Mes turime 147 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1038
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17239
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93269
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vasaros gėrybės – sveikatai

2019 m. liepos 20 d., šeštadienis, Nr.52 (1872)

Prasidėjęs grybų sezonas pirmiausia pradžiugina voveraitėmis. Jų prisirinkti rekomenduoja ir „Žolinčių akademijos“ prezidentė, sveikuoliško gyvenimo būdo propaguotoja Danutė Kunčienė rekomenduoja būtinai prisirinkti voveraičių. Džiovintų voveraičių miltukai tinka onkologinių ligų profilaktikai, antiparazitinei programai: paimkime džiovintų voveraičių miltelių ant peilio galo ir išgerkime ryte ir vakare. Džiovinamos voveraitės 40 laipsnių temperatūroje ir sumalamos. Tinka voveraites vartoti ir užpiltas degtine.

O rudenėjant labai svarbu prisirinkti įvairiausių sėklų – turėsime savų, lietuviškų natūralių, prieskonių, kurie dar ir stiprina organizmą bei suteikia sveikatos.

Pavyzdžiui, pipirų skonio laukinės morkos sėklos dar vadinamos lietuviškais pipirais. Surinktas sėklas dar galima padžiovinti, iškulti kaip kmynus, išvalyti. Juos žolininkė pataria vartoti vietoje pipirų. Sumaltas jas galima gerti kaip arbatą – jos pasižymi silpnu diuretiniu poveikiu (skatina šlapimo išsiskyrimą), mažina kraujospūdį. Gerkite, jei tinsta kojos, skundžiatės širdies nepakankamumu, jei kankina apatija, sunkumas. Dilgėlės sėklas D.Kunčienė pataria kavos malūnėliu sumalti į miltelius ir maišyti su medumi. Jei nesumalsime – organizmas neįsisavins, todėl negausime naudos. 100 g sėklų sumaišykime su stikline medaus – ir turėsime puikią dilgėlių chalvą. Kad geriau įsisavintų, galima pridėti stiklinę spanguolių. Ypač tinka onkologiniams ligoniams, kuriems dėl sudėtingo gydymo kraujyje sumažėjęs hemoglobino kiekis.

Verta rinkti ir gysločio sėklas. Laikykite sausas sėklas stiklainėlyje, o prieš naudojimą, kaip ir ispaninio šalavijo (chia) sėklas, per naktį mirkykite. Kai jos išbrinksta, praturtinkime savo pusryčius, galime dėti į kokteilį. Pasak D.Kunčienės, gysločio sėklos gerina virškinimą, turi stiprų antioksidantinį poveikį. Gysločio lapus žolininkė pataria panaudoti odai pagražinti, jei ji nugairinta vėjo, paveikta saulės spindulių. Surinkti lapai sukarpomi, nuplikomi vandeniu. Palaikius nukošiama ir daromi kompresai. Užsidėjus kompresą pagulime 10 minučių – oda labai atsigauna. Krapų sėklos mažina kraujospūdį, sumaišius su kitais prieskoniais – raudonėliu, juozažole, mėta, krienu, melisa, baziliku – vartojamas kaip maisto barstalas.

 
Reklaminis skydelis