Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3168
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21712
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69038
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žvalgytuvės pas projekto kolegas latvius

2012 m. rugpjūčio 18 d.,šeštadienis Nr.62 (1205)

Tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Senieji amatai“ iniciatyvinė grupė VVG „Jūrkante“ kvietimu lankėsi Latvijoje

 

„Jūrkantė“ viską skiria turtingam laisvalaikiui

VVG „Jūrkante“ veiklos teritorija - Salacgrivos miestas. Šios VVG teritorijoje gyvena virš 14 tūkst. gyventojų, o 2007 – 2013 m. strategijai įgyvendinti skirta daugiau nei 1,1 mln. litų. „Švenčionių partnerystės“ atstovų grupę pasitiko VVG „Jūrkante“ koordinatorė Dzintra Eizenberga ir tarptautinių projektų koordinatorius Kristaps Soms. Trumpas susipažinimas prie kavos puodelio, ir šeimininkai veda švenčioniškius į sporto klubą – iš LEADER programos lėšų puikiai įrengtą treniruoklių salę miestelio centre. Koordinatorė pasidžiaugė labai aktyviais projekto iniciatoriais – neseniai įsikūrusio sporto klubo vadovais, per itin trumpą laiką sugebėjusius ir dokumentus susitvarkyti, ir įrengimus susipirkti, salėje nuolat treniruojasi miestelio jaunimas.

Latvijoje paramos intensyvumas vietos projektams 90 procentų, 10 procentų dengiami iš savivaldos biudžeto.

Netoliese – kitas objektas, kur jau baigiamos įrengti informacijos ir paslaugų centro patalpos: anksčiau buvusiame krantinės pusiau administraciniame pastate nuo šiol jachtomis atplaukę svečiai galės išsimaudyti, pasikaitinti saunoje, išsiskalbti ir išsidžiovinti drabužius, užsisakyti žvejybos gidų (ypač gaudyti vėžius) paslaugą. Iš paramos lėšų suremontuotos patalpos, įkurta moderni darbo vieta, netrukus bus sutvarkyti ir takai, prieiga prie prieplaukos. Šie projektai pačiame Salacgrivos miestelyje sulaukė miestelėnų ir vietos valdžios palaikymo, VVG teigia neturėjusi didesnių sunkumų juos įgyvendinant.

Aplankėme dar vieną projektą Salacgrivoje – daugiafunkcinę sporto ir žaidimų aikštelę. Saulėtą ir šiltą popietę jaunimas žaidė paplūdimio tinklinį, kai kas mėtė kamuolį į krepšį, mergaitės šokinėjo ant batuto, tik futbolui skirta aikštelės dalis buvo neužimta. Aptverta metaliniu tinklu, takais ir dangomis paskirstyta į kelias veiklų zonas, tvarkingai prižiūrėta aikštelė yra jaunimo organizacijos inicijuota ir įrengta, labai daug prisidėta savanoriškais darbais tiek projekto vykdymo metu, tiek ir dabar, ją prižiūrint. To paties projekto kita dalis – sutvarkyta prieiga prie upės, įrengta maudyklė, lieptas. VVG koordinatorė nuoširdžiai pasakojo apie projekto eigą, sunkumus bei programos Latvijoje įgyvendinimo ypatumus.

Aplankėme ir dar vieną projektą – vasaros estradą Liepupėje: prieš mėnesį baigta suręsti medinė šokių aikštelė 18 m x 18 m, dar turėtų uždengti ir stoginę. Duntės kultūros namų vadovas Andris Zunte – projekto iniciatorius ir vykdytojas džiaugėsi: „Kultūros namų salytė nedidelė, tad, įrengus tokią sceną ir gražiai sutvarkius piliakalnio prieigas, įrengus apšvietimą, gavosi puiki vieta laisvalaikiui“.

 

Parama vietos projektams

VVG „Jūrkante“ jau skyrė paramą iš LEADER programos 18 vietos projektų: sutvarkyti keli visuomeninės paskirties pastatai, įrengiama 40 km dviračių trasa su 3 dviračių nuomos punktais ir 6 sustojimo vietomis (projektą vykdo jaunimo organizacija), kaimo bendruomenė pradeda tvarkyti upės pakrantę su paplūdimiu bei atrakcionais kaimiečiams bei vandens turistams iš Rygos, vandens turizmo mėgėjų bendrija jau baigia sutvarkyti privažiavimą ir poilsio aikštelę su pavėsine, moterų klubas įsigijo siuvimo mašiną, kitas kaimo moterų klubas – audimo stakles, šokių kolektyvas – tautinius rūbus, vaikų dienos centras įrengė kabinetą specialių poreikių vaikams.

 

Žuvininkystės projektai juda vangiai

VVG „Jūrkante“ valdyboje yra ir žuvininkystės srities atstovų, kadangi šiai grupei yra skirtas finansavimas ir iš žuvininkystės fondo (apie 600 tūkst.Lt), nors ir vangiai, tačiau jau pradedami vykdyti ir projektai, remiami pagal žuvininkystės priemonę. Vienas pirmųjų – kaimo turgelis Ainažų gyvenvietėje: pastatyta stoginė su prekystaliu 6 prekeivių vietoms, jei suras daugiau lėšų, prijungs ir vandentiekį, pastatys lauko tualetą (taip planuoja kaimo bendruomenė). Kitas projektas – jaunųjų meškeriotojų klubo iniciatyva nupirkta 20 guminių valčių ir meškerių bei spiningų ir pradėta teikti nuomos paslaugas vietos gyventojams.

 

Lygatnė – Latvijos turizmo meka

Kitą kelionės dieną VVG “Švenčionių partnerystė” delegacija atvyko į Cėsių rajoną - susipažinti su kitos Latvijos VVG įgyvendinamais projektais. VVG “Cėsių rajono kaimo partnerystė” administruojamoje teritorijoje gyvena 33 tūkst. gyventojų. Pasižvalgę po Lygatnę, vieną gražiausių Latvijos kampelių Gaujos Nacionaliniame parke, aplankėme pirmąjį objektą, finansuotą per Leader iniciatyvą, - medinius vietovės apžiūros takus su kalno viršuje esančia apžvalgos aikštele. Žavingas parko kraštovaizdis, turtinga istorija, rūpestingai prižiūrimi gamtos takai, slaptasis sovietmečio bunkeris, medžio skulptūrų parkas, jojimas žirgais, slidinėjimo trasos, plaukimas srauniąja Gaujos upe – kraštas iš tiesų vadinamas Latvijos turizmo meka. VVG strategijoje numatyta skirti ženklią dalį paramos lėšų infrastruktūros gerinimo, turizmo lankomų vietovių aplinkos tvarkymo, kelio atkarpų įrengimo darbams, sporto įrengimams įsigyti, kaimo gyventojų bendruomeninėms iniciatyvoms (mokymams, užsiėmimams amatais, agrocentro įrengimui). Be to, ir ši VVG turi skirtą dalį lėšų (apie 600 tūkst.Lt) iš žuvininkystės fondo – atskiriems verslo projektams bei su turizmo paslaugų plėtojimu susijusioms veikloms paremti.

Araišų gyvenvietėje susipažinome su kaime veikiančiu amatų centru. Čia sename mokyklos pastate įrengta patalpa, kurioje surinkta tai, kas yra nuo seno puoselėjama šiame krašte – verpimo ratelis, audimo staklės, ryšulėliai vaistingųjų augalų, netgi šiaudinius sodus čia aptikome. Čia vyksta amatų mokymai, susitikimai su amatininkais, savanoriais ir amatų entuziastais, LEADER programos lėšomis įsigytos staklės. Pajamų iš veiklos gauti nesitikima, centras laikosi praktiškai vienos šeimos pastangomis, o iš nedidelių paramų nusiperkama medžiagų ir priemonių mokyti jaunimą senųjų amatų. Didelį įspūdį paliko pernai savanorių sudarytas ir meniškai apipavidalintas Araišių ežero apylinkių sodybų bei lankytinų vietų žemėlapis. Pasak VVG vadovės, pasirinkta tema tarptautiniam projektui, be abejonės, palies ir šį amatų centrą.

Vizito pabaigoje visų 3 VVG atstovai aptarė tarptautinio projekto „Senieji amatai šiandien“ apmatus, suderino ir pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo projekte. Grupių vadovai pasirašė ketinimų protokolą, kuris galios iki tol, kol bus pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarptautiniam projektui įgyvendinti.

Birutė BOROVIKIENĖ
Projekto vadovė