Mes turime 263 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1739
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20283
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67609
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Projektas „Bibliotekos pažangai“ - kelias į modernią biblioteką

2012 m. gegužės 23 d.,trečiadienis Nr.39 (1182)

Projektas „Bibliotekos pažangai“ įgyvendinamas pagal tarptautinį trišalį susitarimą tarp Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Bilo ir Melindos Geitsų fondo, kuris pasirašytas 2007 m. Švenčionių r. savivaldybė į šį projektą įsitraukė 2008 m. Projekto tikslas - panaikinti miesto ir kaimo ryšių informacinės infrastruktūros netolygumus ir suteikti visiems gyventojams vienodas galimybes naudotis informacinėmis technologijomis socialinėms ir visuomeninėms reikmėms.

Vienas pastebimiausių projekto rezultatų – technologinis bibliotekų „apsiginklavimas“. Rajone beveik visos bibliotekos gavo naują kompiuterinę techniką: naujausius kompiuterius su programine įranga, kameromis, ausinėmis, kopijavimo-skenavimo įrangą, kortelių skaitytuvus, viešąją interneto prieigą.

Tačiau net ir moderniausios technologijos negali atstoti žmonių indėlio. Anot projekto vadovo Kęstučio Juškevičiaus, labiausiai reiktų padėkoti bibliotekininkams, kurie savo aktyvumo ir kruopštaus darbo dėka per trumpą laiką sugebėjo pasiekti nuostabių rezultatų. Šie rezultatai – ne tik dešimtys tūkstančių skaitmeninio raštingumo kursuose dalyvavusių gyventojų. Tai – ir nuolat besikeičiantis, modernėjantis bibliotekos veidas, gebėjimas sutelkti vietos gyventojų bendruomenes, jų informacinių bei savišvietos poreikių tenkinimas. Tai – ir gausybė pritrauktų partnerių: visuomeninių ir verslo organizacijų, valdžios institucijų, kultūros bei švietimo įstaigų.
Planuojant projektą užsibrėžta, kad bibliotekininkai, įgiję žinių bei įgūdžių jiems skirtuose kursuose, vėliau projekto metu patys konsultuos ir mokys Lietuvos gyventojus. Visi rajono bibliotekininkai tiesioginio mokymo metu įgavo žinių kompiuterinio ir internetinio raštingumo srityse, išlaikė egzaminus ir įgijo Europos kompiuterio vartotojo pažymėjimus (ECDL). Toliau žinias gilino nuotolinio mokymo metu „Žiniatinklis 2.0“, „Viešieji ryšiai“, dalyvavo „Suaugusiųjų mokymas“, „Kaip rengti skaitmeninį turinį. Darbas Picasa programa“, „Bibliotekos atstovavimas“ ir kituose kursuose.

Vykdant gyventojų skaitmeninio raštingumo mokymus nuo 2010 metų rajone apmokyta apie 1000 gyventojų, iš jų pagal pilną mokymų programą apmokyta 80 gyventojų, kuriems buvo išduoti pažymėjimai. Žmonės labai džiaugiasi, kad bibliotekų mokymai yra išskirtiniai, nes čia galima sugrįžti ir savo žinias atnaujinti arba pagilinti. Bibliotekos ne tik pačios moko gyventojus, bet ir organizuoja mokymus. Mėžionėlių ir Vidutinės kaimo bibliotekose mokymai surengti įgyvendinant VšĮ Lietuvos regioninių tyrimų instituto vykdomą projektą „Informacines technologijas valdantys Lietuvos piliečiai“, mokė projekto paskirti dėstytojai.

Projektas „Bibliotekos pažangai“ Lietuvos viešosiose bibliotekose vykdė „Bibliotekininko e-mokytojo“ rinkimus. Jų metu gyventojai išrinko bibliotekų darbuotojus, kurie aktyviausiai rengia kompiuterinio raštingumo kursus, moko ir konsultuoja gyventojus kompiuterių ir interneto naudojimo klausimais. Remiantis Švenčionių rajono gyventojų balsavimo rezultatais ir bibliotekos administracijos nuomone, „Bibliotekininko e-mokytojo“ vardas suteiktas 5 bibliotekų darbuotojoms: Pabradės miesto bibliotekos-filialo vedėjai Gražinai Dargytei, Švenčionių Viešosios bibliotekos vyr bibliografei Danutei Bučelienei, Švenčionėlių miesto bibliotekos-filialo vyr. bibliografei Žanai Čaikinienei, Reškutėnų kaimo bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkei Dangirai Lapėnaitei bei Pašaminės kaimo bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkei Loretai Jusienei.

Kaip rodo apklausų rezultatai, per pastaruosius kelerius metus bibliotekų naudojimasis viešosios interneto prieigos paslauga kasmet auga, tuo pačiu auga ir bibliotekų lankomumas. Rajone apsilankymų skaičius išaugo beveik 9-iais tūkst. Tam turėjo įtakos projekto vykdoma reklama, organizuojami renginiai. Rajono bibliotekos aktyviai įsijungė į organizuojamas akcijas, kur tiesioginių transliacijų metu buvo skelbiami konkursai, viktorinos. Akcijoje „Internetas jūsų sodui“ Reškutėnų kaimo biblioteka buvo apdovanota specialiu sodo ir daržo įrankių rinkiniu, Pašaminės kaimo biblioteka akcijoje „E-senjoras“ – radijo imtuvu. Kituose konkursuose ir akcijose nors prizų ir negavome, bet džiaugėmės dalyvavę ir patekę į 100-tuką.

Paskelbus konkursą dalyvauti projekte „Vietinių bendruomenių ir bibliotekų bendradarbiavimo skatinimas kuriant bibliotekai ir bendruomenei aktualų skaitmeninį turinį“ į atranką pateko Reškutėnų kaimo biblioteka-filialas kartu su vietos bendruomene. Laimėtojai gavo įrangą (vaizdo kamerą, fotoaparatą, skaitmeninį diktofoną su priedais), kurios pagalba reškutėniškių komanda sukūrė fotoreportažą apie Reškutėnų kraštą, Nalšios muziejaus Reškutėnų filialą. Ši medžiaga buvo įdėta populiariose interneto svetainėse, skirtose skaitmeninio turinio viešinimui.

Stiprinant bendradarbiavimą atstovavimo veiklose vykdyta iniciatyva „Biblioteka ir partneriai“. Jos metu bibliotekininkai buvo skatinami motyvuojamai atstovauti savo įstaigoms, užmegzti ir palaikyti ryšius su kitomis institucijomis, bendruomenėmis, ieškoti rėmėjų. Viešosios bibliotekos kreipėsi paramos į valdžios institucijas bei verslo įmones ir gavo paramą knygomis. Savo pasiekimus įgyvendinant šias veiklas reklamavo partnerystės veiklų žemėlapyje. Bendradarbiavimas padeda kurti teigiamą bibliotekos įvaizdį – ji tampa lygiavertė kitų institucijų ir organizacijų partnerė.

Sprendžiant neįgaliųjų skaitmeninės atskirties problemas 2010-2011 m. pradėtas vykdyti viešųjų bibliotekų interneto svetainių pritaikymas neįgaliesiems. Tai plataus masto „Bibliotekos pažangai“ iniciatyva, apimanti svetainių programavimą, dizaino ir kitų technologinių sprendimų patobulinimą, svetainių struktūros atnaujinimą, mokymus bei konsultacijas bibliotekininkams. Švenčionių viešosios bibliotekos svetainėje vyksta atnaujinimo darbai, diegiant galimybę naršyti internete mobiliaisiais įrenginiais.

Moderni biblioteka nėra vien tik knygų išdavimo vieta. Biblioteka kai kuriose vietovėse yra vienintelis kultūros ir švietimo centras. Tokiais atvejais jai atitenka itin svarbus vaidmuo. Biblioteka tampa ne tik įvairių renginių, bet ir vietinių bendruomenių susibūrimo vieta. Ji priglaudžia vietos savo susirinkimams neturinčius būrelius, bendraminčių ratelius, jaunimą. Biblioteka - tai vieta į kurią kiekvienam malonu užeiti.

Naujos technologijos ne išstumia, o papildo tradicijas. Knyga neišnyks. Paprasčiausiai greta mums įprastinių knygų, sukurtų Gutenbergo technologijų dėka, rasis skaitmeninės knygos panaudojant daugialypės terpės priemones. Visgi naujų knygų bibliotekose turėtų būti daugiau negu kompiuterių.

Pagrindinis projekto tikslas ir rezultatas – pokyčiai visuomenėje, o kompiuterinės technologijos čia buvo tik priemonė.

Danutė BUČELIENĖ
Švenčionių r. savivaldybės Viešosios bibliotekos vyr. bibliografė