Mes turime 380 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2076
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18277
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94307
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vyks pirmoji kompleksinė monografijos „Pabradė“ autorių ir bendradarbių kompleksinė ekspedicija

2012 m. liepos 21 d.,šeštadienis Nr.55 (1198)

„Versmės“ leidykla nuo veiklos pradžios 1994 m. rengia ir leidžia šimtatomę Lietuvos istorijos ir tradicinės kultūros lokalinių monografijų seriją „Lietuvos valsčiai“. Ši serija – tai unikalus istorijos leidinys apie Lietuvos miestus ir miestelius, kaimus ir vienkiemius, apie jų ir jų apylinkių kraštovaizdžio raidą bei istoriją nuo seniausių priešistorinių laikų iki mūsų dienų, apie verslus, šeimos papročius, liaudies išmintį, bažnyčias, įžymius žmones, tarmių ir vietos šnektų ypatumus, tautosaką, papročius ir kt.

Iki šiol yra išleistos 22 serijos „Lietuvos valsčiai“ knygos. Kiekvieną knygą rašo žinomi Lietuvos mokslininkai, istorikai, archeologai, etnologai, folklorininkai, kalbininkai, sociologai, gamtininkai, kraštiečiai, kiti autoriai.

Dar 2010 m. birželį leidyklos „Versmė“ vadovas Petras Jonušas ir Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja pasirašė ketinimų protokolą parengti ir išleisti monografiją apie buvusį Pabradės valsčių.

Būsimoji monografija „Pabradė“ turėtų būti maždaug 1000 puslapių leidinys apie Pabradės ir jos apylinkių, Magūnų krašto gamtos, kraštovaizdžio pokyčius, istoriją nuo senųjų priešistorinių laikų, etnines tradicijas, šeimos buitį ir papročius, prietarus, tikėjimus, virtuvės paslaptis, liaudies medicinos išmintį, amatus, žemės ūkį, prekybą, žymius šio krašto žmones, jų gyvenimus, talentus.

2012 m. liepos 23-29 d. d. buvusio Pabradės valsčiaus teritorijoje vyks monografijos autorių ir bendradarbių kompleksinė mokslinių lokalinių tyrimų ekspedicija.

Jos metu įvairių sričių specialistai lankys vietos gyventojus, rinks archyvinę medžiagą, istorines nuotraukas, užrašys pasakojimus apie žmonių gyvenimą ir likimus, prisiminimus, tautosaką.

„Versmės“ leidykla kviečia visus Pabradės, Magūnų ir jų apylinkių gyventojus padėti monografijos rengėjams surinkti kuo daugiau įdomios ir vertingos medžiagos monografijai „Pabradė“, kuri būtų gražus rašytinis paminklas šiam kraštui ir jo žmonėms.

Laima MARKAUSKIENĖ
Monografijos „Pabradė“ vyr. redaktorė, sudarytoja, ekspedicijos vadovė

 

 
Reklaminis skydelis