Mes turime 223 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2579
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16578
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63904
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Deklaravimo terminai, tvarka ir naujovės

2012 m. balandžio 21 d.,šeštadienis Nr.31 (1174)

Jau senai tapo įprasta deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius. Ne išimtis ir 2012-ieji. Apie šiųmetinio deklaravimo tvarką ir naujoves siūlome pokalbį su Švenčionių r. žemės ūkio skyriaus vedėju Albertu MARMA.

 

- Kiek pernai buvo rajone deklaruotojų ir deklaruojamų plotų?

- Pernai mūsų rajone pasėlius ir žemės ūkio naudmenas deklaravo 2810 pareiškėjų. Deklaruotas plotas – 30272 ha.

 

- Kokia šiųmetinio deklaravimo trukmė?

- Šiemet deklaravimas prasidės balandžio 23 d. ir tęsis iki birželio 15 d.

Daug trumpesnis terminas ekologiškai ūkininkaujantiems. Jie paraiškas turi pateikti iki gegužės 15 d.

 

- Ar pavėluotai teikiamos paraiškos nebus priimamos?

- Ir po birželio 15-osios paraiškos dar bus priimamos iki liepos 10-osios, bet už kiekvieną suvėlintą dieną 1 proc. bus mažinamos išmokos.

 

- Ar yra deklaravimo pakitimų arba skirtumų tarp ankstesnių metų ir 2012-ųjų?

- Taip, yra. Sakyčiau, netgi esminių. Vienas iš jų – pasikeitė kontrolinių žemės sklypų (blokų) ribos. Tai sudarys nemažai nepatogumų ir ūkininkams, ir seniūnijų žemės ūkio specialistėms, kurios priims paraiškas.

Ankstesni kontroliniai žemės sklypai dirbtinai sumažinti todėl, kad būtų užtikrinta geresnė kontrolė. To pareikalavo Europos Komisijos auditas. Todėl ankstesniais metais ūkininkų įbraižytus pasėlių laukus teks dirbtinai smulkinti, nors natūraliai ten ir augs vientisas pasėlių laukas.

Kita naujovė: balandžio 6 d. žemės ūkio ministro įsakymas Nr. 3D-251. Šiuo įsakymu patvirtinti geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimai. Pagal juos pareiškėjai, deklaruojantys pievas ir ganyklas, turi laikyti gyvulius, registruotus ūkinių gyvūnų registre. Vienam deklaruojamų pievų hektarui tenkantis ūkinių gyvūnų skaičius turi sudaryti ne mažiau kaip 0,1 sutartinio gyvulio. Kitais žodžiais tariant, vienai karvei 10 ha. Tačiau šis reikalavimas netaikomas tiems pareiškėjams, kurių deklaruoti pievų bei ganyklų plotai sudaro ne daugiau kaip 30 proc. visų deklaruotų žemės ūkio naudmenų.

Minėtų reikalavimų nesilaikymas mažins tiesioginių išmokų dydžius. Tačiau kokiu mastu bus mažinami, kol kas negaliu pasakyti.

 

- Jūs ir kiti jūsų skyriaus darbuotojai pasėlių ir žemės ūkio naudmenų klausimais anksčiau dalyvavote respublikiniuose seminaruose Vilniuje, tikriausiai susitikote ir su kolegomis iš kitų rajonų. Tad nejučia kyla klausimas: kaip reaguota į tai, kad pievas ir ganyklas deklaruojantys pareiškėjai turi laikyti ir gyvulius?

- Sakyčiau, reaguota nevienareikšmiškai. Reikalavimas deklaruojantiems pievas bei ganyklas sulaukė ir karštų ginčų, ir kritikos. Vienų teigimu, tokia nuostata padidins neprižiūrimų laukų plotus, kiti tvirtina, kad išmokas turi gauti tik realiai ūkininkaujantys žemdirbiai, siekiant išvengti galimybės išmokomis pasinaudoti „sofos“ ūkininkams.

 

- Gal dar turite ką pasakyti pradėsiantiems deklaruoti pareiškėjams?

- Pirmiausia jų noriu paprašyti ir priminti štai ką: ateidami deklaruoti, privalo išmatuoti savo laukus, laukų kraštinių ilgius, atstumus nuo pastovių objektų – kelių, griovių, pastatų. Šiuos duomenis reikia surašyti paprastame popieriaus lape ir, atėjus deklaruoti į seniūniją, turėti su savimi.

Dar noriu priminti: tie, kurie dalyvauja priemonėse žemės ūkio paskirties žemei apželdinti mišku arba ne žemės ūkio paskirties žemei apželdinti mišku, taip pat privalo deklaruoti savo apželdintus plotus paraiškų priėmimo laikotarpiu.

Ūkininkai, kurie laiko mėsinius galvijus ir mėsines avis, šiemet paraiškoje turi nurodyti, kad pageidauja gauti išmoką už šiuos gyvūnus. Paraiškoje taip pat reikia nurodyti duomenis apie praėjusiais metais valdoje panaudotas trąšas.

Ir dar. Neatidėliokite deklaravimo iki paskutinių dienų, kuomet susidaro eilės, įtampa, per skubėjimą galimos klaidos. Jų taisymas užima daug laiko ir vėlina išmokų gavimo terminus.

Dėl pievų. „Ūkininko patarėjo“ laikraštyje publikacijoje „Ne viskas ministerijos galioje“ (balandžio 10 d.) buvo tokia informacija. Į Kretingos rajoną pakviestą atvykti žemės ūkio ministrą Kazį Starkevičių vienas ūkininkas paklausė: kaip bus su tais, kurie verčiasi pašarų auginimu ir jų pardavimu? Ar jiems reikės auginti gyvulius?

„Nereikės, jeigu ūkininkai tikrai gamina pašarus ir parduoda juos kaip prekę, o ne pasmulkina ir paskleidžia lauke. Su Nacionaline mokėjimo agentūra sutarta, kad visi subjektai, kurie deklaruos pievas ir ganyklas pašarų gamybai, bus patikrinti, ar tikrai pagamino ir realizavo produkciją. Ir tai bus atliekama sukryžminus patikrą, - tokia buvo ministro nuomonė.

Žinau, anksčiau, o gal ir dabar pašarų auginimą ir jų pardavimą vienam iš respublikos žirgynų praktikavo mūsų rajone esanti „Varupio“ žemės ūkio bendrovė. Remiantis ministro nuomone, šiuo verslu ji gali nevaržomai užsiiminėti ir dabar.

Bronius NARKŪNAS