Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3311
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13498
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89528
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Anglų kalbos stovykloje Ispanijoje švenčionėliškiui Lukui teko atsakinga užduotis

2019 m. rugsėjo 11 d., trečiadienis, Nr.66 (1886)

Jau beveik įpusėjo pirmasis mokslo metų mėnuo bendrojo lavinimo mokyklose. Susirinkę po vasaros atostogų mokiniai ne tik kimba į mokslus, dėliojasi pamokų ir būrelių tvarkaraštį, bet ir dalinasi prabėgusios vasaros įspūdžiais.

Gražių vasaros atostogų įspūdžių patyrė ir švenčionėliškis gimnazistas Lukas Kuleš. Vaikinas gyvena itin intensyvų gyvenimą: gerai mokosi, groja pianinu, žaidžia krepšinį, tobulina anglų kalbą, mokosi ispanų, aktyviai dalyvauja krikščioniškojo „Opus Dei“ klubo veikloje, veda įvairius renginius Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje, meno mokykloje ir kitur. Taigi nenuostabu, kad vaikino gyvenimas kasmet vis gausesnis įvykių, veiklų ir įspūdžių.

Štai ir šiemet vasarą vos spėjęs grįžti iš vienos kelionės į Ispaniją, kur kataloniškoje jos dalyje dalyvavo ir sėkmingai pasirodė jaunųjų muzikų konkurse (apie jį buvo rašyta „Švenčionių krašto“ laikraštyje), liepos vidury išskubėjo į kitą Ispanijos regioną – Andalūziją, į prie pat Atlanto vandenyno esantį Punta Umbrios miestelį vykusią beveik trijų savaičių anglų kalbos stovyklą „Vasaros įgūdžiai“.

Kadangi Lukas aktyviai dalyvauja krikščioniškojo klubo „Opus Dei“ veikloje ir šio klubo organizuojamose anglų kalbos stovyklose Lietuvoje ir užsienyje, tai ir šiai vasarai gavo iš savo vadovo Giljermo kvietimą savanoriauti stovykloje Ispanijoje, o tuo pačiu ir pačiam toliau tobulinti anglų ir ispanų kalbos įgūdžius. Tačiau besirengdamas šiai išvykai Lukas gavo dar atsakingesnį pasiūlymą – padirbėti mokytoju. Iš viso stovykloje buvo 4 mokytojai, kasdien turėję po dvi pamokas, o vakare dar vykdavo individualūs užsiėmimai su stovyklos dalyviais, kurių amžius 11-15 metų. Daugiausia, žinoma ispanai, bet buvo po vieną iš Anglijos ir Majamio (JAV). Stovyklos vadovai taip pat iš įvairių šalių: vienas – vietinis, vienas – iš Sevilijos (Ispanija), vienas – vokietis ir vienas lietuvis Lukas.

Kadangi Ispanijoje, pasak Luko, dievinamas futbolas, tai laisvalaikiu stovyklautojai lankėsi futbolo stadionuose, žaidė futbolą, padelio tenisą (čia aikštę iš šonų juosia tinklas, o galuose įrengtos betono arba grūdinto stiklo sienos, o žaidėjai gali toliau mušti nuo sienų atšokusius kamuoliukus, kad pergudrautų varžovą), važiuodavo prie vandenyno, lankė turistines vietas ir įžymius objektus. Kadangi Lukas pats žaidžia ir mėgsta krepšinį, tai pavyko suburti būrelį norinčių pamėtyti į krepšį. Kai kurie stovyklautojai gerai mokėjo šį žaidimą, kai kuriems jis buvo naujas, bet pavyko visiems smagiai susižaisti.

Dalindamasis įspūdžiais apie netikėtai išbandytą mokytojo „duoną“ Lukas pasidžiaugė, kad ši patirtis jam buvo vertinga ir visai gerai pavyko. Jis atsakingai vedė užsiėmimus, rašė pažymius, įvertinimus, dirbo su klausimais ir atsakymais. Be to, jau sulaukė kvietimo ir kitais metais atvykti padirbėti į tokią anglų kalbos stovyklą Ispanijoje.

Kadangi ketverius metus iš eilės Lukas dalyvaudavo tokiose stovyklose Kaune ir jau jo anglų kalbos žinios buvo įvertintos A lygiu, tai Ispanijoje jam taip pat teko dirbti su A lygiu anglų kalbą mokančiais paaugliais. Be to, Lukas, dar ne itin tvirtai moka ispaniškai, tai jam daug patogiau dirbti su tokiais mokiniais, kurie laisviau kalba angliškai.

Lukas pasakojo, kad buvo pasiruošęs ir interaktyvią lentą su prezentacija apie Lietuvą, Vilnių ir Švenčionėlius. Jo prezentacija sulaukė didelio dėmesio, nes stovykloje buvo susirinkę žingeidūs, atviri naujoms patirtims bei linkę bendrauti žmonės.

Pasak Luko, Sevilijos provincijos gyventojai labai palaiko viską iš savo krašto: futbolą, maistą, kultūrą. Tačiau tai nereiškia, kad nesidomi kitais. Vaikinas sakė, kad jam labai patinka ispanų temperamentas, mokėjimas išgirsti kitą, paklausti, parodyti dėmesį. Todėl galintis susikalbėti ispaniškai Lukas planuoja žengti toliau ir tobulinti šios kalbos žinias.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis