Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2914
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13101
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89131
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naujiena kaimui: ne gyventojai eis į paštą, o paštas vyks pas juos

2019 m. liepos 10 d., trečiadienis, Nr.49 (1869)

Švenčionių rajone bus pertvarkomi 9 kaimiškų vietovių paštai, 3 miesto tipo paštai liks nepakitę: Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės paštai.

Prieš 2 metus mobilus laiškininkas pradėjo veikti 12 Lietuvos savivaldybių. Tada buvo planuota šią naujovę diegti ir mūsų rajone, projekto vadovė jau buvo surengusi ir pristatymą redakcijoje, pranešėme naujieną laikraštyje, bet procesas kažkur įstrigo. Ir štai po pertraukos projektas atnaujinamas. Šių metų rudenį Lietuvoje gyventojams paslaugas pradės teikti mobilus laiškininkas dar visoje eilėje rajonų, tarp jų – ir Švenčionių. Tai II mobilaus laiškininko projekto etapas. Kaip sakė redakcijoje apsilankiusi Lietuvos pašto komunikacijos projektų vadovė Aušra Kurtkutė, paštas dar niekada nebuvo taip arti gyventojų, nes nebe pastarieji eis į paštą, o paštas pas juos atvyks suteikti visų pašto paslaugų.

Tiesa, naujovė neužgrius iš karto. Dar 1 metus vyks pereinamasis laikotarpis, kad gyventojai priprastų prie pokyčių: įprastas paštas jų miestelyje dirbs trumpiau, jo patalpose tam tikromis valandomis lauks mobilus laiškininkas, kuris suteiks visas pašto paslaugas. Po pereinamojo laikotarpio liks tik centrinis paštas, iš kurio kasryt pas gyventojus išvyks mobilūs laiškininkai.

A.Kurtkutė patikino, kad įgyvendinus šį projektą, klientai lengviau ir patogiau gaus pašto paslaugas, nes patiems nebereikės eiti į pašto skyrių – laiškininkas pagal iškvietimą atvažiuos pas juos į namus. Darbuotojams pagerės sąlygos. Pirmiausia - padidės darbo etatai, Šiuo metu yra daug nepilnų – ir pusę, ir po ketvirtį, žmonės mažai uždirba, priversti naudoti darbui nuosavus automobilius. Mobilūs laiškininkai gaus naujus tarnybinius automobilius ir išmaniąsias planšetes, tad visos operacijos vyks sklandžiau ir greičiau. Jau dabar 70 proc. visų pašto paslaugų vykdoma per laiškininkus, tad didesnio pokyčio gyventojai nepajus. Nauja tai, kad gyventojai galės telefonu iškviesti mobilųjį laiškininką, kuris suteiks reikiamas paslaugas – priims mokesčius, siuntas, korespondenciją ir kt.

Pertvarkius paštus, Švenčionių rajone veiks 7 mobilūs laiškininkai – 5 Švenčionių apylinkėse ir 2 – Švenčionėlių apylinkėse.

 

Plačiau apie mobiliojo laiškininko paslaugas kalbėjomės su Lietuvos pašto komunikacijos projektų vadove Aušra KURTKUTE.

 

Kaip išsikviesti mobilųjį laiškininką?

Mobilųjį laiškininką išsikviesti į namus galima dėl šių pašto paslaugų: norint išsiųsti laišką ar siuntinį, registruoti siuntą ar pageidaujant, kad registruotoji pašto siunta į namus būtų pristatyta pakartotinai. Taip pat per mobilų laiškininką galima užsakyti leidinių prenumeratą, sumokėti mokesčius, gauti įvairias socialines išmokas ir pensijas.

Norint išsikviesti mobilų laiškininką, reikia skambinti bendruoju Lietuvos pašto informacijos numeriu 8 700 55 400 arba rašyti el. paštu info@post.ltir operatorius užregistruos iškvietimą. Laiškininko iškvietimas nieko nekainuoja. Prieš atvykdamas laiškininkas klientui pasiskambins, kad planuojamu laiku jis būtų namuose.

 

Kaip atsiimti siuntą, gavus pranešimą?

Jeigu laiškininkui pirmą kartą nepavyko pristatyti siuntos, jis atspausdins informacinį pranešimą ir paliks jį gaunamųjų laiškų dėžutėje. Siuntą galima atsiimti keliais būdais:

Išsikviesti mobilųjį laiškininką į namus, užregistruojant telefonu 8 700 55 400 pakartotinį siuntos pristatymą. Ši paslauga papildomai nekainuoja.

Nuvykti į paštą ir atsiimti siuntą. Apylinkės paštą galima sužinoti paskambinus į Kontaktų centrą arba pasižiūrėjus tinklalapyje www.lietuvospaštas.lt.

 

Ar galima išsikviesti mobilųjį laiškininką siuntą pakartotinai pristatyti tą pačią dieną, o ne rytojaus?

Mobilieji laiškininkai, dirbdami savo darbą, per dieną turi apvažiuoti numatytą maršrutą: aplankyti juos telefonu išsikvietusius gyventojus ir tuos, pas kuriuos turi užsukti įprastai, pristatydami pašto korespondenciją ir prenumeruojamus spaudos leidinius, pensijas. Dėl suplanuoto grafiko ir laiko planavimo mobilieji laiškininkai tą pačią dieną pakartotinai siuntos nepristato, tai jie padaro kitą darbo dieną po iškvietimo.

 

Kaip užsiprenumeruoti spaudos leidinį?

Mobilusis laiškininkas paslaugas teikia įvairesniais būdais nei anksčiau, todėl ir užsisakyti spaudos leidinio prenumeratą galima pasirinkus klientui patogiausią būdą:

1. Kai mobilusis laiškininkas paslaugas teikia atvykęs į kliento namus.

2. Kai mobilusis laiškininkas atvyksta į namus iškviestas telefonu 8 700 55 400 dėl pašto paslaugų. Tuo pačiu jis suteiks ir visų kitų klientui reikalingų paslaugų, tarp jų – ir spaudos leidinių prenumeratą.

3. Kai mobilusis laiškininkas klientų laukia specialioje paslaugų teikimo vietoje numatytu laiku, kuris yra nurodytas ant viešai naudoti skirtos (geltonos) pašto dėžutės. Tiksli laiškininko paslaugų teikimo vieta bus nurodyta seniūnijos skelbimų lentoje. Taip pat ją galima rasti tinklalapyje www.lietuvospaštas.lt. Paslaugų teikimo vietoje neimamas prenumeratos užsakymo mokestis.

SVARBI INFORMACIJA: spaudos leidinių taip pat galima užsisakyti Lietuvos pašto tinklalapyje www.prenumeruok.lt arba paskambinus klientų informacijos telefonu 8 700 55 400, arba parašius info@post.lt ir atlikus bankinį mokėjimą klientui patogiausiu būdu.

 

Ar pasikeis spaudos, pašto korespondencijos siuntų ir pensijų pristatymas į namus?

Prenumeruotų spaudos leidinių, pašto korespondencijos, pensijų ir socialinių išmokų pristatymas į namus vyks taip, kaip ir dabar – laiškininkai ir toliau įprastai atlieka jiems skirtą kasdienį darbą.

 

O jeigu suges automobilis?

Mobiliesiems laiškininkams skirti automobiliai pritaikyti saugiai važinėti regioniniais bei kaimo keliais ir yra talpūs – pritaikyti dideliems siuntų ir darbo priemonių kiekiams. Automobiliui sugedus, techninę pagalbą laiškininkai gaus bet kuriuo paros metu, remonto metu bus suteiktas pakaitinis automobilis. Mobilių laiškininkų automobiliai bus pažymėti Lietuvos pašto lipduku, kad gyventojams būtų lengviau juos identifikuoti.

 

Paslaugų pertvarka miestų nepalies?

Pertvarkomi – tik kaimiški paštai, miestelių paštai lieka nepakitę – tie patys laiškininkai kaip dirbo, taip dirbs toliau, niekas nesikeičia.

 

Kaip naujovė atsilieps darbo vietoms?

Kaimiškose vietovėse naikinami 9,1 etato, steigiama – 6,6 etato. Laiškininkų kvalifikacija kils (dėl planšečių) ir etatas didės, tad kils ir atlyginimas, pas gyventojus mobilūs laiškininkai važiuos tarnybiniais naujais automobiliais. Mobilių laiškininkų etatus užimti pirmiausia bus siūloma esamiems darbuotojams. Būtina sąlyga – vairuotojo pažymėjimas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis