Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1464
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26594
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73920
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Surašinėtojai baigė darbą

2011 m. birželio 1 d., trečiadienis Nr. 40 (1087)

Kiek gi mūsų gyvena Lietuvoje ir atskiruose rajonuose, miestuose turėjęs atsakyti gyventojų surašymas faktiškai baigtas. Tiesa, dar ateina nespėję ar tiesiog nenorėję dalyvauti surašyme bei išsigandęs baudų vienas kitas pilietis. Bet tai jau lašas jūroje. Lietuvos aukščiausia valdžia džiūgavo, kad pagal išankstinius surašymo duomenis visgi Lietuvoje dar gyvena trys milijonai gyventojų. Tiesa, kiek iš jų yra žmonių, kurie gyvenamąją vietą deklaruoja čia, Lietuvoje, o faktiškai gyvena ir dirba užsienyje, sunku pasakyti, bet tebūnie, kaip skelbia statistika, ir mūsų čia, Lietuvoje, yra šiek tiek virš trijų milijonų.

O kaip surašymas vyko Švenčionių rajone? Kiek gi gyventojų priskaičiavo surašinėtojai ir kiek susirašė elektroniniu būdu? Apie tai ir buvo kalbama aptarimo, vykusio praeitą savaitę Švenčionių r. savivaldybės administracijos didžiojoje salėje. Aptarime dalyvavo rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, Vilniaus apskrities gyventojų ir būsto surašymo skyriaus vedėja Natalija Gedvilaitė, Švenčionių r. surašymo skyriaus vedėjas Janas Drevnickis, surašymo instruktoriai ir keletas surašinėtojų.

- Surašymas... Apie jį kalbama daug, bet kaipgi mums sekėsi jį vykdyti, - pradėdamas apibendrinimą sakė Švenčionių r. surašymo skyriaus vedėjas Janas Drevnickis. – Manau, kad neblogai. Komanda buvo gera. Tie surašinėtojai, kurie dirbo ne viename surašyme, aišku, turi patirties ir jiems buvo lengviau, o tie, kurie dirbo pirmą kartą, turėjo tam tikrų problemėlių. Bet tai natūralu, nes surašinėtojo darbas yra sunkus ir nedėkingas. Nebuvo šį kartą ir materialinio intereso, nes įkainiai buvo labai maži. Ačiū Dievui, kad surašymas pavyko, nebuvo didelių nesusipratimų. Žinoma, skaičiai, kuriuos mes turime, yra tik preliminarūs ir jie keisis, nes surašymo duomenų apdorojimas vyks dar ilgai. Galutinius duomenis Statistikos departamentas paskelbs kažkur gruodžio mėnesį, o visi taškai bus sudėlioti 2013 metais.

Janas Drevnickis kartu su Vilniaus apskrities gyventojų ir būsto surašymo skyriaus vedėja Natalija Gedvilaite įteikė Padėkas geriausiai savo pareigas surašyme atlikusiai Genovaitei Pretkelienei, pirmą kartą surašyme dalyvavusiam Ryčardui Palučianskij bei instruktorei Gražinai Minkovai, puikiai organizavusiai darbą Pabradės mieste.

Pabradėje buvo surašyta daugiau žmonių negu buvo pagal sąrašus. Pati pasirinkusi puikią komandą, gavo ir gerus rezultatus. Janas Drevnickis už paramą surašymo metu dėkojo rajono mero pavaduotojai Rajai Krupeninai, seniūnams, seniūnijų darbuotojams.

- Pirmiausia norėčiau paklausti, ar visi sveiki, gyvi? – kreipdamasi į susirinkusius klausė mero pavaduotoja Raja Krupenina, o išgirdusi atsakymą, kad taip, nuoširdžiai padėkojo visiems surašyme dalyvavusiems žmonėms už nuoširdų darbą vykdant svarbią valstybinę užduotį, nes surašymo duomenys yra labai svarbūs galvojant apie perspektyvą tiek šaliai, tiek Švenčionių rajonui.

Vilniaus apskrities gyventojų ir būsto surašymo skyriaus vedėja Natalija Gedvilaitė dėkojo už pagalbą surašymo metu savivaldybei, policijai ir ypač surašyme dalyvavusiems žmonėms.

Iš tiesų žmonės, dirbę nelengvą surašinėtojo darbą, instruktoriai, organizavę surašinėtojų darbą, verti pagarbos.

Tai keik gi vis dėlto dabar gyvena žmonių Švenčionių rajone? Išankstiniai duomenys rodo, kad apie 27 tūkst., galbūt tas skaičius dar gerokai pasikeis, nes, kaip sakė Švenčionių r. surašymo skyriaus vedėjas Janas Drevnickis, žmonės kas dieną ateina susirašyti, būna dienų, kai tokių būna kelios dešimtys. Beje, iki Joninių visi norintys susirašyti tą gali laisvai padaryti atėję adresu Rymo g. 10, Švenčionys.

 

Algis JAKŠTAS