Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:250
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18794
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66120
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pardavimas aukcionuose sustabdytas. Kodėl?

2012 m. spalio 20 d. šeštadienis Nr.80 (1223)

Parduoti tik 2 sklypai iš numatytų 107

Žiniasklaidoje labai dažni skelbimai apie perkamus miškus. Bene visi pirkėjai tvirtina su pardavėjais atsiskaitysią tuojau pat, sutvarkysią visus reikalingus dokumentus. Todėl visiškai suprantama, kad šiemet gegužės mėnesį Švenčionyse vykusį ketvirtą Respublikoje seminarą, organizuotą Žemės ūkio ministerijos tema „Miškų pardavimo aukcionai ir jų svarba žemės konsolidacijai“, susirinko daug ūkininkų. Modžiūnų kaimo ūkininkas Petras Pošiūnas sakė, kad ūkininkaujantis jo sūnus Andrius pirktų miško sklypą, esantį šalia jo dirbamos žemės. Prienų kaimo ūkininkas Antonijus Jundo irgi sakė, kad mielai pirktų mišką, jei kas tik jį parduotų.

Marijos Levarauskienės, Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Švenčionių skyriaus vedėjos, tvirtinimu, rajono teritorijoje šiemet buvo numatyta aukcionuose parduoti net 107 miško sklypus. Per pirmą pusmetį parduoti tik 2. Maciūnų kaime 22 ha sklypą norėjo pirkti net 10 dalyvių. Jis atiteko aukščiausią kainą pasiūliusiai Vilniuje užregistruotai uždarajai akcinei bendrovei už 460 tūkst. Lt. Ši UAB aukcione nupirko ir antrą rajono teritorijoje esantį 9,79 ha sklypą daugiau nei už 220 tūkst. Lt.

M.Levarauskienės tvirtinimu, ligi šiol pirkimo-pardavimo sutartys dar nepasirašytos, nors pirkinių suma gerokai viršijo pradines kainas.

Iš 107 numatytų aukcionuose parduoti miško sklypų ligi šiol neparduoti net 105.

 

Valstybiniai, privatūs, rezervuoti

Švenčionėlių urėdijai (jos ir Švenčionių rajono plotai skirtingo dydžio) priklauso 43 tūkst. ha valstybinių miškų, kiti 26 tūkst. ha – privati nuosavybė arba suteikta teisė šiai nuosavybei atkurti. Dabar vienam Lietuvos gyventojui tenka 0,67 ha miško ir 151 kub. m medienos.

Vyriausybė buvo nusprendusi rezervuotus miškus, kai nėra į juos teisėtų pretendentų, parduoti aukcionuose. Dabar šis procesas sustabdytas. Tą pasiūlė padaryti Seimo Kaimo reikalų komitetas.

Kodėl?

 

Pirko išsimokėtinai

Beveik visi aukcionuose miškus pirkę pirkėjai – ne ūkininkai, o tik juridiniai asmenys. Kaip minėjome, ir iš Švenčionių rajone aukcionuose parduotų dviejų sklypų pirkėjų nėra nė vieno ūkininko.

Pagal galiojančias pirkimo-pardavimo nuostatas pirkėjai galėjo išsipirkti mišką išsimokėtinai, iš karto sumokėję tik 10 proc. pirkinio vertės. Beveik visi pirkėjai taip ir darė, galutinį atsiskaitymą nukeldami 10-15 metų.

Tačiau ar yra bent menkiausia garantija, kad beveik visus sklypus aukcionuose nusipirkusios firmos ir iškirtusios miškus vėliau nepradings, palikdamos tik plynumas? Gal tik tada prisiminsime nuo mokyklinių laikų Antano Baranausko miškininkų himnu tapusio „Anykščių šilelio“ graudulingas eiles: „Kalnai kelmuoti, pakalnės nuplikę... Kur toji puikybė jūsų pasidėjo? Kur ramus jūsų ošimas nuo vėjo?“.

Įstatymo pataisų projektas jau parengtas, pasiūlyta pataisyti žemės reformos įstatymą. Jo pataisų projektą jau parengė žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Be kita ko, pataisų projekte numatyta, kad tie, kurie pirks iš valstybės miškų žemės ūkio paskirties žemę, turės iš karto sumokėti visą jos kainą.

Žemės reformos įstatymo pataisas dar šios kadencijos Seimas turėtų svarstyti spalio mėnesį. Tikimasi, kad, priėmus įstatymo pataisas, miško sklypų pardavimas aukcionuose ypač turėtų suaktyvėti jau šių metų pabaigoje ir 2013-ųjų pradžioje.

Bronius NARKŪNAS