Mes turime 285 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2622
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12809
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88839
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Norėčiau gyventi ir pasenti Lietuvoje...

2019 m. liepos 27 d., šeštadienis, Nr.54 (1874)

Kartais kyla logiškas klausimas, kiek objektyviai mes vertiname aplinką, kurioje gyvename. Ko gero, įprantame prie kasdieną matomų vaizdų, ir jie tampa nebeįdomūs. Todėl sugrįžę po ilgesnės ar trumpesnės kelionės sakome, va, ten tai gražu, o kas čia, pas mus... Gal todėl visada įdomu sužinoti nuomonę apie Lietuvą užsieniečių, pirmą kartą apsilankiusių mūsų šalyje.

Jauną verslininką iš Olandijos Daan Decker pakalbinau paskutinę jo pirmos viešnagės Lietuvoje dieną. Kadangi nei su anglų, nei su olandų kalbomis „nedraugauju“, tai mums puikiai tarpininkavo Raminta Čepulytė. Jai už tai nuoširdus ačiū. O prasidėjo mūsų pokalbis kiek iš kito galo, nuo Daan Decker klausimo, ar dažnai man tenka kalbinti ir rašyti apie kitų šalių žmonių nuomonę apie Lietuvą. Atsakiau, kad jei tik būna proga, visada tai darau, bet dažnai priežastimi, kodėl to nepadarau, būna ir kalbos barjeras. Mano klausimas pašnekovui buvo, ar jis pirmą kartą Lietuvoje? Ar daug buvo girdėjęs apie mūsų šalį? Koks įspūdis?

- Šiek tiek buvau girdėjęs iš savo draugės Ramintos, nes mokykloje apie kitas šalis aiškinama labai mažai. Mano aplinkoje nėra daug kalbama apie jūsų šalį. Pirmas įspūdis? Buvau labai nustebintas, nesitikėjau pamatyti tiek natūralios gamtos, tiek daug gerų žmonių. Nesitikėjau ir nemaniau, kad jūs tūrite tokią garbingą istoriją. Namo nuomone, Lietuvoje yra viskas geriau tvarkoma negu Olandijoje, žinoma, išskyrus ekonomiką. Jūsų šalyje, kiek pamačiau per trumpą laiką, geriau tvarkoma gamta, saugomos tradicijos. Jūs stengiatės išlikti unikalūs, ir tai puiku.

- O kokį įspūdį paliko Lietuvos, taip pat ir ES pasienio miestelis Tverečius?

- Čia jaučiuosi puikiai, lyg būčiau pasaulio pakrašty. Čia tiek erdvės, tiek laisvės. Ten, kur aš gyvenu, žmonės negali sau leisti tokios prabangos turėti tiek privatumo ir tiek laisvos erdvės sau. Pas mus negali išeiti ir pabūti vienas sau, gamtos apsuptyje, o čia tą gali daryti. Neįsivaizdavau, kad Europoj dar yra tokių vietų, kad būtų tiek gamtos, kurios dar neurbanizavo civilizacija.

- Tai mes esame turtingi?

- Jūs esate daug turtingesni nei esame mes. Yra didelis skirtumas suvokime, kas yra gyventi gerai. Tu gali turėti daug pinigų, bet tokios gamtos tu ir už juos nenusipirksi. Tu gali už pinigus daug ką nusipirkti, bet tokio komforto, kaip kvėpuoti švariu oru, nenusipirksi. Čia, pas jus, tiek laukinių gyvūnų, kuriuos pas mus tik zoologijos sode gali pamatyti. Čia ir maistas daug natūralesnis, stebiuosi, kaip čia žmonės dar augina savo daržoves.

- Bet pas jus žemės ūkio mechanizavimo lygis daug aukštesnis.

- Pas mus viskas aukojama vardan industrijos, ir žmonės nejaučia jokio dėkingumo žemei. Daroma viskas, kad derlius būtų kuo didesnis ir užaugtų kuo greičiau, ir tam naudojama daug įvairiausių chemikalų, o pas jus dar išlikęs žmogaus dėkingumas žemei, ir žmonės vertina jos duodamas dovanas.

- Kur dar teko lankytis Lietuvoje?

- Mane labai sužavėjo Lietuvos istorija, nebuvau girdėjęs, kad praeityje Lietuva buvo tokia didelė, net iki Juodosios jūros. Mane stebina, kaip Lietuva, atgavusi nepriklausomybę, per tokį trumpą laiką sugebėjo padaryti tokią pažangą. O Vilnius – labai gražus miestas, ir žmonės pas jus labai draugiški. Daug žmonių, su kuriais gali susikalbėti anglų kalba. Ypač gilų įspūdį man paliko Genocido muziejus Vilniuje. Mane stebina, kad pakilusi į kovą dėl nepriklausomybės, jūsų tauta sugebėjo tą nepriklausomybę išsikovoti. Jūsų tikėjimas vienas kitu ir bendru tikslu – unikalus.

- Gal šiek tiek apie save?

- Man 26 metai. Turiu savo verslą – kompaniją, kuri teikia valymo paslaugas. Esu kilęs iš labai urbanizuotos šalies, kur daug žmonių ir labai mažai laisvos vietos. Ir kai atvažiavau su savo mergina čionai, jaučiu, kad mano gyvenimas pasikeitė.

- Ar norėtumėte vėl sugrįžti į Lietuvą?

- Aš čia norėčiau gyventi. Aš pamilau Lietuvą. Negaliu net įsivaizduoti, kaip galima neįsimylėti Lietuvos, nes tai, ką čia pamačiau, gerokai pralenkė vaizduotę, nes kai važiavau, galvojau, kad važiuoju į gerokai atsilikusią šalį, o tai, ką pamačiau, viską apvertė aukštyn kojom. Jūs turtingi miškų, ežerų, upių. Patikėkit, tai labai didelis turtas. Įspūdžius iš čia išsivešiu pačius gražiausius, išvažiuoju su noru čia grįžti. Be to, aš noriu dar geriau pažinti Lietuvą, ir norėčiau čia gyvendamas pasenti. O draugams Olandijoje pasakysiu, kad jie būtinai atvažiuotų į Lietuvą ir susipažintų su šia nuostabia šalimi. Esu įsitikinęs, kad kasmet čia atvažiuos vis daugiau norinčių pamatyti Lietuvą, o tai, kad nėra turistų antplūdžio, tik į naudą, nes jei turizmas išsiplės, liks mažiau laukinės gamtos, - baigdamas mūsų pakalbį sako olandas Daan Decker, o aš pabaigai norėčiau pateikti porą skaičių palyginimui.

Lietuvos plotas 65300 kv. km, sausio 1 d. gyveno 2 mln. 808 tūkst. 901 gyventojas, o Olandijos plotas yra 42508 kv. km, o gyveno 2017 m. virš 17 mln. gyventojų. Tad nors Olandijos plotas trečdaliu mažesnis, bet gyventojų daugiau nei 5 kartus...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis