Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4871
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15058
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91088
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paukščių kaime – pramogos ir vaikams, ir suaugusiems

2019 m. birželio 15 d., šeštadienis, Nr.44 (1864)

Senokai ruošiausi apsilankyti Ignalinos rajone, netoli Linkmenų esančiuose Cijonuose įsikūrusiame Paukščių kaime, o kai pagaliau susiruošiau, tai, pasirodo, ne taip jau lengva intensyviame lankytojų grafike rasti „langą“ pokalbiui. Tad teko porą savaičių luktelėti, ir štai šios savaitės pradžioje važiuoju į Paukščių kaimą. Aikštelėje stovi pora mokyklinių autobusų, o greitai pasipila ir vaikų būrys. Vienas per kitą dalindamiesi įspūdžiais jie lipa į autobusus, o aš einu ieškoti Paukščių kaimo šeimininkės Laimos Rakauskienės. Susėdę jaukioje patalpoje pradedame pokalbį.

- Ar Paukščių kaimo šeimininkai vietiniai ar miestelėnai? – klausiu Laimos.

- Čia mes su vyru Rimantu gyvename jau 13 metų. Tiek ir mūsų dukrytei Melikai. Čia mano mamos, močiutės ir promočiutės tėviškė. Ją man paliko močiutė. Namelis, žinoma, atrodė ne taip, kaip dabar, juk jam buvo apie pusantro šimto metų. Rimantas visą laiką norėjo būti statybininku ir architektu, nors tada dirbo policijoje, tad kai gavome palikimą, atsirado ir puiki galimybė tas svajones realizuoti tvarkant močiutės paliktą bakūžę. Kai iš Linkmenų persikraustėme gyventi čia, kilo mintis, kodėl gyvenant kaime neturėti vištų, kodėl dukrytei iš kaimiškų kiaušinių omleto neiškepus. Taip ir pirmosios vištos atsirado. Po to prisipirkau ir daugiau vištų, ir ne tik vištų, bet ir kitokių rūšių paukščių, net ir povai atsirado. Kilo mintis plėstis. Nusipirkome seną, 1950 m. statybos, fermą. Va, tada ir prasidėjo... – šypsodamasi sako mano pašnekovė.

- Ir kas prasidėjo?

- Prisipirkome ne tik įvairesnių paukščių, bet ir gyvūnų. Net alpakas nusipirkome. Jas pirkau tam, kad galėčiau megztinį nusimegzti. Turime net ir Tru Sabaka – tai didžiausias šiuo metu žemėje gyvenantis paukštis – afrikinis strutis. Turim ir Donaldą Trampą – alpakų patinas su keista šukuosena ir neprognozuojamu elgesiu. Turim ir aviną su 4 ragais, kurio vardas Joptautas. Turim patį mieliausią pasaulyje asiliuką Zoro. Čia mūsų pagrindiniai kalėdinės prakartėlės herojai, kurie dalyvauja kalėdiniuose renginiuose. Skulptūras mūsų prakartėlei išdrožė ignalinietis Gintaras Černius. Turim viltį, kad Kalėdom net ir kupranugaris atkeliaus, tik kol kas vienkuprį siūlo, o mes norim dviejų kuprų... Per kalėdinį laikotarpį kviečiame visus apsilankyti mūsų Paukščių kaime.

- Kiek supratau iš pokalbio, tai Paukščių kaimo atsiradimo kaltininkė – jūsų dukra Melika? Nes jai norėjote iškepti omletą iš naminių vištų kiaušinių...

- Taip jau išeina. Beje, ir pirma ekskursija buvo iš jos vaikų darželio „Šaltinėlis“. Auklėtoja paklausė, ar gali atvažiuoti su vaikais, nes yra vaikų, nemačiusių vištų. Tai buvo pradžia, o dabar, kaip matėte, net laiką įtemptame grafike sunku surasti. Mažytė dukra buvo puiki padėjėja, o dabar ūkis jai nelabai prie širdies, bet ji ir taip turi užsiėmimų – gražiai dainuoja, dalyvaus „Lietuvos balse“... Dainuoja Melika nuo dvejų metų.

- Kuo labiau plečiatės, tuo darbo daugėja. Kaip suspėjate?

- Žinoma, daugėja, bet tai mūsų šeimos verslas, ir turi dirbti. Beje, mes abu su vyru – kaimo vaikai. Aš linkmeniškė, o Rimantas iš Pakalnių, esančių netoli Utenos, tad kaimo darbai mums puikiai pažįstami.

- O kaip gimsta jūsų rengiamos edukacinės programos?

- Edukacines programas vesti pradėjome prieš 8 metus. Tarp pirmos mūsų edukacinės programos iki dabartinės skirtumas didžiulis, nes visą laiką stengiamės, kad jos būtų įdomesnės. Anksčiau kiekvieną vakarą analizuodavome savo klaidas, kol sudėliojom dabar rengiamą programą. Praėjo 8 ieškojimų metai. Turiu unikalią pelėdos kaukę. Žiemą ją siuvau visą savaitę, Sunaudojau 40 metrų agroplėvelės. Mūsų edukacinės programos metu vaikai ne tik paukščius ir gyvūnėlius pamato, bet ir kepa naminių paukščių kiaušinių kiaušinienę. Turim didžiulę keptuvę, kur 50 porcijų galime iškepti. Edukacinė programa trunka 2 valandas. Čia vaikams tokia programa, o suaugusiems turime kitą. Pas mus gali žmonės ir savo šeimos šventes švęsti. Praeitą savaitę savo 90 metų jubiliejų švenčiančios moters vyras, taip pat 90-metis, man žemai nusilenkė ir pasakė: „Ačiū už sukurtą šventę.“

- Laima, tavo specialybė nesusijusi su kultūrininkės darbu? Iš kur ta renginių organizatorės gyslelė?

- Kai dirbi, tai visko išmoksti. Ko tik neišmoksti, kai reikia daryti. Klientai pasako, ko iš mūsų nori, ir stengiamės viską daryti pagal jų pageidavimą. Vakarais po darbų susėdę su vyru dėliojam visus programų niuansus. Aš dirbu ne dėl savęs, o dėl žmonių, kurie čia apsilanko. Mielieji, važiuokite ir džiaukitės mūsų sukurtu pasauliu, kuriame yra ir įvairių paukščių, ir gyvūnų. Juk būna, kad dabar atvažiavę vaikai ir pamatę avį, klausia: „Čia karvė?“. Negalima bet kaip dirbti, ir aš visada stengiuosi atiduoti viską maksimaliai. Žinoma, visiems 100 procentų neįtiksi, nes žmonės labai skirtingi.

- O kas pačiai labiausia patinka?

- Mano didžiausias „kaifas“ – gėlės ir gyvūnai. Gėlių plantacijos didėja... O paukščiai man patinka nuo vaikystės. Pati turtingiausia jaučiuosi kai einu į namus su pilnu krepšiu kiaušinių, o pati laimingiausia – kai matau išperėtus viščiukus. Labai labai džiaugiuosi, kad sukūrėme tokį ūkį. Taip, darbo daug. Ryte su vyru ūkį tvarkome 2 valandas. Keliamės anksti. Vakare to tvarkymosi mažiau. Ūkį prižiūrėti malonu, o edukacinės programos jau kita mūsų darbo pusė, ji gerokai sunkesnė.

- Darbas, darbas, o ar lieka laiko poilsiui?

- Kai labai nori, tai randi. Lapkritį dažniausia išvažiuojame kažkur pailsėti, o sausį-vasarį, kai turime du laisvus mėnesius, daug knygų skaitau, važiuojame į kalnus slidinėti, nes tą visi mėgstame. Kartais reikia pabėgti nuo namų, atsijungti nuo kasdieninių rūpesčių.

- Laima, kiek supratau iš pokalbio, kad pagrindinis idėjų iniciatorius esate Jūs?

- Iš ko sprendžiate? – šyptelėjusi klausimu į klausimą atsako mano pašnekovė. – Taip, aš esu pagrindinė iniciatorė, o vyras palaiko tas mano idėjas.

- Ar jūsų Paukščių kaime gali apsilankyti tik grupės, ar gali ir pavieniai asmenys?

- Jei norima edukacinės programos, reikia iš anksto registruotis tel.: 8 670 72989, 8 698 18583. Juk reikia ir pasiruošti, o šiaip visi yra laukiami ir mielai sutinkami, - baigdama mūsų pokalbį sako Paukščių kaimo šeimininkė Laima Rakauskienė. Po to einame apžiūrėti viso ūkio. Čia dar kartą įsitikinu tuo, kad kalbėdama apie meilę paukščiams ir gyvūnams Laima sakė tiesą, nes ji su tokia meile pasakojo apie paukščius ir gyvuliukus, kad to suvaidinti tikrai negalėtum. O strutis Tru Sabaka net savo strutišką šokį sušoko. Baigdamas norėčiau tuos, kas dar nebuvo Paukščių kaime, ten apsilankyti. Juk čia visai netoli...

Algis JAKŠTAS

 
 
Reklaminis skydelis