Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3956
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14143
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90173
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kioskų era jau praeityje

2011 m. gegužės 28 d., šeštadienis Nr. 39 (1086)

Pabradėje kioskų savininkai ruošiasi neteisėtus statinius nukelti, o Švenčionyse be juridinio pagrindo stovinčiame kioske vietoj žadėtų šviežių uogų netikėtai atsirado drabužiai.

 

Darko miesto vaizdą

Prieš du dešimtmečius šalyje kaip grybai po lietaus ir kartais netikėtose vietose dygo kioskai. Jie ženklino privačios smulkiosios prekybos pradžią. Trumpalaikiai statiniai suvaidino savo trumpalaikį vaidmenį, atgyveno, didžiuosiuose miestuose jų jau vargu ar bepamatysi. Tuo tarpu mūsų rajone kioskų dar yra užsilikę. Jie lyg tyčia stovi visai ne vietoje, neįsikomponuoja į aplinką. Pabradės centre, Vilniaus gatvėje, būtent prie skvero, kurį tvarkyti ėmėsi miesto bendruomenė, kioskų virtinė riogso tiesiog ant šaligatvio, Švenčionių miesto centre, pačioje savivaldybės pašonėje, taip pat yra toks praeities reliktas, Švenčionėlių miesto centre spaudos kioską savininkai „Lietuvos spauda“ nusikėlė dar pernai, bet teritorija iki šiol netvarkyta. Kai kurių laikinųjų statinių, laimei, stovinčių nuošalesnėse vietose, net savininkų kol kas nepavyko surasti.

 

Nuomos sutartys pasibaigusios

Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Laimutė Kuksienė paaiškino, kad laikiniems statiniams buvo taikyta trumpalaikė žemės nuoma, kurios sutartys senokai pasibaigusios. Vadovaujantis Naudojamų kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. kovo 9 d. nutarimu Nr. 260 (Žin., 1999, Nr. 25-706; 2004, Nr. 167-6128) II skyriaus 30.3 punktu, pasibaigus žemės nuomos terminui, visi žemės sklype esantys statiniai ir įrenginiai turi būti nukelti nuomininko lėšomis. Intensyviai vykdant ES projektus ir tvarkant viešąsias erdves, rengiant miestų bendruosius planus, rajone valstybinėje žemėje esančių laikinų statinių, stovinčių be juridinio pagrindo, naudotojai įpareigoti juos nukelti, ir tai neturėjo būti staigmena – juk žinojo, kad galiojančių žemės nuomos sutarčių neturi. Pabradės miesto seniūnė Lucija Tunevič sakė, kad pirma savininkų reakcija buvo neigiama, bet išaiškinus žmonės suprato ir ruošiasi išsikelti, tik kai kurie prašė tam šiek tiek daugiau laiko. Seniūnė sakė, niekas nėra nusistatęs konkrečiai prieš kioskus, norint tęsti veiklą juk galima tartis su privačios žemės savininkais ir išsinuomoti iš jų.

 

Užuot nusikėlę neteisėtai stovintį statinį, jį... pernuomojo

Švenčionyse Vilniaus g. netoli savivaldybės esančio laikino statinio (medinio kiosko), priklausančio UAB „Blueberryja“, direktorei Alfredai Grigienei taip pat įteiktas raštas, kuriuo, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, reikalaujama nukelti prekybos kioską iki birželio 1 d. Pasak specialistų, jeigu ne gražūs pažadai, šio kiosko seniai čia nebebūtų buvę. Alternatyviais verslais besidomėjusios A.Grigienės suburta ir vadovaujama „Blueberryja“ žadėjo auginti šilauoges, avietes ir kt. ir aprūpinti šviežutėlėmis uogomis Švenčionių miesto gyventojus. Iš pradžių dar buvo šiek tiek prekiaujama ne tik uogomis, bet ir dekoratyviniais krūmais, bet trumpai ir menkai. Pati A.Grigienė pripažįsta, kad jiems prekiauti čia neapsimoka – kioskas dirbo tik 4 val., sulaukė mažai pirkėjų, bet ir išsikelti neskuba.

Kurį laiką kioskas buvo uždarytas, bet besibaigiant skirtam laikui nusikelti jį, UAB „Blueberryja“ netikėtai pernuomojo be teisėto juridinio pagrindo stovintį prekybos kioską verslininkui, kuris jame ėmė prekiauti drabužiais.

Problema prasidėjo nuo pat šio kiosko pirkimo dienos, mat ankstesnė savininkė pardavė kioską be žemės, žemės nuomos sutarties ar kito pagrindo valstybinės žemės naudojimui, kitaip sakant pardavė ore „kabantį“ kioską. A.Grigienė stebisi ir sako nesuprantanti, kokiu pagrindu buvo imamas nuomos mokestis, jeigu nuomos sutarties nebuvo, nors prisipažįsta sutarties neturinti.

Tuo tarpu žemės mokesčius tvarkanti Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistė Danutė Dalgedienė sako, kad nieko čia keisto, tokių atvejų pasitaiko nemažai. Yra žemės nuomotojai ir yra naudotojai – asmenys, dėl įvairių priežasčių neįsiteisinę, bet besinaudojantys žeme. Mokesčius skaičiuojanti specialistė nemato nuomos sutarčių ir neprivalo apie jas žinoti. Mokesčiams skaičiuoti valstybinės žemės nuomotojų, kurie sutartis įregistravę, sąrašus ir duomenis pateikia Registrų centras, o naudotojų - VMI.

Pasak Teritorijų planavimo skyriaus vedėjos Laimutės Kuksienės, visa aikštė prie savivaldybės bus tvarkoma pagal ES projektą, ir šis prekybos kioskas niekaip neįsikomponuoja į bendrąjį miesto planą, todėl savininkų prašoma neteisėtai stovintį laikinąjį statinį nusikelti.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (Žin., 1985, Nr.1-1) 6 skirsnio 45 punktą savavališkas valstybinės žemės naudojimas užtraukia baudą nuo 1000 iki 2000 litų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis