Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5425
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19285
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91642
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ypatinga pagarba tiems, kurie savo širdies šiluma ir jaukiais namais dalinasi su to netekusiais

2012 m. birželio 23 d.,šeštadienis Nr.48 (1191)

Nuo 2008 m. liepos mėn. Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centras vykdo „Globėjų (rūpintojų) ir įtėvių paieškos, rengimo, atrankos, konsultavimo ir pagalbos jiems teikimo paslaugų projektą „Išsipildžiusi svajonė“. Projektas finansuojamas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projekto tikslas – mažinti globos namuose augančių vaikų skaičių, suteikiant jiems galimybę augti globėjų (rūpintojų) ar įtėvių šeimose. Viena iš projekto veiklų - organizuojami mokymai pagal PRIDE programą būsimiems globėjams (rūpintojams) ir įtėviams.

Pasak Socialinių paslaugų centro specialisčių, pasiryžimas globoti ar įvaikinti vaiką yra ilgo kelio pradžia. Po šio svarbaus apsisprendimo būsimieji globėjai ir įtėviai dalyvauja mokymuose bei yra įvertinami ir patikrinami, ar iš tiesų jų apsisprendimas priimti į savo šeimą vaiką yra apgalvotas ir atsakingas. Vėliau, kai vaikas apsigyvena globėjų ar įtėvių šeimoje, susiduriama su realiais iššūkiais ir išbandymais.

Apie tai ir apie kitus aktualius klausimus, iškylančius vaikus jau globojančioms ar įsivaikinusioms šeimoms ar tik besirengiančioms žengti šį žingsnį ir buvo kalbama Švenčionyse konferencijoje „Globos ir įvaikinimo aktualijos“, kurią surengė Švenčionių rajono Socialinių paslaugų centro kolektyvas.

Konferencijoje dalyvavo Švenčionių r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Šarėjus, mero patarėja Audronė Linkuvienė, Švenčionių r. savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Ana Aidietienė, dekanas Vidas Smagurauskas, Švenčionių PSPC Psichikos centro psichologė Jolita Čepulkovskienė, Socialinių paslaugų centro specialistai bei vaikus globojančios šeimos. Kol globėjai aptarinėjo įvairius klausimus konferencijoje, jų vaikučiai su socialinėmis darbuotojomis žaidė miesto parke ir dalyvavo kaip tik tuo metu ten vykusios šventės linksmybėse.

Pradėdama konferenciją Socialinių paslaugų centro direktorė Rima Rakitienė pabrėžė, kad svarbiausia ieškoti tų žmonių, kurie norėtų ir galėtų globoti ar įsivaikinti be tėvų globos likusius vaikus arba našlaičius, o tada jau mokyti juos, konsultuoti ir teikti įvairiapusišką pagalbą. Per ketverius projekto sėkmingo gyvavimo metus parengtos dvi PRIDE mokytojos – Ilina Ginko ir Ligita Chadzevičienė, kurios moko ir konsultuoja ir kaimyniniame Ignalinos rajone, nes projektas jau seniai išaugo iš vieno rajono ribų. Mūsų rajone apmokytos 37 globėjų šeimos, viena laikinąją globą teikianti šeima.

Vertingos informacijos susirinkusiems pateikė Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Ana Aidietienė, biologinės šeimos svarbą akcentavo Socialinių paslaugų centro vyr. socialinė darbuotoja Oksana Teilans, o krikščioniškųjų šeimos vertybių puoselėjimo svarbą priminė dekanas Vidas Smagurauskas, o vaiko raidos ypatumus apžvelgė psichologė Jolita Čepulkovskienė. Savo gerąja patirtimi pasidalino ir globėjai, taip akcentavę ryšių su biologine šeima puoselėjimo svarbą. Dauguma globėjų vis dėlto su globojamais vaikais yra susiję giminystės ryšiais, tačiau apie savo patirtį pasakojusi Nijolė Burokienė ir kai kurios kitos globoja vaikus, su jomis neturinčius jokių giminystės ryšių. O štai laikinąją globą net šešiems vaikams (kai kurie iš jų dar kūdikiai) teikianti adutiškiečių Rimanto ir Dianos Rumbučių šeima sulaukė ypatingų plojimų ir susižavėjimo bei padrąsinimo žodžių. D.Rumbutienė pasakojo, kad jos tikslas globoti vaikus tol, kol jų tėvai sprendžia įvairias savo problemas ir negali tinkamai auginti savo vaikų, o kai tik šeimos bus pasirengusios gyventi visavertį gyvenimą ir pačios auginti savo vaikus, jie grįš į biologines šeimas. Rimanto ir Dianos Rumbučių šeimai buvo įteiktas specialus Metų globėjo apdovanojimas, gėlės ir suvenyras.

Nors konferencijoje buvo apdovanota tik viena globėjų šeima, bet ne kartą visi kalbėjusieji pabrėžė, kad visi globėjai yra verti pačių šilčiausių padėkos žodžių, nes jie užtikrina vaiko poreikį augti šeimoje, meilės ir supratimo atmosferoje, savo jaukiais namais ir širdies šiluma dalinasi su vaiku, netekusiu šių gyvenimo džiaugsmų.

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis