Mes turime 430 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4173
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20374
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96404
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Citrinvytis turi stebuklingų savybių

2012 m. spalio 26 d. penktadienis Nr.82 (1226)

Į redakciją paskambinęs švenčioniškis Vytautas Tautvaiša pakvietė užsukti ir pasižiūrėti, kokį puikų derlių šiemet subrandino prie jo namų augantis citrinvytis. Vaizdas iš tiesų nuostabus – visas plotas, kurį per porą dešimtmečių užėmė kiniškasis citrinvytis, tiesiog raudonuoja nuo gausaus uogų derliaus. Kai paklausiau gerb. Vytauto, kas gi tai per augalas ir kada jį pradėjo auginti, Vytautas Tautvaiša ėmė pasakoti:

- Gal prieš porą dešimtmečių vienas draugas pasiūlė pasisodinti prie namų kininį citrinvytį, kuris turi daug gydomųjų savybių. Pasisodinome. Pasodintas augti jis neskubėjo, bet paskui susiėmė, ir matote, koks išaugo per porą dešimtmečių. Literatūroje rašoma, kad citrinvytis turi daug magiškų, gydomųjų ir tonizuojančių savybių. Teko skaityti tokį pasakojimą, kad Aleksandras Makedonietis badaujantiems savo kariams davė suvalgyti po tris uogas, ir jie, atgavę jėgas, sunkiame mūšyje nugalėjo priešą. Patys įsitikinome, kad citrinvyčiai labai naudingi žmogaus organizmui. Iš lapų verdama arbata, kuri suteikia žvalumo, o ir kvepia citrina. Iš vaisių išspaudžiamos sultys, kurias galima naudoti esant fiziniam ir protiniam nuovargiui. Rašoma, kad medikai citrinvyčių preparatus skiria sveikstantiems ligoniams, naudoja depresijai gydyti, citrinvytis net vyriškas ligas gydo. Šis augalas turi ir tonizuojančių savybių. Tai toks būtų trumpas kiniškojo citrinvyčio apibūdinimas, o mes šiemet džiaugiamės kaip niekad gausiu derliumi.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis