Mes turime 323 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1716
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11903
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87933
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliuose dalis darželinukų išlieka „įkalinti“ 1 kv. metre

2019 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis, Nr.69 (1889)

Pagal higienos normas 1 vaikui turi būti skiriama ne mažiau kaip 4 kv. metrai patalpų ploto. Darželio administracija teisinasi, kad daugiau niekur vietos nėra. Piliečiai informuoja, kad vietos vaikučiams yra, tik nėra valdžios noro

Prieš porą savaičių rašėme, kad dėl renovacijos dalis Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio vaikų iškelta į buvusio internato pastatą (jo plotas apie 4000 kv. m!), kur dabar yra socialinių paslaugų centras ir gimnazija. Didžiuliame pastate, kur kažkada gyveno ir mokėsi keli šimtai vaikų, perkeltiems darželinukams neatsirado bent kiek erdvesnių patalpų. 18 vaikų ir auklėtoja - sugrūsti į 18 kv. metrų kambarėlį. Kaliniai dėl tokių sąlygų tuoj kreiptųsi į Žmogaus Teisių Teismą ir laimėtų. Mūsų rajone baimės kaustomi nekaliniai dažniausiai bijo net prašyti. Vis dėlto atsirado tėvų, kurie neapsikentė tokio vaikų sugrūdimo. Jie apie tai prabilo viešai.

Tik iš paviešintų faktų apie visa tai sužinojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie tvirtina, kad ėmėsi veiksmų tą pačią dieną. Kita vertus – o iš kur jiems žinoti, ką valdžia patyliukais išdarinėja? Civilizuotai įstaigos vadovai turėtų kreiptis į centrą leidimo vykdyti veiklą patalpose. Jau vien rajono savivaldybės švietimo ir visokių ten kitokių reikalų skyrius turėjo neleisti tokio vaikų kankinimo. Visi susiruošė „žiemos miego“? O gal rankos surištos? Sprendžiant iš to, kas įvyko, mūsų rajoną civilizacija jau apleido, o įstatymai nerašyti arba jų neskaito... Todėl vaikai ir atsidūrė kaip silkės statinėje, nepaisant higienos normų. Kaltę už šiuos veiksmus nuolankiai prisiėmė darželio administracija. Sprendžiant iš to, ką išgirdo darželinukų tėvai praėjusią savaitę susirinkime, kurio taip laukė, administracija pasiryžusi ir toliau priimti „ugnį į save“. Susirinkime tėvams buvo dar kartą pasakyta, kad kitų patalpų nėra.

Tai melas, tvirtina gerai informuotas asmuo, dėl suprantamų priežasčių neįvardijamas. Ir jos yra miesto centre – progimnazijoje laisvos bendrabučio patalpos ir dar daugiau. Progimnazijoje gerais laikais mokėsi per 1000 vaikų, dabar nėra nė pusės tiek. Ketinimai perkelti gimnaziją atgal į progimnazijos patalpas atidėti dar metams. Tarsi pats Dievas taip sudėliojo, kad darželinukams būtų vietos miesto centre, tėvams nereikėtų temptis į kitą miesto galą. Juk daugelis vaikų auga daugiabučių kvartale ir, valdžiai gal bus ir netikėta, daug jaunų šeimų mašinų neturi, į darželį priversti eiti pėsčiomis.

Taigi miesto centre suremontuotos puikiausios patalpos stovi užrakintos, o vaikai įkalinti 1 kv.metre.

Vaduoti vaikus iš spūsties ėmėsi Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė informavo, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyrius, pasirodžius informacijai žiniasklaidoje, tą pačią dieną atliko skubų neplaninį ugdymo įstaigos patikrinimą. Įvertinęs nustatytų pažeidimų riziką, Švenčionėlių vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ administracijai nurodė nedelsiant užtikrinti vaikų saugą – įrengti fizines saugos priemones bei sudaryti tinkamas sąlygas asmens higienai. Patikrinimo rezultatai buvo pateikti NVSC Vilniaus departamentui.

Specialistų kalbą neretai sunku suprasti, taip buvo ir šįkart. Bent jau man buvo neaišku, ar pagrindinė problema – mažam kambarėlyje sugrūsti vaikai – bus sprendžiama, todėl kreipiausi į NVSC dar kartą.

J.Savickienė patikslino, ir štai oficialus atsakymas:

„1. Švenčionėlių lopšelis-darželis „Vyturėlis“ neinformavo NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus, nuo kada ir į kokias Švenčionėlių socialinių paslaugų centro patalpas ketina persikelti, nepateikė paraiškos gauti leidimą-higienos pasą, todėl ir nebuvo įvertinta, ar Švenčionėlių socialinių paslaugų centro patalpos yra tinkamos priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo paslaugoms teikti.

2. Apie persikėlimą sužinota tik š. m. rugsėjo 5 d. pasirodžius publikacijai 15min.lt.

3. Visi 2019 m. rugsėjo 5 d. NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistų atlikto patikrinimo metu nustatyti pažeidimai pakomentuoti NVSC Vilniaus departamento direktorės portale 15min.lt. Atkreipiame dėmesį, kad didžioji dalis pažeidimų – susiję su padidinta užkrečiamųjų ligų išplitimo rizika.

4. Dalis pažeidimų jau ištaisyta ir apie tai mes informuoti, kitai pažeidimų daliai ištaisyti skirtas laikas. Pasibaigus nurodymų įvykdymo terminui, bus vėl atliekamas patikrinimas, kurio metu ir įvertinsime patalpų atitiktį teisės aktų reikalavimams.“

Ir svarbiausia: Lietuvos higienos normos HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ 28 p. nurodyta, kad įrengiant grupių patalpas / erdves ir komplektuojant grupes, vienam 3 metų ir vyresniam vaikui turi būti skiriama ne mažiau kaip 4 kv. m– grupės patalpų / erdvių ploto (neįskaičiuojamos tualeto-prausyklos ir virtuvėlės patalpos / erdvės).

Kaip šį reikalavimą įvykdys įstaiga, NVSC kontroliuos pasibaigus nurodymų įvykdymo terminui. 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 

 

 
Reklaminis skydelis