Mes turime 372 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2440
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18641
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94671
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiferyje slypi nematoma grėsmė sveikatai

2019 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis, Nr.69 (1889)

Šiferis yra viena labiausiai paplitusių stogų dangos medžiagų Lietuvoje. Didžioji dalis šiferio stogų yra nusidėvėję, nes buvo uždengti prieš tris-keturis dešimtmečius, todėl šiuo metu masiškai vyksta jų keitimas. Specialistai perspėja, kad šiferio lakštus nuimant ir išmetant netinkamai, galima sulaukti liūdnų pasekmių – šiferio sudėtyje esantis asbestas, patekęs į organizmą, gali sukelti asbestozę ar plaučių vėžį.

Šiferis yra priskiriamas prie pavojingų atliekų kategorijos, nes savo sudėtyje turi asbesto – sveikatai kenksmingo elemento. Kol šiferio lakštų vientisumas yra nepažeistas, asbesto dalelės į aplinką nepatenka, tačiau, keičiant ar remontuojant stogą, jei šiferio lakštai yra apgadinami, asbesto dalelės paplinta ore ir gali sukelti skaudžių pasekmių.

„Asbestas yra specifinės struktūros medžiaga – ją sudarantys plaušeliai primena smulkias adatėles, kurios, patekusios į plaučius, perduria jų alveoles ir gali sukelti rimtus susirgimus, tokius kaip asbestozė ir net palučių vėžys. Baisiausia yra tai, kad žmogus poveikio nejaučia iš karto – susirgimai gali pasireikšti po 20-30 metų“, - pasakoja Vilniaus atliekų tvarkymo centro (VAATC) Gamybinio proceso tarnybos vadovas Aurimas Uldukis.

„Didelė problema yra ta, kad asbesto plaušeliai yra nematomi ir neužuodžiami, todėl jų keliamas pavojus nėra pajuntamas. Jei, pavyzdžiui, vienas kaimynas tvarko savo stogą ir meta šiferio lakštus nuo stogo ant žemės arba juos smulkina ir deda į konteinerį, šalia esančiame darže dirbantis žmogus gali prisikvėpuoti asbesto dalelių ir to net neįtarti. Taigi netinkamai nuimdami šiferį keliame pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams“, - sako specialistas.

Atliekų tvarkytojai sulaužytus šiferio lakštus randa sukrautus šalia atliekų konteinerių prie gyvenamųjų namų arba sumestus pamiškėje, kur prie šiferio prieigą turi vaikai ir gyvūnai. Didelį pavojų sveikatai kelia netinkamas šiferio vežimas – sukrovus pažeistus ir neizoliuotus šiferio lakštus į automobilį, po jį pasklinda asbesto dalelės, kurios užteršia visą saloną. Šių dalelių prisikvėpuoja tiek vairuotojas, tiek vėliau automobilyje važiuojantys keleiviai – tai gali būti vaikai ir kiti šeimos nariai.  Todėl itin svarbu šiferio lakštus teisingai, nuimti, supakuoti, išvežti ir priduoti tam skirtose vietose.

 

Esminės taisyklės: nelaužyti, supakuoti, neišmesti bet kur

Geriausia šiferio stogų keitimą patikėti specialistams, tačiau tai gali daryti ir patys gyventojai, laikydamiesi esminių saugumo taisyklių. Prieš keičiant stogo dangą, reikia tinkamai pasiruošti – užsidėti dulkėms nepralaidžią kaukę ir apsauginius akinius, vilkėti  darbinę aprangą, kurią vėliau reikės pašalinti kartu su asbesto atliekomis. Nuiminėjant šiferio lakštus, svarbiausia jų nepažeisti – nemesti žemyn nuo stogo, nelaužyti ir nekrauti į atliekų konteinerius. Nuimtus šiferio lakštus reiktų atsargiai sudėti į specialius sandarius maišus, kurių galima įsigyti ūkinių prekių parduotuvėse. Kita galimybė – šiferio lakštus tvarkingai sukrauti ant palečių ir apvynioti plėvele, kad transportuojant jie nebūtų pažeisti ir asbesto dalelės neužterštų automobilio. 

 

Naujovės – daugiau vietų priduoti šiferio atliekas

Šiferio atliekas nuo šių metų balandžio mėnesio visi Vilniaus regione gyvenantys asmenys gali pristatyti į Vilniaus regioninį sąvartyną Vidugirių kaime, Elektrėnų savivaldybėje. O nuo spalio mėn. Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centras sudarys sąlygas šiferį priduoti kiekvienos Vilniaus regiono savivaldybės teritorijoje esančiose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Švenčionių rajono gyventojai tai padaryti galės aikštelėje, esančioje Maleikėnu kaime.Šiferį iš gyventojų taip pat priima privačios įmonės „Toksika“ bei „Žalvaris“.

Šiferio stogus norintys pakeisti kaimo vietovių gyventojai gali kreiptis į Nacionalinęmokėjimo agentūrą (NMA) dėl paramos asbestinių stogų dangos keitimui pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą. 2019 metams paraiškų teikimo terminas baigėsi gegužės mėnesį, tačiau metų pabaigoje bus skelbiama informacija dėl programos įgyvendinimo 2020 metais. Informacija skelbiama NMA tinklapyje www.nma.lt, skyriuje „Parama“.

 

Daugiau informacijos apie šiferio atliekų tvarkymą ir priėmimą galite rasti Vilniaus atliekų tvarkymo centro interneto svetainėje www.vaatc.lt

 
Reklaminis skydelis