Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2692
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18893
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94923
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Grybų šventėje – daugiau kaip pusės tonos laimikis

2012 m. rugsėjo 26 d. trečiadienis Nr.73 (1216)

Devintoji rajoninė Grybų šventė, kurią tradiciškai rengia Švenčionėlių kultūros centras ir Švenčionėlių miškų urėdija, nudžiugino ir grybų, ir grybautojų gausa. Šiemet dalyvauti per beveik dešimtmetį labai išpopuliarėjusioje šventėje panoro rekordiškai daug grybautojų komandų – net 17. Paieškoti miško gėrybių, pasivaikščioti gryname ore ir pasivaržyti dėl pagrindinio prizo, kurį įsteigė rajono meras Vytautas Vigelis, panoro ir mokinių, ir suaugusiųjų komandos. Kiekviena komanda šventei rengėsi kruopščiai, nes vertinama buvo ir prisistatymas su atributika bei apranga, ir rudeninė kompozicija, ir grybų valgiai, ir, žinoma, grybų svoris – kuo jis didesnis, tuo daugiau šansų laimėti pagrindinį prizą.

Nemažai išradingumo ir kūrybos dalyviai įdėjo į kompozicijas, kurios šventės metu papuošė Švenčionėlių kultūros centro kiemą. Komisija pirmąją vietą skyrė nuolatiniams Grybų šventės dalyviams – Švenčionėlių globos namų komandai, kuri sukūrė ir iš miško medžiagų pagamino „laumę“, antrąją vietą – Darbo partijos senjorams, trečiąją – Švenčionių kultūros centrui.

Viena iš linksmiausių šventės dalių – komandų prisistatymas (kartu buvo vertinama ir apranga). Kiekviena komanda stengėsi pasirodyti kuo linksmiau ir išradingiau, tačiau nepralenkiami čia buvo Adutiškio vidurinės mokyklos atstovai, kasmet iš rajono pakraščio atvažiuojantys į Grybų šventę. Šiemet jie parodė muzikinį teatralizuotą vaizdelį iš pirmykščių žmonių gyvenimo, kurie džiaugėsi girioje radę grybų. Už tai jiems buvo skirta pirmoji vieta. Antroji vieta atiteko Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komandai, šioje šventėje išsiskyrusiai bene didžiausiu dalyvių skaičiumi – gimnazistų čia atvyko net apie keturias dešimtis. Trečioji – Švenčionėlių progimnazijos komandai.

Kiekvienais metais dalyviai stebina ir žavi grybų patiekalų gausa bei įvairove. Pirmąkart Grybų šventėje dalyvaujanti tik šią vasarą susikūrusios Švenčionėlių „Žeimenos“ bendruomenės (pirmininkė Danutė Vigelienė) komanda patiekė ne tik keletą rūšių grybų valgių, bet ir itin estetiškai bei originaliai juos paserviravo, tad šiai komandai vienbalsiai buvo paskirta pirmoji vieta. Antroji vieta – Jaunimo organizacijos „Darbas“ komandai, trečioji – Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ komandai.

Grybauti visoms komandoms taip pat sekėsi puikiai – visi jie iš miško atsivežė pilnutėlius krepšius grybų. Pasvėrus ir susumavus visų grybautojų laimikį bendrai, šventės vedėjos Leonarda Vilčiauskienė ir Vida Vilutienė paskelbė sensacingą pranešimą: „Per pora valandų prigrybauta daugiau nei pusė tonos grybų – 552 kilogramai!“. Tokio įspūdingo rezultato dar nebuvo per visą Grybų šventės gyvavimo laikotarpį. Daugiausia grybų, net 93,6 kg, pririnko Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komanda, antroje vietoje buvo Švenčionėlių progimnazijos komanda, pririnkusi 70,1 kg, trečioje – Švenčionių skautų komanda, prigrybavusi 67,9 kg.

Absoliučiu nugalėtoju tapo Švenčionėlių progimnazijos komanda, kuriai ir atiteko rajono mero Vytauto Vigelio įsteigtas prizas.

Padėkos raštais už aktyvų dalyvavimą ir įvairiausiomis atminimo dovanėlėmis buvo apdovanoti ir kiti dalyviai, rėmėjai ir visi, prisidėję prie renginio organizavimo, išrinktas jauniausias grybautojas – dešimtmetė Diana Fiodorovič ir didžiausią patirtį turintis – Ramutė Kriaučiūnienė.

Šiemet šventė sutraukė ir didžiulį būrį prekybininkų, tautodailininkų, pramogų ir paslaugų teikėjų, skanėstų ir žaislų pardavėjų. Gausiai susirinkę šventės dalyviai ir žiūrovai mėgavosi ne tik geru oru, smagiu reginiu, uždegančia muzika, bet ir turėjo kur pinigines patuštinti, kad vaikučius nudžiugintų ir save pamalonintų.

Kol komandos grybavo, Švenčionių PUC buvo parengęs pasilikusiems prie kultūros centro įvairiausių varžybų ir pramogų. Už tai šventės organizatoriai labai dėkingi jo direktoriui Stanislavui Podvoiskiui. Čia ypač aktyviai dalyvavo Švenčionių ir Švenčionėlių vaikų dienos centrai, padėję ir estafetes ir sportines rungtis organizuoti, ir aplinką papuošti. Estafetes vedė Deimantė Gedžiūnaitė ir Viktorija Ambrulaitytė.

Visi norintys galėjo pasivaišinti Šaulių sąjungos kareiviška koše, čia pat išvirta grybiene ir žolelių arbata. Sceną ir kultūros centro prieigas išmoningai papuošė Kaltanėnų ir Pašaminės filialų darbuotojai.

Vos tik šventė baigėsi, Švenčionėlių kultūros centro ir miškų urėdijos kolektyvai suskubo tartis, kaip dar įspūdingiau reikėtų surengti kitais metais būsiančią jubiliejinę – 10-ąją „Grybų šventę“. Čia pat spontaniškai kilo ne viena įdomi būsimos šventės idėja, tad tikėkimės, kad ir kitais metais – grybausime.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis