Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3300
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13487
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89517
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mokytojas-ekspertas Albertas Dinda parengė vadovėlį

2012 m. lapkričio 14 d. trečiadienis Nr.87 (1231)

Apie Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokytojo-eksperto Alberto Dindos išleistą vadovėlį sužinojau per pirmo skambučio šventę. Ir štai, praėjus nemažam laiko tarpui, kalbuosi su mokytoju Albertu Dinda apie pedagogo darbą, apie į gyvenimą išleistą vadovėlį. Gal ir logiška, kad mūsų pokalbis prasidėjo nuo klausimo, kelerių metų patirtis sugulė į vadovėlio puslapius?

- Nors mano pedagoginis darbo stažas ir patirtis – ne vienas dešimtmetis, bet į knygą sugulė medžiaga, sukaupta nuo 2008-ųjų. Tais metais padariau savotišką bandomąjį variantą. 2007 metais prasidėjo kalbos apie programavimo kalbos dėstymo įvedimą išplėstiniu kursu. Tada ir gimė pirminė idėja, buvo parengtas savotiškas bandomasis variantas, kurį naudojome ruošdamiesi olimpiadoms. Paskui pradėjome važinėti į Kazicko programavimo forumus Kaune KTU. Čia mane sutikęs mokytojas-ekspertas Arvydas Verseckas iš Kuršėnų pasakė, kad leidykla ieško autoriaus. Mes su juo gerą valandą šnekėjomės, kol jis mane įtikino, kad reikia padirbėti ir parengti vadovėlį. Tada pradėjau ruošti medžiagą rimtai. Paruošęs pirmąjį skyriau atidaviau leidyklai. Gavau teigiamą atsakymą ir dirbau toliau, - apie vadovėlio atsiradimą pasakoja Albertas Dinda.

 

- Vadovėlis, skirtas mokymui, turi pereiti tam tikrą aprobaciją, įvertinimą?

- Taip, jį vertina du ekspertai. Be jų parašų vadovėlis negali būti naudojamas mokymui. Mano paruoštą vadovėlį vertino tas pats ekspertas Arvydas Verseckas, kuris ir įkalbėjo mane imtis vadovėlio rengimo, ir ekspertė Tatjana Balvočienė, kuri yra parašiusi kitą vadovėlį, kuris kartu su manuoju sudaro pilną komplektą. Išeina visas kursas.

 

- Albertai, kiek visgi metų skirta informatikai, jos dėstymui?

- Sunkus klausimas. Tikrai daugiau nei 25 metai, nes 25-erius informatika atšventė prieš keletą metų, o su programavimu susijęs jau senokai, gal nuo kokių 1978 metų.

 

- Bet ar buvo tada programavimas?

- Buvo. Buvo suorganizuota neakivaizdinė programuotojų mokykla ir mano mokiniai pateko į tą mokyklą. Buvo skelbiamos laikraščiuose užduotys, mokiniai jas spręsdavo ir siųsdavo.

 

- Bet juk nebuvo kompiuterių...

- Spręsdavo užduotis ir programas rašydavo ant popieriaus. Jos nebuvo sudėtingos, bet procesas jau vyko.

 

- Albertai, ar prisimeni pirmą kompiuterį prie kurio teko dirbti?

- Aš jį dar kažkur ir turiu. Žinoma, jo nepalyginsi su dabartiniais kompiuteriais, bet programuoti juo buvo galima, žinoma, to laikmečio lygyje. Buvo parašytos atitinkamos programos.

 

- Tais laikais kai studijavai, ko gero, dar nebuvo ruošiami informatikai?

- Esu baigęs Vilniaus pedagoginį institutą (dabar Lietuvos edukologijos universitetas). Mano profesija – matematikos mokytojas, bet mes mokėmės ir programavimo. Tada buvo madinga ruošti plataus spektro specialistus. Manau, kad tai pasiteisino, kai atsirado poreikis, jau turėjome žinių. Žinoma, lyginant tuos laikus, pats programavimo procesas dabar ne tik palengvėjo, bet ir sutrumpėjo. Tą padaryti leidžia šiuolaikiniai kompiuteriai.

 

- Tai, kas sudėta į vadovėlį, matyt, ne kartą išbandyta ir patikrinta mokymo proceso metu?

- Žinoma, kitaip ir būti negali, - šyptelėjęs atsako mokytojas-ekspertas Albertas Dinda.

 

- Albertai, pirmas žingsnis žengtas – pirma knyga, pirmas vadovėlis išvydo pasaulį, o kas toliau?

- Šis vadovėlis yra alternatyva kitų autorių vadovėliui. Ir šiais metais mokiniai jau gali rinktis, iš kurio mokytis. Lietuvoje dabar yra tendencija kurti alternatyvius vadovėlius. Tai gerai ar blogai, negaliu pasakyti, bet yra taip, kaip yra. Kol aš neturiu informacijos apie tai, kaip yra su mano vadovėliu, ar jį renkasi, su išvadomis reikia palaukti, bet darbas vyksta ir toliau, - baigdamas pokalbį sako Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokytojas-ekspertas Albertas Dinda, kurio parengtas vadovėlis 11-12 klasėms „Informacinės technologijos. Programavimas C++ kalba“ jau naudojama mokymo procese.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis