Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:701
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16902
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92932
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Keramikų grupės „Ornamentas“ paroda skirta Baltijos kelio 30-mečiui

2019 m. rugsėjo 11 d., trečiadienis, Nr.66 (1886)

Ko gero, net sunku pasakyti, kaip prasidėjo mano bičiulystė su keramikų grupe „Ornamentas“, bet visada jau kelinti metai rugsėjo pradžioje mielai skubu į jų simpoziumus, vykstančius Prūdiškės kaime, Almos Daukšaitės Mirzienės sodyboje. Vieta, kur vyksta simpoziumas – fantastiškai graži – čia pat kūrybai įkvepiantis Peršokšnų ežeras. Kiekvienas simpoziumas baigdavosi sukurtų darbų išdegimu ir paroda. Pagrindinis akcentas – raku keramika. Per tuos metus patobulėjo ir degimo procesas. Pirmus porą metų, kai man teko dalyvauti, buvo degama kaip prieš tūkstančius metų – degimo krosnis buvo įrengta žemėje, o jau antrus metus degama modernioje krosnyje. Žinoma, ir rezultatas visai kitas, beveik visi darbai ištraukiami iš degimo krosnies sveiki, o būdavo vos ne pusė suduždavo arba tinkamai neišdegdavo. Šiemet dar ir gamta prisidėjo puikiu, rudeniškai šiltu, gražiu oru prie šio, vienuolikto, simpoziumo, kuris buvo skirtas Baltijos kelio 30-mečiui, sėkmės. Tad ir darbų paroda buvo organizuota čia pat, išdėliojus juos ant žolės. Erdvės užtektinai... Pasižvalgęs po improvizuotą parodą, pakalbinau šių metų simpoziumo dalyvius, keramikų grupės narius Rimą Inokaitį, Aušrą Linkienę, Virginiją Juršienę ir Almą Daukšaitę Mirzienę bei kviestinę viešnią keramikę Teresę Jankauskaitę. Ir štai ką apie šių metų simpoziumą papasakojo jo dalyviai.

 

Rimas Inokaitis

Šių metų tema – indas kitoks. Kiekvienas autorius šią temą bandė išrutulioti savaip. Aš daugiau sprendžiau ežerines problemas, tai laiveliai-indeliai, uždari, atviri. Redukcija pavyko labai gerai. Man atrodo, kad vykusiai čia padirbėjom. Kadangi šiemet mes čia jau vienuolikti metai, tai ir rezultatai vis gerėja. Prie to prisideda ir pagerėjusios techninės galimybės. Dabar turime puikią degimo krosnį, o kai pagalvoju apie pradžią, daug išbandymų pereita. O prasidėjo viskas nuo to, kai atvažiavusi Almutė sako: „Seniūnas Vincukas prašo padaryti per Labanorinę parodą.“ Nuo to ir prasidėjo. Antri metai parodas rengiame čia, Almos sodyboje. O kalbant apie technologinio proceso progresą, tai nėra ko ir lyginti. Nuo savadarbių krosnelių iki modernios degimo krosnies mūsų kelias praėjo. Ko tik neišbandėm! Kokių tik kuriozų nebuvo! O šiemet rezultatas puikus. Dirbt malonu. Merginos nestresuoja, man plaukų nepeša... Rudens pradžia smagi.

 

Teresė Jankauskaitė

Aš čia tik trečią kartą, ir man be galo įdomu stebėti raku degimo procesą. Kadangi tema – nestandartinis indas, tai cipukus ir kiauliukus lipdžiau. Rezultatu esu patenkinta. Toks kolektyvinis darbas turi savotiško šarmo. Labai įdomu buvo.

 

Aušra Linkienė

Mano planai buvo dideli, bet juos pakoregavo susirgimas, bet į parodos atidarymą atvažiavau. Čia visada nuostabiai gera pabūti. Mes čia savi. Kolegų darbai labai gražūs, ir kiekvienais metais jie vis gražesni. Tobulėjame, keramika turi trauką, todėl visada žavi. Ji niekados nepabosta, kadangi platus spektras, ji gali būti skulptūriška, grafiška, tapybiška. Dar nepasibaigus mūsų buvimui čia, jau imame galvoti apie kitą susitikimą čia. Dar kokius vienuolika metų čia tikrai būsime.

 

Virginija Juršienė

Kadangi šių metų tema – kitoks indas, tai aš dariau vilkų kaukes. Stengiausi, kad jos atrodytų senos. Man vilkas kaip gyvūnas patinka labai, ir aš turėjau tokią mintį, kad negalima vilkų šaudyti, reikia juos mylėti. Juk jie – gamtos dalis. Vilkai, nunešdami vieną kitą avį, kovoja už savo gyvenimą. Mano kaukėse jie jau senstelėję, bet jie kovojo už savo būtį. Be kaukių dar dariau ornamentinį peizažą, bet kiekvienas indas gali būti dedamas kitaip. Rezultatu esu patenkinta. Man viskas gerai išdegė. Rezultatai pralenkė lūkesčius.

 

Alma Daukšaitė Mirzienė

Čia jau vienuoliktas mūsų simpoziumas. Noriu priminti, kad mūsų grupė „Ornamentas“ susidarė iš bendraminčių jau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, kai ankstesni saitai sutrūkinėjo. Ši mūsų paroda skirta Baltijos kelio 30-mečiui. Mes esam 4 nariai ir visada pasikviečiam po vieną autorių. Šiemet Teresė Jankauskaitė iš juodosios keramikos. Pradžia buvo, žinoma, nelengva. Pirmas blynas gal ir buvo prisvilęs, bet vis tiek buvo blynas. O šiemet tai jau tikrai neprisvilo tas mūsų blynas, nes rezultatai puikūs. Manau, kad šitie darbai gali eiti į rimtą parodą. Redukcijos procesas buvo puikus, rezultatas geras. Čia padariau porą įdomių indų su gražia vidine faktūra, padariau 5 indus. Aš draugauju su gamta, ir mano mintys, idėjos kyla iš to bendravimo. Mes esame gamtos dalis ir tai atsispindi mano kūryboje. Rezultatu esu patenkinta. Per savaitę keturis kartus degėme ir nebuvo sudužusių darbų. O ir oras prie sėkmės prisidėjo.

 

Artėjant parodos atidarymo laikui, daugėjo ir svečių. Tiesa, ne vienas ir žvyrkeliais paklajojo kol surado, bet tai nė kiek nesugadino nuotaikos. Po parodos atidarymo prie šampano taurės buvo galima bendrauti, dalintis įspūdžiais bei paskanauti skanių šeimininkės paruoštų čenakų. Tiesa, parodos atidaryme nepasirodė nė vienas valdžios atstovas, bet gal taip ir geriau...

Bendras parodos įspūdis geras. Smagu, kad kasmet Prūdiškės kaime išdegta raku keramika vis gražesnė ir gražesnė, o šiemet simpoziumo metu sukurti darbai puikiausiai gali būti eksponuojami bet kokioje parodoje, nes jie tikrai geri.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis