Mes turime 370 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4697
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29827
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77153
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kelio ženklų makalynė, arba Rebusas vairuotojams

2019 m. liepos 17 d., trečiadienis, Nr.51 (1871)

Kartais negali nesistebėti dabartinių projektuotojų sugebėjimu taip suprojektuoti gatvės ar sankryžos rekonstrukciją, kad ir pats nelabai sugebės rasti atsakymą. Paskutinis toks „šedevras“ atsirado Švenčionėliuose Ryto, Turgaus ir Vyšnių gatvių sankryžoje. Kadangi vykdant rekonstrukciją, šia gatve eismas nukreiptas viena kryptimi, nors kai kurie gudručiai, nepaisydami ženklų, dar ir prieš eismą pralekia. Teko pačiam su tokiais susidurti, bet šį kartą ne apie juos, o apie įdomiai pertvarkytą minėtų gatvių sankryžą. 

Ženklų pristatė daug, o aiškumo – nelabai... Pirmiausia buvo supiltas žemių kalnelis, kuris, ko gero, taps dar viena gėlių klomba, arba, kaip žmonės juokauja, labai gera vieta paminkliniam akmeniui, šlovinančiam rajono valdžią, pastatyti... Bet tiek to, kas bus, tegul būna, o štai vairuotojai, atvažiavę Vyšnių gatve, susiduria su rimtu rebusu. Pastatytas ženklas (203) „Duoti kelią“ informuoja apie tai, kad vairuotojas privalo duoti kelią transporto priemonėms, važiuojančioms kertamuoju ar prisijungiančiu keliu. Žmogus, vadovaudamasis šiuo ženklu, praleidęs transporto priemonę, važiuojančią Ryto gatve, galėtų važiuoti ir į kairę, ir į dešinę, nes sankryžoje – jau dvipusis eismas, bet čia virš ženklo „Duoti kelią“ pastatytas ženklas (402) leidžia važiuoti tik į dešinę. O ką daryti, jei žmogus nori sukti Ryto g. į kairę? Pažeisti KET ar važiuoti ženklo nurodoma kryptimi, t.y. į dešinę, ir sankryžoje apsisukus važiuoti norima kryptimi? Įdomu, tie, kurie suprojektavo tokią eismo schemą, ar buvo atvažiavę į vietą, ar projektavo pasižiūrėję į „Google Maps“? O juk viską galima buvo išspręsti paprasčiau: arba pastatyti ženklą 406, kai vairuotojas gali ir į kairę, ir į dešinę važiuoti, arba tiesiog pastačius ženklą „Duoti kelią“ nestatyti jokių nukreipiančiųjų ženklų, ir vairuotojas, atvažiavęs Vyšnių gatve, galėtų, praleidęs Ryto gatve važiuojančias transporto priemones, važiuoti norima kryptimi. Viskas labai paprasta ir aišku.

Algis JAKŠTAS