Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5628
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19488
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91845
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Penktąjį kartą vykęs kapelų festivalis šiemet išaugo į didelį renginį lauke

2019 m. rugpjūčio 28 d., trečiadienis, Nr.62(1882)

Kalendorinė vasara ritasi į pabaigą, tačiau saulėti ir šilti orai džiugina lyg vidurvasarį. Taip ir maga kuo daugiau laiko pabūti gryname ore, pasidžiaugti ir maloniai pabendrauti su artimaisiais, draugais ar pažįstamais. Kaip tik tokia proga pasitaikė rugpjūčio 25-ąją, sekmadienį, Švenčionėliuose, kai aikštėje prie geležinkelio stoties vyko V regioninis liaudiškų kapelų ir kaimo muzikantų festivalis „Ant Sarios krantų“. Iki tol keturis kartus organizuotas festivalis vykdavo Švenčionėlių kultūros centro scenoje, o šiemet dėl remontuojamų patalpų pasirinktas renginys lauke. Ir neprašauta: oras tarsi specialiai užsakytas, ir kapelos smagios, ir amatininkų mugė gana turtinga! Geras metas vėlyvą sekmadienio popietę pasilinksminti, praleisti turiningai ir lauke pabūti.

Festivalio scenoje pasirodė net aštuonios kapelos iš Rytų Aukštaitijos regiono. Vienos gerai pažįstamos švenčionėliškiams, kitos pirmąkart matomos: Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio skyriaus liaudiškos muzikos kapela (vadovas Stanislovas Rumbutis), Švenčionėlių seniūnijos Trūdų bendruomenės liaudiškos muzikos kapela „Sodiečiai“ (vadovas Darijus Žemaitis), Utenos kultūros centro Sudeikių skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Seliavytė“ (vadovė Aušra Baltuškienė), Molėtų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Molėtai“ (vadovas Kazimieras Tučinskas), Visagino kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Linksmuolė“ (vadovas Tomas Kochanka), Zarasų rajono kultūros centro Turmanto teritorinio padalinio Smalvų liaudiškos muzikos kapela (vadovė Danutė Stundžienė), Jurbarko rajono Veliuonos kultūros centro Raudonės skyriaus kaimo kapela (meno vadovas Jonas Apolius Grygartas), Ignalinos rajono Ceikinių kaimo liaudiškos muzikos kapela „Keiziai“ (vadovė Rūta Kajėnė).

Projekto rengėjas ir šventės organizatorius – Švenčionėlių miesto kultūros centras, projekto partneris – Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parko direkcija. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Renginį vedė projekto vadovė ir idėjos autorė Švenčionėlių miesto kultūros centro kultūrinių renginių vadybininkė Vida Vilutienė. Šventę atidaryti ji pakvietė artimiausius švenčionėliškių kaimynus – Trūdų bendruomenės liaudiškos muzikos kapelą „Sodiečiai“. Žodžio kišenėje neieškantis kapelos vadovas D.Žemaitis iškart ėmė judinti publiką, kviesti kartu dainuoti, pašokti ar palinguoti. Ilgai laukti neteko – pirmosios melodingos dainos įsuko į valso sūkurį, o smagūs polkos ritmai nuteikė plojimams. Drąsiausieji tuoj įsisuko į šokio ritmus, kartu traukė gerai žinomus kūrinius.

Kelias valandas besitęsęs liaudiškos muzikos ir daugelio pamėgtų populiarių dainų koncertas žiūrovams neprailgo. Buvo besidominčiųjų ir amatininkų produkcija ar pamokėlėmis. Mugėje galima buvo įsigyti krepšių, pintinių, siuvinių, mezginių, drožinių, įvairių veltų gaminių, dekoracijų, žaisliukų, aksesuarų, duonos, pyragų, medaus, saldumynų ir t. t.

Tautodailininkai Rasa ir Algirdas Breidokai, audė, rišo ir vijo juostas, o ir norinčių pasimokyti bent jau pačių paprasčiausių juostelių vijimo būdų netrūko.

Smagiai ir greitai pralėkė festivalis, pradžiuginęs ir žiūrovus, ir dalyvius, ir organizatorius. Mero padėka buvo įteikta projekto partneriui Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parko direktoriui Gedui Kukanauskui, padėkos įteiktos ir festivalyje dalyvavusioms kapeloms, o Švenčionėlių miesto kultūros centro direktorė Anželika Terleckienė visiems svečiams įteikė po dovaną.

Organizatoriai džiaugėsi, kad regioninis liaudiškų kapelų ir kaimo muzikantų festivalis „Ant Sarios krantų“ kasmet įgauna vis didesnį pagreitį, tvirtėja draugystė su nuolatiniais partneriais ir dalyviais, kasmet atsiranda naujų, o ir aplinkybių nulemtas persikėlimas iš akademinės aplinkos į gryną orą, kaip tik išėjo į gera ir suteikė kokybiškai augančiai šventei naujų spalvų.

Projekto vadovės V.Vilutienės nuomone, renginio populiarumas tarp žiūrovų ir augantis dalyvių skaičius tik įrodo, kaip svarbu išsaugoti savo regiono tradicinio muzikavimo ir liaudies meno tradicijas bei perduoti jas ateinančioms kartoms. O ir jaunimas taip pat neabejingas liaudiškai muzikai ir dainoms, nes daugelio kolektyvų sudėtyje jaunuolių tikrai nemažai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis