Mes turime 249 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1033
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19577
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66903
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Seimas grįžta prie svarstymų apmokestinti būstą ir automobilius

2019 m. birželio 15 d., šeštadienis, Nr.44 (1864)

Lietuvos valdžiai taip kliuvo nuo Briuselio už didžiausią gyventojų skurdą ir pajamų nelygybę šalyje, kad vėl suskato svarstyti naujų mokesčių įvedimo – nekilnojamojo turto ir automobilių taršos. Jeigu bus priimti, šie mokesčiai skaudžiausiai smogs tiems patiems skurstantiesiems, kurie važinėja seniausiais automobiliais...

Šią savaitę Europos Komisija (EK) paragino Lietuvą imtis efektyvesnių priemonių sprendžiant socialinės nelygybės ir skurdo šalyje problemas. Europos Komisijos ataskaitoje skelbiama, kad socialinė nelygybė mūsų šalyje yra viena didžiausių visoje Europos Sąjungoje.

Europos Komisija ne pirmą kartą linksniuoja Lietuvą dėl didžiausio skurdo ir pajamų nelygybės ES. Ar ne paradoksas – skelbiama, kad Lietuvos ekonomika auga sparčiausiais visoje ES, o skurdas ir pajamų nelygybė ne tik kad nemažėja, bet, kaip teigia garsūs ekonomistai, net gi didėja?

Dar vienas paradoksas – skurdo kamuojamoje šalyje nėra kur dėti vargšams remti skirtų lėšų. 2018 m. šalies savivaldybės išsocialinei paramai skirtų 223,3 mln. eurų tiesiogiai skurstantiems skyrė tik 117,5 mln. Sutaupyta 105,8 mln. eurų (61,2 proc.). Sutaupytos lėšos daiugiausia buvo skirtos kitpoms socialinėms reikmėms, bet ne tiesiogiai žmonėms.

Švenčionių rajono valdžia – viena iš tokio taupymo „lyderių“– praėjusiais metais sutaupė daugiau negu išmokėjo pašalpoms ir kompensacijoms. Skurstančiųjų sąskaita mūsų rajono valdžia sutaupė 1 mln. 268,8 tūkst. eurų, o vargšams išmokėjo tik 805,6 tūkst. Eur.

Vos tik prieš keletą metų sentrinė valdžia leido savivaldybėms laisvai, savo nuožiūra spręsti, kam reikia pašalpos, o kam ne (nes gi savivalda – arčiausiaižmogaus, geriausiai žino...), prasidėjo taupymas alkanų sąskaita. Šie gi nepajėgia savo teisių į duoną apginti, davė – gerai, nedavė – tyli. Net centrinė valdžia stebisi, kaip savivaldybės sugeba tiek sutaupyti. Tik Europos Komisijai, nors ji ir toliausiai nuo žmogaus, mūsų žmonių skurdas matosi labiausiai... Ji reikalauja didesnės paramos skurstantiems. Kadangi valdininkai teisinasi, esą trūksta lėšų, EK generuoja idėjas: siūlo apmokestinti NT ir automobilius. Surinkti šiuos mokesčius galima lengvai – tokio turto nepaslėpsi, čia ne kokia nors dešimtmečius trunkanti kova su „šešėliais“ir menki poslinkiai.

Lietuvos politikai naujus mokesčius svarsto, bet dėl baisaus skurdo su Europos Komisija nesutinka! Anot jų, išvados nors ir teisingos, padėtis nėra tokia bloga, nes EK remiasi sena statistika (dvejų metų). Atseit, per tą laiką jie ėmėsi priemonių padėčiai gerinti – padidino pensijas, įvykdė mokesčių reformą, skyrė vaiko pinigus. Tuo tarpu ekonomistas R.Lazutka tvirtina, kad situacija šalyje per tą laiką nepagerėjo, atvirkščiai, daugelis rodiklių byloja, kad skurdas, atskirtis ir pajamų nelygybė toliau grėsmingai didėja. Ar sustabdys skurdo augimą nauji mokesčiai? Daugelis ekonomistų tvirtina, kad labiausia ši našta užguls tuos pačius skurstančiuosius, dėl rūpesčio kuriais mokesčiai ir gali būti įvesti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ