Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4314
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22858
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70184
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jeigu turi ambicijų, kurk verslą

2012 m. gegužės 16 d.,trečiadienis Nr.37 (1180)

Taip patarė švenčioniškis sėkmingas verslininkas Vytautas Bulka įvairių šalies universitetų studentams VšĮ „Versli Lietuva“ ir Švenčionių r. verslo ir turizmo informacijos centro iniciatyva surengtame susitikime. Ir VšĮ „Versli Lietuva“ vyriausioji projektų vadovė Laimutė Kalinauskienė, ir Švenčionių r. verslo ir turizmo informacijos biuro direktorė Violeta Čepukova, iniciavusios šį susitikimą, džiaugėsi išsamiu, atviru ir nuoširdžiu verslininko pasakojimu. Dar didesnį įspūdį šis susitikimas paliko studentams, kurie kaip tik planuoja savo darbinę karjerą. Ne vienas iš jų sakė nesitikėję tokio atvirumo ir tiesių atsakymų į visus klausimus. O ir pačiam verslininkui V.Bulkai buvo įdomu pabendrauti su studentais, kuriuos jis sakė savo atvirumu norįs paskatinti nepabėgti iš Lietuvos. Pasak jo, UAB „Svirka“ į darbą mielai priima jaunus žmones, skatina juos tobulėti, negaili lėšų mokymams, bet ir pats darbuotojas turi norėti dirbti ir siekti gerų rezultatų.

Ar būti samdomu darbuotoju, ar kurti savo verslą? Šis klausimas svarbus daugeliui. Dirbęs mokytoju kaimo mokykloje, jaunystėje ragavęs samdomo darbininko duonos pas Švedijos ūkininką, o nuo 1993 m. ėmęs kurti savo verslą ir pačioje pradžioje dirbęs ir direktoriumi, ir kroviku, ir vairuotoju, p. Vytautas gali puikiai palyginti šias patirtis, tačiau atsakyti į šį klausimą kiekvienas sau turi pats. „Jeigu nebijai iššūkių, jeigu turi ambicijų, jeigu nori įgyvendinti savo idėjas ir sumanymus, jeigu nori užsidirbti – kurk verslą, - sakė verslininkas, dabar jau neįsivaizduojantis savo gyvenimo kitokio, niekada nesigailėjęs prieš du dešimtmečius priimto sprendimo, tik niekaip negalįs apsiprasti su visuomenėje tvyrančiu pavydu ir neigiamu verslininkų vertinimu. – Būdamas versle niekada negali „išsijungti“ – apie verslą galvoji nuolat, be jokių poilsio dienų, turi nuolat judėti, mokėti prisitaikyti prie kintančių sąlygų ir nuolat investuoti uždirbtą pelną. Suvartoti viską gali labai greitai, bet tai kelias į niekur, be to, verslo nišos jau beveik visos užimtos, tad nuolat turi sukti galvą, kur reinvestuoti, kad būtų nauda. Be to, aš noriu, kad viskas, ką daro mano įmonė, būtų daroma geriausiai. Dėl to taip pat reikia pasistengti“.

Šiuo metu UAB „Svirka“ dirba 56 darbuotojai ir tik 5 administracijoje. Beje, šioje įmonėje dirba ir p. Vytauto žmona bei vyresnioji dukra. Švenčionių rajone tai – nemaža įmonė. Pradėjęs nuo mažmeninės prekybos kaime, V.Bulka toliau plėtė veiklą keleivių vežiojimo, transporto srityje, vėliau prie to natūraliai atsirado automobilių plovykla, servisas, autodetalių parduotuvė. Verslininkas studentams atskleidė, kad šiuo metu didžiausias stabdis verslui – itin išaugusios kuro ir elektros energijos sąnaudos, o tai daugeliui verslininkų trukdo plėtoti verslą, tad ieškoma tokių verslo sričių, kurios galėtų sėkmingai funkcionuoti kuo mažesnėmis sąnaudomis.

UAB „Svirka“ akcininkas ir direktorius neslėpė, kad daugiašakiam verslui išsilaikyti lengviau, nes taip galima nukreipti pinigų srautus iš vienos šakos į kitą, jei kuri laikinai patiria sunkumų, tačiau nepelningą ir neperspektyvią šaką geriau kirsti negailint ir žvalgytis perspektyvesnės srities investicijoms. Tad ties pasiektu verslininkas tikrai nežada sustoti ir jau palengva rengia dirvą naujų savo verslo šakų auginimui.

Studentų klausiamas, kokios šiuo metu galėtų būti verslo nišos jį pradedantiems, V.Bulka sakė matąs perspektyvą žemės ūkyje, tačiau tai turėtų būti viskas nuo pirmosios iki galutinės stadijos: užauginta, perdirbta ir parduota. Pasak p. Vytauto, supratę tokio verslo perspektyvumą šias grandis stengiasi sujungti ir didieji verslo gigantai „Arvi“, „Viči“, „Kauno grūdai“ ir kiti. Nemažai sparčiai augančių verslų steigiasi informacinių technologijų srityje.

Be kita ko, verslininkas studentus ragino visada mąstyti kritiškai, ieškoti kiekvieno reiškinio priežasčių, stengtis numatyti pasekmes, tarsi šachmatuose mintyse susidėlioti kelis ėjimus į priekį, nes tokios savybės itin reikalingos verslininkui, turinčiam išlikti negailestingoje konkurencinėje kovoje ir prisitaikyti prie nuolat besikeičiančių verslo sąlygų.

Studentų viešnagę UAB „Svirka“, kuri buvo skirta sužinoti, kas tai yra verslas praktiškai, užbaigė ekskursija po įmonės teritoriją, plovyklą, autoservisą, parduotuvę.

Tokių susitikimų su mūsų rajono verslininkais VšĮ „Versli Lietuva“ ir Švenčionių r. verslo ir turizmo centras žada dar surengti, nes jau susitarta, kad studentus pasikalbėti priims ir kitos mūsų rajone veikiančios įmonės.

Irena POŽĖLIENĖ