Mes turime 138 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:896
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4289
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51615
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kuriantis miesto istoriją jaunimas su trenksmu užbaigė projektą

2019 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis, Nr.70 (1890)

Apie Švenčionėlių miesto kultūros centro projekto „Kuriame miesto istoriją“ koncepciją jau buvo rašyta mūsų laikraštyje, kalbinti jo iniciatoriai ir vykdytojai. O šeštadienio, rugsėjo 21-osio, vakarą Švenčionėlių m. kultūros centro direktorės Anželikos Terleckienės ir viso kolektyvo pastangomis buvo surengtas projekto uždarymui skirtas šaunus koncertas ir diskoteka. Šventę vainikavo galingas fejerverkas.

Kai Švenčionėliai ankstų sekmadienio rytą dar palaimingai snūduriavo, kultūros centro atstovai kartu su direktore jau tvarkė pievelę, nes besilinksminantys viešuose renginiuose vis dar mėgsta maišelius, pakelius, popierines ar plastikines stiklines ir kita mesti sau tiesiog po kojomis...

Priminsiu, kad paskutinėmis vasaros savaitėmis Švenčionėlių jaunimas kartu su projekto vadove Vaida Švalkiene padedami dailininkės Ievos Voroneckytės ant traukinių dirbtuves juosiančios betoninės sienos tapė Švenčionėlių miesto istorijos fragmentus.

Projekto uždarymo šventę vedęs iš Švenčionėlių kilęs Marius smagiai pristatė kūrybinį jaunimo darbą ir papasakojo, kas pavaizduota kiekviename iš devynių fragmentų. Kad būtų atspindėta miestelio istorija, projekto iniciatoriai išanalizavo daug istorinės medžiagos, o dailininkė įdomiausiems faktams sukūrė piešinius. Atskirų piešinio fragmentų jungiamoji grandis – Žeimenos upė ir Švenčionėlius supantys miškai, kuriuose gausu ir žuvų, ir miško gėrybių, ir senovinių artefaktų net iš žalvario ir geležies amžių. Piešiniuose atsispindi ir Švenčionėlių sportiškumas, ir multikultūriškumas, ir aktyvus laisvalaikio leidimo būdas – ypač plaukimas baidarėmis. Žinoma, svarbus ir geležinkelis, davęs pradžią miestelio gimimui. Ypač įdomus devintasis piešinio fragmentas, kuriame menininkas iš Indonezijos pavaizdavo auksinį vėžį (Švenčionėlių simbolį), laikantį išmanųjį telefoną ir fotografuojantis peizažą. „Ateitis mūsų rankose“ – tai užrašas, skelbiantis, kad mes patys esame savo ateities kūrėjai, patys renkamės, kam skirti dėmesį, į ką nukreipti žvilgsnį, energiją ir laiką.

Kas buvo dar nematęs piešinių, renginio metu susidomėję juos apžiūrinėjo. Taip pat čia galima užsukti pasižvalgyti ir bet kuriuo metu.

Smagus koncertas prasidėjo šokėjų pasirodymais. Modernius šokius šoko Renatos Grigianecienės vadovaujamas Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos kolektyvas, pramoginius – Daivos Gerojimaitės šokių studija „Dorada“. Uždegančiai repavo energingasis atlikėjas iš Švenčionėlių Edgar Suboč, išjudinęs jaunųjų gerbėjų būrį pažadu padovanoti džemperį su savo inicialais. Mariaus pakalbintas Edgaras pasidalino su žiūrovais ir savo ateities planais, svajonėmis, ir tuo, kas jį įkvepia ir skatina kurti.

Ypatingais vokaliniais ir artistiniais gebėjimais pasižyminti Justina Šapokaitė taip pat – švenčionėliškė. Ji su gyvo garso roko grupe surengė puikų pasirodymą.

Po to buvo ir kviestiniai atlikėjai – Audrius Janonis ir Monika Šedžiuvienė.

Projektą „Kuriame miesto istoriją“ įgyvendinti ir smagią šventę surengti padėjo Lietuvos kultūros taryba, Švenčionių r. savivaldybė, UAB „Lietuvos geležinkeliai“, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, tarybos narė Janina Deveikienė, UAB „Velga-Vilnius“, Aleksejus Menkovas, Gintaras Steponėnas ir, žinoma, prie projekto dirbęs, koncertavęs ar tiesiog dalyvavęs Švenčionėlių miesto jaunimas, kuris kiekvieną dieną kuria savo miesto istoriją, kaip ir kiekvienas iš mūsų, gyvenantys Švenčionėliuose. Ir nuo kiekvieno iš mūsų priklausys, kokia ta istorija bus, ir ką apie Švenčionėlius galės pasakyti ateinančios kartos.

Irena POŽĖLIENĖ