Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2869
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6262
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53588
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Teisininko skiltis

2012 m. birželio 13 d.,trečiadienis Nr.45 (1188)

Kaip nustatyti tėvystę?

Tėvystės nustatymą Lietuvoje reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinio kodekso trečiosios knygos (Šeimos teisė) normos. Jeigu gimsta vaikas motinai, kuri nėra sudariusi santuokos, tuomet tėvystę nustato teismas, tačiau motinai, gyvenančiai santuokoje ir susilaukus vaiko, tėvu laikomas sutuoktinis, tačiau kitas vyras, kuris mano, jog yra gimusio vaiko tėvas, gali kreiptis į teismą su ieškiniu, jog ne sutuoktinis, tačiau jis būtų pripažintas biologiniu vaiko tėvu. Reikia atkreipti dėmesį, jog jeigu siekiama nustatyti tėvystę vyrui, kuris yra miręs, tai galima tik tokiu atveju, jei jis yra susile. Labai svarbu paminėti, jog jei vyras, kuriam siekiama nustatyti tėvystę, atsisako eksperaukęs palikuonių.

Pagrindas tėvystei nustatyti yra moksliniai įrodymai (ekspertizių įrodyti giminystės ryšį išvados) ir kitos įrodymų priemonės, kurios nustatytos Civiliniame kodekstizės, teismas, atsižvelgdamas į bylos aplinkybes, gali tokį jo atsisakymą įvertinti kaip tėvystės įrodymą.
 

Kaip nuginčyti tėvystę?

Kaip nuginčyti tėvystę, yra sureguliuota Civilinio kodekso trečiojoje knygoje (Šeimos teisė). Tėvystė nuginčyta gali būti tik teisminiu keliu. Jeigu motina susilaukė vaiko, kuomet buvo santuokoje su vyru ir jis yra įrašytas vaiko gimimo liudijime kaip jo tėvas, tuomet tėvystės nustatymas galimas tik nuginčijus duomenis gimimo įraše apie tėvą. Jei vaikas gimė nesusituokusiai motinai ar nuginčyti vaiko gimimo įraše duomenys apie tėvą, ieškinį dėl tėvystės nustatymo gali pareikšti vyras, laikantis save vaiko tėvu. Atsakovai pagal tokį ieškinį yra vaikas ir jo motina.

Publikacijas parengė teisininkas savanoris Juras Taminskas.

Šiose publikacijose yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija, kuri neturi būti vertinama kaip išsami ir galutinė.