Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1571
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20115
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67441
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ir pašaminiškiai, ir linkmeniškiai brakonieriai įkliuvo prie Ūsių

2012 m. balandžio 28 d.,šeštadienis Nr.33 (1176)

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pirmadienio (balandžio 23 d.) vakarą prie Ūsių ežero, esančio Ignalinos rajone, sulaikė mūsų rajono Senosios Pašaminės kaimo gyventojus, kurie neteisėtai buvo pastatę net 15 statomų tinklų, kurių bendras ilgis apie 1350 m. Pažeidėjai dar bandė naiviai aiškinti pareigūnams, kad tinklus užkabino atsitiktinai, trise spiningaudami vienu spiningu iš dvivietės guminės valties – ir taip 15 kartų. Tačiau pareigūnų užfiksuotas piliečių „spiningavimas“, atsivežtos 3 plastikinės dėžės ir įtaisas tinklams ieškoti, liudijo visai ką kita.

Suskaičiavus neteisėtai sugautas žuvis, nustatyta, kad į tinklus buvo įkliuvusios 89 lydekos, 19 karšių, 31 kuoja ir 19 ešerių. Gamtai padaryta žala siekia beveik 11 tūkst. litų. Pašaminiškiams teks atlyginti gamtai padarytą žalą, bus skirtos administracinės baudos su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Kol vieni pareigūnai formino minėtą pažeidimą, kiti iš to paties ežero ištekančiame upelyje fiksavo jau kitą. Linkmenų seniūnijos gyventojas, atvykęs automobiliu prie upelio žiočių, nusprendė nelegaliai pastatyti ungurinę gaudyklę. Įbridęs aptiko jau pastatytas apie 50 m atstumu viena nuo kitos dvi ungurinės gaudykles. Jų nenuėmė ir savosios nepastatė (ją paslėpė miške) – matyt, toks brakonierių garbės kodeksas. Grįžtantį su metaliniais smaigais prie automobilio jį ir sulaikė aplinkosaugininkai. Kadangi minėtas pilietis žvejybos nevykdė, jam administracine tvarka teks atsakyti tik už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą.

Pastatytų ungurinių gaudyklių savininkų pareigūnams teko palaukti ilgiau. Aplinkosaugininkai termovizoriaus pagalba ir tamsią naktį atidžiai stebėjo pažeidėjų veiksmus. Kai du Linkmenų seniūnijos gyventojai drąsiai nuėmė gaudyklę su laimikiu ir įdėjo į automobilio bagažinę, su visais įkalčiais buvo pareigūnų sulaikyti. Nustatyta, kad jie buvo neteisėtai sugavę 2 ungurius, 1 lydeką, 2 lynus, 14 kuojų ir 5 ešerius.

Šiems piliečiams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, bus skirtos administracinės baudos, o už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Parengta pagal Utenos RAAD inf.