Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5021
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15208
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91238
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skaniausiai vėžius verda švenčionėliškiai

2012 m. rugpjūčio 22 d.,trečiadienis Nr.63 (1206)

„Smagus buvo renginys gamtoje ir labai azartiškos varžybos“, - smagiai šypsojosi Švenčionėlių miškų urėdijos miško želdinimo inžinierius Vytautas Bunevičius, paklaustas apie šį savaitgalį vykusias respublikines vėžių gaudymo ir virimo varžybas.

Kupiškio rajono savivaldybė, Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centras bei Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrius pirmąkart surengė respublikines vėžių gaudymo ir virimo varžybas, kurios vyko rugpjūčio 18-19 dienomis Kupiškio mariose ir laukymėje šalia jų. Dvi dienas ir vieną naktį čia virė azartiškos kovos – žvejai mėgėjai bei vėžių gaudytojai bandė savo sėkmę ir stengėsi pademonstruoti savo įgūdžius. Varžybose dalyvavo beveik 100 entuziastų – 12 komandų iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Šilalės, Švenčionėlių, Rokiškio, Biržų.

Buvo skiriami prizai už didžiausią laimikį, už skaniausią vėžių patiekalą ir už originaliausiai įrengtą poilsiavietę.

Komandą buvo subūręs ir Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis, kuris pirmasis pasveikino susirinkusiuosius. J.Jarutis džiaugėsi, kad pirmasis vėžių gaudymo ir virimo čempionatas sudomino net ir nuo Kupiškio gerokai nutolusių miestų entuziastus. Šias varžybas kupiškėnai surengė ne tik todėl, kad mūsų protėviai vėžius naudojo kaip delikatesinį maisto produktą, bet ir todėl, kad Kupiškyje (kaip ir visoje Lietuvoje) didėjant vėžių populiacijai, siekiama atgaivinti tradiciją vėžiavimo sezoną pradėti vėžių gaudymo ir virimo šventėmis – varžybomis.

Komandos galėjo registruotis ir iš anksto, ir tik atvykusios į numatytą šventės vietą, tačiau visoms joms galiojo tos pačios taisyklės: komandą privalėjo sudaryti ne mažiau kaip 3 žmonės, kiekviena komanda, kiek joje bebūtų narių, galėjo naudotis tik 15 bučiukų ar samtelių. Buvo galima vėžiauti ir nuo kranto, ir iš valties, tačiau valtis reikėjo atsigabenti pačioms komandoms. Buvo draudžiama vėžiauti rankomis.

„Švenčionėlių herbe vaizduojamas vėžys, tad ir mes nutarėme išbandyti laimę vėžiaudami“, - sakė V.Bunevičius, kiekvienais metais su keliomis draugų šeimomis rengiąs vėžiavimo išvykas. Švenčionėliškių komandos vėžiautojai kartu su palaikymo nariais - Kęstutis Panavas, Leonas Zabiela, Rokas Zabiela, Kęstutis Kazlas, Mečislovas Kukėnas, Stasys Ažušilis ir Vytautas Bunevičius – į renginį vyko mikroautobusu, nusipiešę savo herbą, „apsiginklavę“ ne tik žvejybai reikalingais bučiukais ir samteliais, puodais vėžiams virti, serviravimo indais ir priedais, bet ir laiko išbandytu vėžių virimo receptu. Šis vėžius virusio Leono Zabielos receptas ir buvo lemtingas: švenčionėliškiams vienbalsiai autoritetingos komisijos pripažinta pirmoji vieta už patiekalą, kurį ekspertai įvertino esant subtilaus skonio. Na, o už pagautų vėžių skaičių – 22 – švenčionėliškiams atiteko 4-oji vieta.

Pirmąją varžybų dieną vyko ne tik atidarymas, buvo įrengtos stovyklavietės, bet jas reikėjo vakare ir pristatyti. Vieni paprasčiausiai pasakojo, kaip viskas įrengta ir kodėl taip papuošta, kiti – šmaikštavo, treti deklamavo šmaikščius posmus, dainavo, pritariant gitarai.

Kadangi vėžiaujama tamsiai, tai tą naktį ne tik patys vėžiautojai, bet ir komandų palaikymo nariai ne kažin kiek temiegojo: bučius tikrino, šnekučiavosi, susipažino su kitais vėžiautojais. Pasak Švenčionėlių komandos, renginys buvo tikrai puikiai ir sklandžiai suorganizuotas, vyravo draugiška, nuoširdi ir jauki atmosfera. Nenuskriausti dalyviai buvo ir dėl prizų – didesnių ir mažesnių gavo bene visos komandos už kokius nors pasiekimus, daugumas jų draugiškai apžiūrinėjo vieni kitų dovanas, dalinosi ir ragavo dovanotus valgius ar gėrimus.

O sekmadienį, antrąją varžybų dieną (rugpjūčio 19 d.), nuo pat ankstyvo ryto (7.00 val.) buvo skelbiama vėžiavimo varžybų pabaiga ir skaičiuojami bei rūšiuojami sugauti vėžiai. 9 val. prasidėjo ir vėžių virimo varžybos, virtų vėžių degustavimas, o jau vidurdienį buvo skelbiami įvairių rungčių nugalėtojai.

Daugiausia vėžių, net 65, pagavo Kupiškio rajono savivaldybės mero Jono Jaručio vadovaujama komanda, kuri ir užėmė 1-ąją vietą. Švenčionėliškiai, kaip jau buvo minėta, sugavę 22 vėžius, džiaugėsi 4-ąja vieta.

Dalyviams buvo parodytas ir gražus filmukas apie vėžių rūšis ir paplitimą Lietuvoje. Pasak V.Bunevičiaus, Lietuvoje gyvena 4 vėžių rūšys: 2 vietinės – plačiažnypliai ir siauražnypliai bei 2 invazinės – žymėtieji ir rainuotieji. Beje, invazinės rūšys yra atsparesnės ligoms, tad plinta sparčiau ir veisiasi gausiai negu vietinės.

Gamtininkai skelbia, kad ir plačiažnypliai, ir siauražnypliai vėžiai Lietuvoje saugomi, jų gaudymas ribojamas. Šiuos vėžius draudžiama gaudyti nuo spalio 15 d. iki liepos 15 d., o likusiu laikotarpiu negalima gaudyti mažesnių nei 10 cm vėžių (vėžiai matuojami nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo).

Gaudyti galima tik tam skirtais bučiukais ar samteliais, o ne jokiais kitais įrankiais ar tiesiog rankomis. Vienam žvejui leidžiama gaudyti ne daugiau nei 5 išvardintais leistinais įrankiais ir pagauti ne daugiau nei 50 vnt. vėžių per parą (skaičiuojant bendrai ir siauražnyplius ir plačiažnyplius vėžius).

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis