Mes turime 183 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1879
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5272
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52598
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ūkininko Antonijaus Jundo laukuose prasidėjo javapjūtė

2012 m. liepos 28 d.,šeštadienis Nr.57 (1200)

Javapjūtė žemdirbiui – lyg finišas bėgikui, nuo jos sėkmės priklausys ir galutinis rezultatas, tad javapjūtės pradžia turi tam tikro šventiškumo. Gražią javapjūtės pradžios tradiciją – šventiškas palydas į laukus – puoselėja ir rajono tarybos nario, ūkininko Antonijaus Jundo šeima. Šiemet javapjūtės startas duotas liepos 26 dieną. Vienas po kito į erdvų technikos kiemą įvažiavo 3 galingi kombainai CLAAS, po jų – visa traktorių kolona. Gražu buvo žiūrėti ne tik į javapjūtei paruoštą techniką, bet ir rimtam darbui pasiruošusius žmones. Ir visgi svarbiausias šio šventinio šurmulio asmuo buvo ūkininkas Antonijus Jundo, kurio ir paprašiau trumpai papasakoti apie prasidedančią javapjūtę, apie plotus, kuriuos teks nukulti, ir, žinoma, apie laukiamą derlių

.

- Šiemet esame pasėję 1500 hektarų grūdinių kultūrų. Iš jų 450 ha žieminių ir vasarinių rapsų, 650 ha žieminių ir vasarinių kviečių, 160 ha salyklinių miežių ir po 150 ha rugių ir kvietrugių.

- Ar neturės įtakos per Lietuvą ėję škvalai, vėtros, liūtys?

- Ačiū Dievui, šiais metais stichinės nelaimės mus aplenkė, o Lietuvoje daug kur pasėliai išguldyti.

- Nuo ko pradedate kulti?

- Šiandien pradedame kulti žieminius rapsus. Jų yra 170 ha, jei viskas eisis normaliai, per pusantros dienos nukulsime, nes turime jau tris modernius kombainus. Tai leis dar greičiau sudoroti derlių. Šių trijų modernių kombainų neatstotų nei 10, nei 20 buvusių „Nivų“, nes pagal darbo našumą, vienas CLAAS kombainas pakeičia daugiau nei 10 „Nivų“.

- Kokia komanda dirbs nuimant derlių?

- Teisingai pastebėjote, kad dirbs komanda, o iš viso dirbs apie 15 žmonių, beveik pusė iš jų – šeimos nariai: sūnus ir žentas su kombainais, kitas sūnus, dirbantis Vilniuje, irgi prisijungs. Žmonai teks buhalterinis darbas, marti – prie svarstyklių. Visi dirbs, o man teks visas darbų koordinavimas. Patikėkite, darbo tokiomis dienomis tikrai užtenka.

- Antonijau, grūdus nuimti dar tik dalis darbo, o kaip dėl sandėliavimo?

- Šiais metais, galima sakyti, sandėliavimo problema jau išspręsta. Baigiame statyti 5000 t elevatorių. Pastatėm pirmą dalį – džiovyklą, po to priėmimo duobę, valomąją ir kompensacinius bokštus. Rudenį pradėsim statyti 3 bokštus.

- Kokį derlingumą šiemet planuojate? Juk patirtis yra, tad galima nuspėti?

- Planuoju, kad šiemet iš hektaro prikulsime nuo 6 iki 8 tonų kviečių, rugių ir kvietrugių irgi panašiai, salyklinių miežių šiek tiek mažiau – apie 5 tonas iš hektaro, rapsų derlius turėtų būti nuo 3 iki 4 tonų. Panašius derlius gauna ir Lietuvos viduryje apie Kėdainius ūkininkaujantys ūkininkai.

- Antonijau, kartais tenka girdėti, kad žemę dirbančiam žmogui Lietuvoje nelengva išgyventi?

- Stambus ūkininkas, moderniai tvarkantis savo ūkį, investuojantis į techniką, gali gerai gyventi, nes jis gali sau leisti pirkti tegul ir brangią, bet našią techniką. Štai aš į kombainus investavau 3 milijonus litų, į traktorių parką – 5 milijonus litų, o iš kur tokius pinigus paims smulkus ar vidutinis ūkininkas? Perspektyviausi yra stambūs ūkiai. Ūkininkauti be investicijų neįmanoma. Čia tokia sritis, kuri pirmiausia reikalauja investicijų. Jei neinvestuosi į žemę, ir rezultato neturėsi.

- Per kiek laiko planuojate baigti javapjūtę?

- Jei motinėlė gamta leis – per 10-14 dienų. Visa technika paruošta intensyviam darbui, žmonės taipogi pasiruošę. Kai tik rasos nebus ir kulsime. Beje. Šiemet pradedame 5 dienom anksčiau nei pernai. Mums dabar nieko nereikia, tik tinkamo oro. Mes dabar neskelbiam kaip anksčiau, kolūkių laikais, jokių karų už derlių, dirbam ramiai, anksti keliam, vėlai gulam ir per porą savaičių derlius turi būti nuimtas, - baigdamas pokalbį sako ūkininkas Antonijus Jundo ir nuskuba prie susirinkusių svečių, išsirikiavusių kombainininkų ir traktorininkų. Prasidėjo palydėtuvių šventė, ir ji ne parodomasis renginys, o graži tradicija.

Pirmasis visus su javapjūtės pradžia pasveikino Antonijus Jundo, po to sveikinimo žodį tarė Magūnų seniūnas Jonas Vaivilavičius, jaunasis ūkininkas Veslavas Jundo, o galutinius palinkėjimus prieš pašventindamas techniką ir žmones tarė kunigas Jan Čenniavskij.
O šį pasakojimą norėčiau užbaigti Antonijaus Jundo pasakytais žodžiais:

- Mūsų laukia nelengvas darbas, bet kai derlius bus nuimtas, jis mus maitins visus metus ir mums bus nebaisios jokios ekonominės krizės.

Oficialioji šventės dalis baigėsi, galinga technika išriedėjo į laukus, ūkininko Antonijaus Jundo laukuose prasideda javapjūtė.

Algis JAKŠTAS