Mes turime 418 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3886
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20087
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96117
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Liaudies priemonės tikrinti alkoholio tikrumą – mitai?

2012 m. balandžio 7 d., šeštadienis Nr.28 (1171)

Lietuvoje degtinė greičiausiai yra populiariausias stiprusis alkoholinis gėrimas. Vis dėlto, labai mažai lietuvių žino, kaip jį taisyklingai reikėtų ragauti ir į kokias gėrimo savybes atkreipti dėmesį. Liaudyje sklando daugybė mitų, kaip tikrinti degtinės kokybę: vieni purto butelius, kiti uosto patį alkoholį, treti – bandydami suprasti, ar kokybiškas gėrimas, ar ne, jį net padega. Kurie jų yra tiesa, o kurie melas, paaiškinti gali tik žinių ir patirties turintys profesionalai.

„Prigalvota įvairių dalykų, kurie nuo profesionalaus testavimo gerokai atitrūkę ir nieko nepasako nei apie patį gėrimą, nei apie jo savybes“, - teigia Aldona Volkienė, AB „Stumbras“ vyriausioji alkoholinių gėrimų ekspertė, kuri įmonėje darbuojasi daugiau nei keturis dešimtmečius ir yra daugelio tarptautinių konkursų degustacijų narė. Anot ekspertės, dauguma vyraujančių mitų tėra jokio pagrindo neturintys prasimanymai. Testuojant gėrimų kokybę tokiais būdais galima susižeisti, o vėliau „patikrintą“ gėrimą vartojant, pasidaryti žalos sveikatai.

 

Geriausias testas – saikas

Vienas iš labiausiai paplitusių degtinės „kokybės testų“ yra „jeigu kitą rytą galvos neskauda, vadinasi, gėrimas kokybiškas“. Deja, šis mitas neatskleidžia, nuo kokio kokybiško gėrimo kiekio „galvos neskauda“, o nesaikingai vartojant net kokybiškus gėrimus, rizika blogai jaustis yra didelė.

A.Volkienė pritaria, kad dažnai kaltas saiko neturėjimas. „Kartą „Stumbro“ kokybės telefonu į mus kreipėsi piliečiai, kurie aiškino, kad išgėrė vieną butelį ir viskas buvo gerai, tačiau išgėrus antrąjį, jiems pasirodė, kad produktas nėra toks geras ir skanus, kaip atrodė po pirmojo“, – šypsosi gėrimų ekspertė.

 

Stebėti oro burbuliukų neverta

Kitas liaudyje sklandantis mitas paremtas butelyje susidarančių oro burbuliukų stebėjimu. Sakoma, kad jei pastarieji stambūs ir greitai išnyksta – degtinė kokybiška. A. Volkienė pasakoja, kad išgirdusi tokį liaudies metodą, nutarė jį pati išbandyti laboratorijoje, lygindama gryną etilą ir degtinę. Paaiškėjo, kad burbuliukai išties žymiai lėčiau išnyksta degtinėje, kurios sudėtyje daugiau vandens. Vis dėlto, toks būdas, anot ekspertės, labiau primena žaidimą, nei eksperimentą. Juo labiau, kad pirkėjas, parduotuvėje kratantis vieną butelį po kito, tikėtina, atrodys įtartinai ir gali būti greitai išprašytas lauk.

„Teko girdėti, kad kai kurie apverčia butelį ir žiūri ar susidaro toks kabantis oro „lašas“. Protu nesuvokiama kaip šis mitas atsirado ar kaip jį paaiškinti. Kol kas nesu mačiusi butelio, kuriame toks oro lašas nesusidarytų“, – komentuoja A. Volkienė.

 

Degtinė užšąla?

Degtinė paprastai geriama atšaldyta, todėl teigiama, kad degtinė turi neužšalti net esant -30 °C. „Dažnai tekdavo girdėti nusiskundimų dėl neva nekokybiškos, šaldymo kameroje užšalusios degtinės. „Stumbro“ laboratorijoje nutarėme patys įvykdyti eksperimentą ir nustatėme, kad 40% stiprumo degtinė turi užšalti tik prie -23-24 °C. Iš patirties galiu pasakyti, kad žmonės dažnai patys nežino, kokia tiksliai temperatūra jų šaldymo kameroje, nes nustatyti šaldymo režimą yra viena, o kokia iš tikrųjų temperatūra susidaro – visai kas kita. Todėl toks degtinės tikrinimas namų sąlygomis tik kelia painiavą“, – paaiškina A. Volkienė.

 

Degustuoti – kambario temperatūros

Degtinę priimta gerti ką tik ištraukus iš šaldymo kameros. Pasirodo, kad smarkiai atšaldžius degtinę iki aliejaus klampumo, pajusti, ar ji kokybiška, tampa neįmanoma užduotis. „Vienintelį dalyką tik galima pajust – kad jau apsisuko galvelė. Degustuoti ir ragauti gėrimą yra du skirtingi dalykai. Profesionaliose degustacijose degtinė yra degustuojama +20 °C. Taip geriausiai atsiskleidžia jos aromatas ir skonis“, – paaiškina ekspertė.

Vienas primityviausių tikrinimo metodų, kurį savo ilgametėje karjeroje teko išgirsti gėrimų ekspertei, yra pilti degtinę ant delnų, patrinti ir uostyti. „Jeigu labai norisi taip patikrinti degtinę, bent jau rankas prieš tai vertėtų nusiplauti“, – šypsosi ji.

 

Ne tik ragauti, bet ir sverti

Įdomus būdas – pasverti degtinę. Šį būdą dažniausiai sutinkame tinklaraščiuose rusų kalba. Periodinės elementų lentelės kūrėjas, 1865 m. apsigynęs disertaciją „Apie alkoholio ir vandens junginius“ rašė, kad idealus spirito ir vandens santykis yra 40:60, todėl litras 40% stiprumo degtinės turi sverti apie 953 g. Degtinės svėrimas, anot A. Volkienės, nėra patikimas būdas degtinei patikrinti, o norint jį atlikti namuose prireiks nemažai kruopštumo, bandymų ir žinių, iš ko tiksliai ji pagaminta.

 

Paprasčiausia – tikrinti ženklinimą

Ir vis dėlto, pirmas pravartus žingsnis norint patikrinti patikimo gamintojo produkto kokybę ir tikrumą – apžiūrėti jo ženklinimą. Dėmesį reikia atkreipti į butelio banderolę – ar ji nepažeista, ar aiškiai matoma serija ir numeriai. Etiketė, kontretiketė ir kiti lipdukai turi būti priklijuoti tvarkingai, o butelis atrodyti naujas, blizgėti. Ant butelio kamštelio ar kaklelio turi būti gėrimo pagaminimo data ir unikalus butelio eilės numeris. Etiketėje ir kontretiketėje gamintojai privalo nurodyti gėrimo pavadinimą, kategoriją, butelio talpą, gėrimo alkoholio koncentraciją, rekomenduojamas laikymo sąlygas, gamintojo pavadinimą.

Vakarų gamintojai savo produkcijai nuo klastojimo apsaugoti sukuria unikalių priemonių. Šia praktika pradedama naudotis ir Lietuvoje. Unikalieji holograminiai lipdukai, kuriuos itin sunku padirbti, pirmą kartą pradėti klijuoti ant lietuviškos degtinės „Lithuanian Vodka“ pakuočių.

„Galima sakyti, kad ji tapo dar geriau apsaugota lietuviška degtine“, – teigia Algirdas Čiburys, AB „Stumbras“ rinkodaros direktorius.

O jeigu noras tikrinti gėrimo kokybę vis vieną didelis, patartina įsigyti chromatografą – aparatą, kuris nustato gaminių kokybės rodiklius reglamentuojamus teises aktais. Nepamirškite, kad vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove, todėl vartokite ir rinkitės atsakingai.
 

 
Reklaminis skydelis