Mes turime 200 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4326
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21668
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65651
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prašymai – kartu su įsipareigojimais

2019 m. liepos 20 d., šeštadienis, Nr.52 (1872)

Pagal ES direktyvą, gyvenamosiose vietovėse, kuriose yra daugiau kaip 2000 gyventojų, 98 proc. nuotekų turi būti tvarkomos centralizuotai ir 2 proc. gali būti išvalomi vietiniais valymo įrenginiais. Nevykdanti šių reikalavimų Lietuva gavo ne vieną įspėjimą iš ES institucijų ir rizikuoja sulaukti baudų, todėl sukruto taisyti padėtį – spartinti nuotekų tinklų plėtrą ir tam skiriamas lėšas naudoti efektyviau. Mat iki šiol dėl savivaldybių neatsakingumo dalis tinklų paklota ir ten, kur nėra kam prie jų jungtis, yra tokių pavyzdžių ir mūsų rajone. Siekdama skatinti ir spartinti gyventojų prijungimą prie centralizuotų nuotekų surinkimo sistemų aglomeracijose, didesnėse kaip 2000 gyventojų, Aplinkos ministerija 2017 ir 2018 metais skyrė savivaldybėms 2,35 mln. eurų gyventojų prijungimui. Nuo šiol įvedami saugikliai, kad pinigai nebūtų užkasti po žeme vamzdžių pavidalu. Teikdami prašymus, gyventojai turi pasirašyti ir įsipareigojimus.

UAB „Vilniaus vandenys“, kurie tiekia vandenį ir tvarko nuotekas Švenčionių ir Švenčionėlių miestuose, bendradarbiaudami su savivaldybe, įgyvendina nuotekų surinkimo tinklų plėtros projektą Švenčionėlių mieste. Projektas aprėpia Pašto, Lauko, Turgaus, Darbininkų, Stoties gatves ir Lauko skersgatvį. Tinklai projektuojami iki sklypų ribų.

Projektas bus įgyvendinamas UAB „Vilniaus vandenys“ ir vandentvarkos fondo lėšomis 2020 metais, jeigu prie nuotekų tinklų pageidaus prisijungti ir prisiims tokius įsipareigojimus ne mažiau kaip 56 gyventojai. Gyventojai, norintys prisijungti prie naujai nutiestų tinklų, apsisprendimui turi nedaug laiko. Mat savivaldybė tik liepos 17 d. viešai – interneto svetainėje – paskelbė, kad prašymai-įsipareigojimai priimami iki 2019 m. liepos 24 d. Juos reikia užpildyti ir pateikti Švenčionėlių miesto seniūnijai.

Pateikę prašymus-įsipareigojimus gyventojai prisijungimo darbus privalo atlikti per 6 mėnesius nuo pranešimo apie magistralinių nuotekų tinklų tiesimo darbų užbaigimą. Laiku neprisijungę gyventojai gali sulaukti sankcijų.

Mūsų inf.