Mes turime 151 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1066
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11253
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87283
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skaitytojo replika. Kodėl „mano miestas“ užverstas šiukšlėmis?

2019 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis, Nr.57 (1877)

Praėjusį savaitgalį išėjęs su šeima pasivaikščioti po Švenčionėlius, pasibaisėjau – miestelis skendi šiukšlėse. Prisipažinsiu, gyvenu ne Švenčionėliuose – Vilniuje, bet gi ir šio toli gražu neklestinčio rajono valdžia taip pat čia negyvena. Užsirašė kažkada ant garažiukų sienos „Čia mano miestas – Švenčionėliai“, išeitų, pasiženklino teritoriją ir – atia... Taigi ir mano čia miestas – dažnai atvažiuoju į svečius pas tėvus, kurie moka už atliekų tvarkymą nemenką sumelę, mat namas nemažas, o man su universitetiniu išsilavinimu čia darbo neatsirado, tad įsikūriau Vilniuje. O kuo aš blogesnis už jūsų merą, kad braidyčiau per šiukšles provincijoje? Be to, skirtingai nuo jo, aš ir gerą darbą Vilniuje gavau. Pagal rajone vyraujančius standartus, esu Švenčionėlių patriotas – ir per atstumą man rūpi mano miestas, ir noriu atvažiavęs pasigėrėti savo vaikystės vietomis. O išeina taip, kad gėda vaikams miestelį parodyti. Deja, kur nedurk, ten užsirausi ant šiukšlių kalnų.

Kas darėsi rugpjūčio 4 d. prie užrašo „Čia mano miestas“, lengviau vaizdu, negu žodžiais perteikti (žiūrėkite nuotr.). Naujojoje požeminėje konteinerinėje aikštelėje prie garažų šiukšlės ne po žeme slėpėsi, o voliojosi aplink. Nežinau ir nenoriu žinoti, dėl kokių priežasčių taip nutiko, tai – miesto šeimininkų rūpestis. Viena aišku, kad padėtis šiame miestelyje nenormali. Klausimas, ar čia seniūnas dirba, ar tik kėdę užima? Panašu, kad niekam tai nerūpi.

Tęsiame pasivaikščiojimą po miestelį. O kas gi čia? Miesto centre, prie komunalinio ūkio kontoros, riogso tikras stambių gabaritų atliekų sąvartynas! O kur šios įstaigos vadovas žiūri, kai jo kieme sandėliuojamos pavojingos atliekos? Kažkada Pušų gatvės gyventojai skundėsi tokio nelegalaus sąvartyno kaimynyste apleistuose pastatuose, girdėjau buvo keletas gaisrų – pastarąjį gesino net kelias paras, pusė miestelio ir keli kaimai tada nuodijosi dūmais. Dabar kažkas (?) tokį sąvartyną įkurdino miesto centre. Be visokių baldų lūženų čia riogso pavojingos atliekos – senas šiferis, kurio laikymo ir transportavimo sąlygas griežtai reglamentuoja taisyklės (turi būti supakuotas, apvyniotas specialia plėvele, kad nesklistų asbesto dulkės). Iš šio sąvartyno asbesto dulkės keliauja per visą miestelį. Žmonės, kuo jūs kvėpuojate?

Ko norėti, kad žmonės tvarkingai dėtų šiukšles, jeigu valdiška įstaiga taip daro?

Keliaujame toliau. Vos už keliasdešimt metrų nuo komunalinio ūkio kontoros, vėl šiukšlynas. Ne bet koks - „pažymėtas“: įsmeigta lentelė su užrašu: „Teritoriją stebi vaizdo kamera“. Tokių lentelių prismaigstytas pilnas miestas – galima pagalvoti, kad jos sutartine kalba reiškia: „Mesti čia“. Beje, daugelyje vietų tik užrašai ir yra. Prie vieno tokio užrašo Vilniaus g. niekada nebūna tuščia – pūpso krūva žaliųjų atliekų, maišų su nežinomu turiniu, o kartais ir didesniais „radiniais“. Šįkart voliojosi tik pora kuklių maišelių, o ankstesnio pasivaikščiojimo metu užfiksavau šaldytuvą. Dar yra tekę matyt lovą, spintelę ir kt.

Žinoma, gyventojai elgiasi negražiai, bet neskubėkite gyventojų teisti. Nemanau, kad jie piktybiškai tai daro. Paprastai žmonės ima netinkamai elgtis, kai jiems nesuteikiamos reikiamos paslaugos. Mūsų šalis mėgsta periminėti kitų šalių gerąją patirtį. Kodėl nepasimokius iš japonų, kurie pėsčiųjų takus įrengia ten, kur žmonės juos jau pramynė?

 
Reklaminis skydelis