Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1600
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17801
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93831
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Baltijos kelias – vilties, tikėjimo ir meilės kelias

2012 m. rugpjūčio 25 d.šeštadienis Nr.64 (1207)

1939 m. rugpjūčio 23 d. Sovietų Sąjunga ir nacistinė Vokietija pasirašė Molotovo ir Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus. Dvi agresyvios valstybės pasidalino Rytų Europos šalis į įtakos sferas. 1940 m. Sovietų Sąjunga, naudodamasi paktu, okupavo Baltijos valstybes, jos neteko valstybingumo ir buvo prijungtos prie SSRS. Prasidėjo represijos, žmonių trėmimai. 1944–1953 m. Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje vyko ginkluotas pasipriešinimas prieš sovietinius okupantus. Nepavykus iškovoti laisvės, nuolat vyko neginkluotas antisovietinis pasipriešinimas, kurio tikslas buvo Nepriklausomybė.

1979 m. Lietuvos laisvės lyga inicijavo „45 pabaltijiečių memorandumą“, o 1987 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvą sudrebino Lietuvos laisvės lygos organizuotas mitingas, smerkiantis Molotovo ir Ribbentropo paktą, jo slaptuosius protokolus, reikalaujantis pakto pasekmių likvidavimo. 1989 m. rugpjūčio 23 d. masinė Baltijos tautų akcija „Baltijos kelias“ pranoko visus skaičiavimus ir lūkesčius. Apie 2 mln. žmonių rankų grandine sujungė 620 kilometrų tris Baltijos valstybes nuo Vilniaus (Gedimino bokšto) per Rygą iki Talino. Stovėjusieji Baltijos kelyje demonstravo taikų ryžtą būti nepriklausomi, trys Tautos parodė gražiausią savitarpio supratimą, solidarumą ir vienybę.

Nalšios muziejuje veikianti paroda „Baltijos kelio atspindžiai spaudoje“ primena lankytojams istorinius įvykius, apie kuriuos buvo rašyta spaudoje. Rugpjūčio 23 d. parodą aplankė Šarūnas Birutis, kandidatas į 2012 m. LR Seimą Ignalinos-Švenčionių rinkimų apygardoje. Nalšios muziejaus istorikė Nadežda Spiridonovienė supažindino su paroda ir papasakojo apie Švenčionių rajono žmonių, dalyvavusių „Baltijos kelio“ akcijoje, po dvidešimt metų nuotaikas, viltis, lūkesčius. Iš viso iš Švenčionių rajono į Baltijos kelio akciją vyko apie 800 žmonių.

Šarūnas Birutis prisiminė, koks buvo visų žmonių entuziazmas, koks užsidegimas, noras dalyvauti akcijoje, ir džiaugėsi, kad Nalšios muziejus stengiasi perduoti „Baltijos kelio“ nuotaikas auklėjant mūsų jaunąją kartą vilties, tikėjimo ir meilės Tėvynei dvasia.

Tą pačią dieną Š.Birutis lankėsi ir Švenčionių viešojoje bibliotekoje, apžiūrėjo parodą „Tautos žygis į laisvę“, skirtą Baltijos keliui paminėti, bei pasveikino Baltijos kelio dalyvę Švenčionių viešosios bibliotekos vyr. bibliografę Danutę Bučelienę.

Kristina SPIRIDONOVAITĖ
MRU teisės ir valdymo I kurso studentė

 

 
Reklaminis skydelis