Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:459
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16660
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92690
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Meno mokyklų pedagogai grasina streiku

2012 m. balandžio 28 d.,šeštadienis Nr.33 (1176)

Rajono meno mokyklų pedagogai, nepatenkinti vėluojančiais atlyginimais ir nuogirdomis apie galimą mokyklų pertvarką, ėmė ruoštis streikui.

Savivaldybės tarybos narių komisija ruošia rajono meno mokyklų pertvarką, kuri dėl sumažinto biudžeto neišvengiama. Išplatintame pranešime meno mokyklų profsąjungos, švelniai sakant, rašo netiesą – neva nieks iš valdžios jiems nepaaiškina, kodėl vėluoja atlyginimai. Maždaug prieš porą mėnesių rajono savivaldybėje vykusiame pasitarime būtent šiuo opiu klausimu, kuriame dalyvavo meno mokyklų atstovės Jūratė Mažvilienė ir Jolanta Razmienė bei Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininko pavaduotojas Romas Turonis, rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina ir savivaldybės administracijos direktorė Vida Rastenienė labai aiškiai sakė, kad atlyginimai vėluoja dėl lėšų trūkumo. Nebuvo jokių pažadų, kad ateityje atlyginimai nevėluos, nes tai vyksta dėl objektyvių priežasčių, kaip sakė direktorė – tiesiog trūksta lėšų.

Kelerius metus biudžetas vis mažinamas, tad anksčiau sėkmingai vykdyti įsipareigojimai šiuo metu tapo nepakeliamai dideli: trys meno mokyklos, trys kultūros centrai, o kur dar kaimo kultūros įstaigos, Viešoji biblioteka su visais filialais. Nė vienas kaimiškas rajonas neturi tiek įstaigų. Pabradė ir Švenčionėliai nenori nusileisti rajono centrui. Per pastaruosius kelerius metus rajono biudžetas sumažintas apie 12 mln. litų, o funkcijos, taigi ir finansiniai įsipareigojimai, liko tokie patys. Todėl ir neįmanoma laiku išmokėti atlyginimų. Beje, atlyginimai vėluoja ne tik meno mokyklų pedagogams, bet ir savivaldybės administracijai, seniūnijoms, kultūros darbuotojams.

Esant tokiai situacijai, neišvengiami nepopuliarūs sprendimai. Rajono tarybos sudaryta komisija rengia priemonių planą, kaip sumažinti išlaidas optimizuojant įstaigų veiklą, kad kuo mažiau nukentėtų kolektyvai ir bendruomenės. Rajono meno mokyklų pedagogams šis procesas taip pat kelia nepasitenkinimą, kurį jie ketina išreikšti streiku. Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės meno mokyklų profesinės sąjungos organizacijos pradėjo pasiruošimo streikui procedūrą ir pirmadienį savo darbdaviams įteikė reikalavimus. Švenčionėlių meno mokyklos mokinių tėvai surašė prašymą ir tarybos nariams, kuriame aiškina, kaip reikalinga mieste meno mokykla. Šį prašymą ir redakcijai tėvų vardu perdavė Janina Sliskienė. Kad mokykla reikalinga, visiems ir taip aišku, bet kad trūksta lėšų, taip pat aišku. Todėl tarybos speciali komisija ir ieško galimų sprendimų, kuriuos turi pateikti svarstymui apie gegužės vidurį. Konkrečių šių mokyklų pertvarkos projektų kol kas nėra. Galutinius sprendimus dėl pertvarkų priima taryba.

Nuo šių metų kiekvienai įstaigai skirti asignavimai, ir ji turi išsiversti iš tų lėšų, o sprendimus, kaip tai padaryti, turi priimti įstaigų vadovai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis