Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2341
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12528
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88558
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jean-Marc Luisada vėl grojo Paliesiaus dvare

2019 m. spalio 9 d., trečiadienis, Nr.74 (1894)

Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ dvi dienas, spalio 5-6, vėl skambėjo pirmo ryškumo prancūzų pianisto Jean-Marc Luisada atliekami kūriniai. Abi dienas pasiklausyti unikalaus muzikanto grojimo suvažiavo žmonės iš Vilniaus, Visagino, Utenos. Malonu buvo matyti ir iš Švenčionių rajono atvykusius žmones. Kiekvienas Jean-Marc Luisada koncertas – tikra šventė muzikos gurmanams, o jo grojimą jau kelintą kartą galima išgirsti tik „Pasagos“ koncertų salėje, tai ir važiuoja žmonės į šią, per trumpą laiką muzikos meka tapusią, koncertų salę, juolab, yra Paliesiaus dvare galimybė pasivaikščioti po parką, o išalkus – ir skaniai papietauti.

Šį kartą į koncertą atvažiavę žmonės turėjo puikią galimybę ir gamtos fotografijų klubo „Žalias skėtis“ parodą pasižiūrėti. Puikus koncertas truko beveik 2 valandas švaraus laiko. Kartais, kai grojimo metu būdavo trumputė pauzė, salėje nesigirdėjo nė mažiausio garso. Atrodė, kad žiūrovai net kvėpavimą sulaikę klausosi maestro Jean-Marc Luisada grojimo.

Apie koncertą galiu pasakyti tik tiek, kad tokio atlikimo reikia klausytis, o patį atlikėją norėčiau apibūdinti Paliesiaus dvaro meno vadovo, pianisto ir tapytojo Viktoro Paukštelio prieš koncertą pasakytais žodžiais. Beje, Jean-Marc Luisada – buvęs Viktoro Paukštelio mokytojas.

- Šiandien mane aplankė tokia mintis, kodėl Jean-Marc toks unikalus atlikėjas. Pagalvojau, kad yra dviejų tipų pianistai. Yra pianistai, kurie išmoksta viską teisingai ir puikiai dalyvauja konkursuose, bet greitai tie konkursai pasimiršta, nes jų yra labai daug, bet yra ir pianistai, kurie dedikavę save muzikai. Ta dedikacija vyksta iš meilės muzikai, kuriai tu vardan kūrybos aukoji save, savo laiką. Svarbiausia, kad koncerto metu tavo tikslas ne tiksliai sugroti pasažą, bet sugroti taip, lyg tu būtum atsiribojęs, ir per tave praeitų energija iš viršaus, kuri paremta tavo žiniomis, tavo kūno atmintimi, tavo kultūrine atmintimi ir visais kitais dalykais. Jean_Marc Luisada būtent iš tokių pianistų.

Po puikaus koncerto žiūrovai neskubėjo skirstytis, dalinosi įspūdžiais, gurkšnodami Paliesiaus dvaro šeimininkų dovanotą šampaną...

Algis JAKŠTAS