykstantiems iškylauti

Karštuoju metų laiku pirkinius ilgiau nešiojant ar vežiojant automobilyje, poilsiavietę gamtoje jie gali pasiekti ne pačios geriausios būklės, o nekreipus dėmesio į pagedusio produkto ženklus, mėsą vis tiek iškepus ir suvalgius, – gresia nemalonios infekcijos. Vykstant iškylauti į gamtą greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti tinkamoje temperatūroje, pageidautina nešiojamuose šaldymo įrenginiuose ar specialiose maisto gabenimo talpose su ledo pakuotėmis, kuriuos reikia padėti kuo vėsesnėse vietose. Ant žarijų kepama mėsa gali greitai apskrusti, bet viduje būti neiškepusi. Todėl prieš vartojant reikia perpjauti ir įsitikinti, ar mėsa tolygiai iškepusi. Gamybos eiliškumo užtikrinimas lauko sąlygomis. Taigi, iškeptos mėsos iešmo negalima dėti šalia žalios mėsos, ant tos pačios pjaustymo lentelės, ant kurios buvo pjaustoma mėsa, negalima pjaustyti salotų. Taip pat keliaujant ar iškylaujant gamtoje, itin dažnai apsinuodijama mišrainėmis su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies gaminiais, dešromis, pieno produktais, kreminiais tortais ar pyragais. Patartina apsirūpinti vandeniu maisto gamybai, vaisių ir daržovių plovimui, todėl pasiimkite papildomai vandens.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės primena kad užfiksavus pažeidimus ar įsigijus įtartiną produktą darbo dienomis reikia nedelsiant kreiptis į Švenčionių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą tel./faks. (8 387) 66 084 arba el. p.: svencionys@vmvt.lt, o poilsio dienomis derėtų pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu – 8 800 40403.

Teresa USOVA

Gabija BARKOVSKYTĖ

Vyriausiosios specialistės maisto produktų inspektorės