Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5851
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19711
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92068
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Liepos 1-2 dienomis švęsime Švenčionių miesto 525-ąsias įkūrimo metines

2011 m. birželio 8 d., trečiadienis Nr. 42 (1089)

Švenčionys - Rytų Lietuvos miestas, kurio ištakos siekia XIII amžių. Švenčionys pirmą kartą paminėti 1486 metais Lietuvos Metrikoje. Miesto vardo ištakų ieškoma keliolika kilometrų į šiaurę esančio Švento ežero, Šventelės upelės ar senovės lietuvių šventvietės pavadinimuose.

Miesto pradžia siejama su šalia esančiu Perkūno piliakalniu ir apie 1414 metus Vytauto Didžiojo statyta bažnyčia, po keleto perstatymų išlikusia iki mūsų dienų.
Švenčioniškiai aktyviai dalyvavo XIX a. lietuvių tautiniame judėjime, 1831 ir 1863 metų sukilimuose prieš carinės Rusijos priespaudą.

20 a. pradžioje ir pirmoje pusėje Švenčionys pateko į istorinių įvykių sūkurį. Miestas patyrė carinės ir sovietinės Rusijos, kaizerinės ir nacistinės Vokietijos okupacijas, 1919-1939 m. įėjo į Lenkijos užimto Vilniaus krašto sudėtį, trumpą laiką buvo tarpukario nepriklausomos Lietuvos valstybės dalimi. Švenčionių apylinkės mena ir pokario rezistentų kovas.

Laiko ir įvykių sūkuryje Švenčionys išliko svarbus lietuvių kultūros ir mokslo židinys Rytų Lietuvoje. Istorija, nukėlusi miestą į rytinį etninės lietuvių teritorijos pakraštį, dovanojo jam tautinę ir religinę įvairovę. Amžiams bėgant kultūrų mozaiką čia kartu dėliojo lietuviai, lenkai, rusai, žydai, gudai ir totoriai. Visą birželį kviečiame pažvelgti į miesto praeitį laikraščio puslapiuose, o liepos 1-2 dienomis būti drauge šventiniuose renginiuose.

Liepos 1 d. Švenčionyse prie Bėlio ežero vyks tarptautinis liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalis „Ežerų Sietuva 2011”, kuriame laukiami kolektyvai iš Indijos, Gruzijos, Bulgarijos, Graikijos, Baltarusijos ir Lietuvos.

Liepos 2 d. Švenčionyse vyks Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių II etapas, miesto parke vyks įvairūs renginiai.
 

 
Reklaminis skydelis