Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1932
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12119
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88149
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Plenero metu sukurtos skulptūros papuoš Kaltanėnus

2012 m. birželio 9 d.,šeštadienis Nr.44 (1187)

Kaltanėnų miestelis nuo seno garsėjo Antaninių atlaidais, o šių metų Antaninių atlaidai įeis į miestelio ir seniūnijos istoriją kaip diena, kai buvo pašventinti vėliava ir herbas. Tai iš tiesų reikšmingas įvykis ir tam kaltanėniškiai su iniciatyviu seniūnu Tomu Rokickiu priešakyje rimtai ruošiasi.

Gražiu indėliu tapo ir plenero metu sukurtos skulptūros. Ir nors, kaip sakė Kaltanėnų kaimo klubo vedėja Rasa Breidokienė, buvo planuojama organizuoti didesnį plenerą, bet kadangi pinigėlių buvo gauta mažiau, tai ir pleneras surengtas mažesnis, bet tikimasi, kad jau kitais metais skulptoriai vėl sugrįš į Kaltanėnus ir sukurs daugiau skulptūrų, kurios įneš naujumo į miestelio erdves. Šiemet į plenerą atvyko trys skulptoriai: Juozas Budzinauskas, Svajūnas Udrys ir Vygantas Vėjas. Visi trys menininkai kuria skirtingais stiliais, tad tuo įdomesni ir savitesni bus plenero metu jų sukurti darbai. Juozas Budzinauskas sukūrė luotą, Svajūnas Udrys – stilizuotą medį, o Vygantas Vėjas – įdomų suolą, kažkuo primenantį didžiulį kaulą.

Štai ką apie plenerą ir kūrybą kalbėjo plenere dalyvavę skulptoriai. Pirmąjį pašnekinau Juozą Budzinauską.

- Mano skulptūra – tai luoto ir mėnulio simbiozė. Juk ir mėnulis, plaukiantis dangumi, kažkuo panašus į luotą. Ši idėja gimė jau čia, Kaltanėnuose, buvo ir kitų įdomių minčių, bet joms įgyvendinti neužteko nei laiko, nei medžiagų. Juk kūryba tuo ir įdomi, kad nežinai, už kokio siūlelio užsikabinsi. Kartais bandai įgyvendinti seną idėją, kartais kažką darai naujo. Taip buvo ir šį kartą. Atvykę į Kaltanėnus, susipažinome su aplinka, tai įkvėpė idėją, nes čia pat Žeimenos upė, ežeras. Skulptūros konstrukcija leis ją perkelti iš vietos į vietą. Man imponuoja galimybė improvizuoti, juolab, kad su medžiu dirbu palyginus nedaug, o jei dirbu – tai su ąžuolu, bet man mieliausia medis yra akmuo, net fotoaparatą iš akmens esu iškalęs, - juokaudamas sako Juozas Budzinauskas.

Pokalbį apie plenerą pratęsiu su Vygantu Vėju.

- Dažniausiai iš kelių paruoštų projektų vietoje pasirenku tinkamiausią. Juk ir medis padiktuoja sprendimus. Dirbdamas su ąžuolu, nežinai ką gali rasti viduje: būna ir šakų, ir puvinių, ir tai koreguoja sumanymų įgyvendinimą. Kodėl suolą dariau kaulo formos? Skulptūrą bus galima perkelti iš vietos į vietą. Jei stovės prie upės, turistams turėtų priminti kultūringo elgesio gamtoje būtinybę – nepalikti šiukšlių. Aš daugiausia dirbu su medžiu. Žinoma, labiausiai imponuoja ąžuolas. Esu baigęs dailės akademiją, ilgą laiką užsiėmiau tapyba, kitais menais, o po to Juozas pakvietė į simpoziumą, taip ir užsikabinau už skulptūros. Beje, skulptūra man patiko nuo vaikystės. Domiuosi ir kitomis meno sritimis, nemėgstu apriboti savo kūrybos. Įdomu dirbti su skirtingais dalykais, o tai verčia ieškoti naujų sprendimo būdų. Taip įdomiau gyventi ir kurti, - sako Vygantas Vėjas.

- Man šios vietos yra gerai pažįstamos, nes jau 20 metų su šeima važinėjame atostogauti į Pakretuonės malūną, - pradėdamas pokalbį sako trečias simpoziumo dalyvis Svajūnas Udrys. – Mano skulptūros moto – sugrįžimo idėja. Tarkim, būdami stovykloje berniukai ir mergaitės susidraugauja ir čia kaip sugrįžimo ženklą galėtų palikti savo spynelę. Tą galės padaryti ir kiti norintys sugrįžti į Kaltanėnus. Mano profesija šiek tiek kitokia – esu baigęs tekstilę, gyvenu iš juvelyrikos, o simpoziumuose ir pleneruose bandau kažką naujo. Tai tarsi naujų iššūkių sau ieškojimas. Aš viską suplanuoju iš anksto, renkuosi medžiagas, galvoju, ką darysiu. Esu padaręs Punios šile 5 tonas sveriantį akmeninį aukurą, kuriu degančias skulptūras, o čia, Kaltanėnuose, sau kaip menininkui aš priimu naujus atradimus, potyrius. Plenerai ir simpoziumai suteikia galimybę pasidalinti idėjomis, mintimis.

Po pokalbio su įdomumu apžiūrinėjame jo juvelyrikos dirbinius, kurie iš tiesų paliko didžiulį įspūdį. Pokalbiui pasibaigus vyrai nuskubėjo prie savo skulptūrų, nes plenero laikas gana trumpas. Dabar kaltanėniškiai ir svečiai jau gali apžiūrėti skulptūras, kurios pagyvins miestelio aplinką, o kitais metais skulptūrų parkas Kaltanėnuose galbūt dar pagausės.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis