Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:592
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16793
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92823
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai liejasi muzikos kalba...

2019 m. birželio 29 d., šeštadienis, Nr.47 (1867)

„Žodžiams kartais reikia muzikos, o muzikai nieko nereikia“, - taip sakė įžymus norvegų kompozitorius Edvardas Grygas. Tai jaučiame ir mes, muzikuojantys Švenčionėlių meno mokykloje ir fortepijono paslapčių besisemiantys iš šaunios mokytojos ekspertės Loretos Šidlauskienės. Kai sėdame prie instrumento ir pirštais bėgiojame po klavišus, tai muzika kalba ir labai daug pasako...

Džiaugiamės, kad savo gebėjimus, įgytus ir lavinamus Švenčionėlių meno mokykloje galėjome pademonstruoti platesnei auditorijai. Dar neatslūgo emocijos sugrįžus iš nuostabios kelionės ir sėkmingo pasirodymo tarptautiniame konkurse „Summer talent league“.

Džiaugiamės, kad Švenčionių rajono savivaldybės merui Rimantui Klipčiui suteikus paramą, galėjome išvykti į nuostabų konkursą, vykusį birželio 16 - 22 dienomis Ispanijoje. Čia šio straipsnio autorei Karinai Pokaliuk ir Lukui Kuleš (Švenčionėlių meno mokykla) taip pat nereikėjo žodžių, kad įrodytų savo talentą muzikuoti. Tarptautiniame konkurse „Summer talent league“, kuris vyko Lloret de Mar mieste, Ispanijoje, Iglesia de Sant Roma bažnyčioje, mums pavyko iškovoti aukščiausias vietas: Karina tapo 1-osios vietos laimėtoja, o Lukas laimėjo Grand Prix. Aš grojau šiuolaikinio autoriaus Clint Mansel „Requiem for a dream“, Lukas – Johannes Brams „Vengrų šokį“ ir Astor Piazzolla „Muert del Angelo“. Bažnyčioje tokia puiki akustika, tai visi kūriniai skambėjo tiesiog užburiančiai. Taip, kai kalba muzika – žodžių nereikia... Bet už tokio rezultato ir puikaus pasirodymo slypi daug valandų kruopštaus darbo, kai grojame, grojame, grojame, o mūsų šaunioji fortepijono mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė nepailsdama skatina mus pasiekti aukščiausią lygį, kokį tik galime, ir reikalauja kartoti, kartoti tas vietas, kur muzika vis dar nekalba... Ir kai galų gale taip stipriai pajauti kūrinį, perleidi jį per širdį, tai fortepijonas suskamba taip lyg jis būtų ne atskiras instrumentas, o tavo dalis.

Beje, mūsų fortepijono mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė buvo ir komisijos narė šiame konkurse, kur varžėsi dalyviai iš Estijos, Latvijos, Ukrainos, Gruzijos ir Maltos. Savaime suprantama, kai reikėjo vertinti mus, jos mokinius, L.Šidlauskienė nuo to nusišalino.

Pats konkursas buvo puikiai organizuotas, sudarytos geros sąlygos dalyviams repetuoti bei pasirodyti. O ir Lloret de Mar miestas tiesiog užburia: palmės, uolos, ant jų stovinti įspūdinga pilis ir nepamirštami raudoni saulėlydžiai prie Viduržemio jūros. Tokioje gražioje aplinkoje dalyviai ir jų mokytojai ne tik klausėsi nuostabios muzikos, tobulino įgūdžius ir varžėsi dėl prizinių vietų, bet puikiai leido laisvą laiką. Skanavome vietinių valgių, grožėjomės apylinkėmis, susiradome naujų draugų bei aplankėme Ispanijos regiono Katalonijos sostinę Barseloną, kuri paliko didžiulį įspūdį dėl savo puikiai derančios senovės, modernumo ir prabangos. Grįžome iš kelionės patobulėję visapusiškai ir degdami noru siekti dar aukštesnių apdovanojimų ir plaukti į dar gilesnius muzikos vandenis bei dalyvauti kituose tarptautiniuose konkursuose bei garsinti Lietuvos ir Švenčionių rajono vardą. Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie prisidėjo prie to, kad ši kelionė įvyktų ir būtų prasminga.

Karina POKALIUK

 
 
Reklaminis skydelis