Mes turime 562 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2278
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20699
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102448
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Santuokos nutraukimas abiejų sutuoktinių bendru sutikimu

2012 m. birželio 6 d.,trečiadienis Nr.43 (1186)

Norint nutraukti santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu yra nustatytos trys sąlygos:

Pirmiausia, nuo santuokos sudarymo yra praėję daugiau nei vieneri metai;

Antra, abu sutuoktiniai yra sudarę sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių (turto padalijimo, vaikų išlaikymo ir pan.) Atkreiptinas dėmesys į sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, kadangi jei sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių prieštaraus viešajai tvarkai ar iš esmės pažeis sutuoktinių nepilnamečių vaikų ar vieno sutuoktinio teises ir teisėtus interesus, teismas sutarties netvirtins, o bylą dėl santuokos nutraukimo sustabdys, kol sutuoktiniai sudarys naują sutartį. Jeigu per šešis mėnesius nuo bylos sustabdymo dienos sutuoktiniai neįvykdys teismo nurodymų dėl sutarties turinio, teismas prašymą dėl santuokos nutraukimo bendru sutuoktinių sutikimu paliks nenagrinėtą. CK 3.53 straipsnio 3 dalyje nustatomi šios sutarties turinio reikalavimai: joje sutuoktiniai turi aptarti savo nepilnamečių vaikų ir vienas kito išlaikymo, nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos ir dalyvavimo juos auklėjant klausimus bei kitas savo turtines teises ir pareigas. Šiuo metu žinotina, kad Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje nuosekliai išaiškinta, kad tais atvejais, kai santuoka nutraukiama, neįvykdytos solidariosios sutuoktinių prievolės, kurių įvykdymo terminas nėra suėjęs, nemodifikuojamos, t.y. buvę sutuoktiniai lieka bendraskoliai, išskyrus, kai kreditoriai sutinka su prievolės pakeitimu. Taip pat žinotina, kad teismui pateiktos sutarties turinys, jei teismas ją patvirtins, bus įtrauktas į teismo sprendimą, tad sutarties nevykdymas reikš ir teismo sprendimo nevykdymą. Kitas svarbus dalykas tai, kad po santuokos nutraukimo iš esmės pasikeitus aplinkybėms (vieno buvusio sutuoktinio liga, nedarbingumas ir kt.), buvę sutuoktiniai arba vienas iš jų gali kreiptis į teismą dėl santuokos nutraukimo pasekmių sutarties sąlygų pakeitimo. Tai reiškia, kad esant svarbioms aplinkybėms aptartos sutarties sąlygos ateityje galės būti pakeičiamos.

Trečia, abu sutuoktiniai yra visiškai veiksnūs.

Pateikiami šie dokumentui teismui:

Pirma, bendras sutuoktinių prašymas nutraukti santuoką paduodamas vieno iš sutuoktinių gyvenamosios vietos apylinkės teismui.

Prašyme turi būti nurodoma:

1. teismo, kuriam paduodamas prašymas, pavadinimas (gyvenamosios vietos apylinkės teismui);

2. sutuoktinių vardai, pavardės, asmens kodai, gimimo datos, gyvenamoji vieta;

3. dokumento pobūdis ir dalykas (Prašymas dėl santuokos nutraukimo abiejų sutuoktinių bendru sutarimu);

3. priežastys, dėl kurių, sutuoktinių manymu, jų santuoka iširo;

4. duomenys apie vaikus (vardas, pavardė, gimimo data);

5. aplinkybės, patvirtinančios prašymo dalyką ir įrodymai, patvirtinantys šias aplinkybes (pvz. gyvenamosios vietos deklaravimo duomenys jei sutuoktiniai gyvena atskirai ir pan.);

6. duomenys apie sutuoktinių ar vieno iš jų kreditorius (t.y. asmenis, kuriems jūs ar sutuoktinis esate skolingi ar kurie turi reikalavimo teisę) ir nurodymas, kad visiems žinomiems kreditoriams pranešta apie bylos iškėlimą (turite visus kreditorius informuoti apie santuokos nutraukimą), taip pat siūlyčiau susirinkti iš jų pažymas apie skolas;

7. kaip bus vykdomos pareigos kitam sutuoktiniui ir nepilnamečiams vaikams;

8. prašymas dėl to, kokios sutuoktinių pavardės turi būti po santuokos nutraukimo;

9. informacija ar byla bus vedama per advokatą;

10. pridedamų prie ieškinio dokumentų sąrašas. Tarp pridedamų dokumentų turi būti santuokos liudijimo originalas, vaikų gimimo liudijimų nuorašai, pažymos apie šalių gaunamas pajamas, išskyrus atvejus, kai ieškovas neturi galimybių pateikti šiuos dokumentus, sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių ir kt;

11. prašymą paduodančių asmenų parašai ir jo surašymo data.

Antra, dokumentai ir jų priedai teismui pateikiami valstybine kalba. Rašytiniai įrodymai (įvairios pažymos ir kt.) turi būti pateikiami originalūs arba nuorašai, kuriuos patvirtino teismas, notaras ar dokumentą išdavęs asmuo.

Trečia, sutartis dėl santuokos nutraukimo pasėkmių su visomis sąlygomis aptartomis aukščiau.

Už prašymus nutraukti santuoką bendru sutikimu sutuoktiniai yra atleidžiami nuo žyminio mokesčio mokėjimo. Santuokos nutraukimas bendru sutikimu vykdomas supaprastinto proceso tvarka. Tai reiškia, kad prašymas dėl santuokos nutraukimo sutuoktinių bendru sutuoktinių sutikimu turi būti išnagrinėtas ne vėliau kaip per trisdešimt dienų nuo jo priėmimo dienos. Tačiau kalbant apie laiko tarpą, per kurį gali būti išnagrinėta santuokos nutraukimo bendru sutuoktinių sutarimu byla, paminėtina CK 3.54 straipsnio 1 dalies nuostata, kad teismas privalo imtis priemonių sutuoktiniams taikyti. Žinotina, kad savo iniciatyva arba vieno iš sutuoktinių prašymu teismas gali nustatyti ne ilgesnį kaip šešių mėnesių terminą sutuoktiniams susitaikyti. Tokiu atveju santuokos nutraukimo byla sustabdoma (taikymosi laikotarpis šiuo atveju į nustatytą 30 dienų laikotarpį neįskaičiuojamas). Teismui nustačius terminą sutuoktiniams susitaikyti, byla atnaujinama praėjus teismo nustatytam terminui vieno iš sutuoktinių prašymu. Jeigu per vienerius metus nuo susitaikymo termino pradžios nei vienas iš sutuoktinių nereikalauja nutraukti santuokos, prašymas dėl santuokos nutraukimo paliekamas nenagrinėtas. Tad jei esate su sutuoktine tvirtai apsisprendę nutraukti santuoką, teismui pateiktame bendrame prašyme turėtumėte nurodyti, kad prašote teismo neskirti papildomo termino susitaikyti.

Žinotina, kad įstatymas numato galimybę santuokos nutraukimo abiejų sutuoktinių bendru sutarimu bylą nagrinėti rašytinio proceso tvarka. Civilinio proceso kodekso 540 straipsnio 1 dalyje nurodoma, kad tokios rūšies bylas teismas nagrinėja žodinio proceso tvarka, išskyrus atvejus, kai pripažįstama, jog bylos nagrinėjimas rašytinio proceso tvarka nepakenks šeimos santykių stabilumui ir vaikų bei sutuoktinių interesams. Santuokos nutraukimo bylos nagrinėjimas rašytinio proceso tvarka reiškia, kad į teismo posėdį sutuoktiniai nekviečiami ir jame nedalyvauja. Apie rašytinį procesą sutuoktiniai yra informuojami pranešimais.

Publikaciją parengė Lietuvos teisininkų draugijos narė, teisininkė - savanorė Gintarė Leščinskienė.

Šioje publikacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija, kuri neturi būti vertinama kaip išsami ir galutinė.