Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:623
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16824
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92854
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išvyka į Šiaurės ir Vakarų Lietuvos bendruomenes

2012 m. lapkričio 14 d. trečiadienis Nr.87 (1231)

Šių metų spalio 19 dieną Vidutinės kaimo bendruomenė „Vika“ išsiruošė į trijų dienų kelionę po Šiaurės ir Vakarų Lietuvos kaimo bendruomenes. Bendruomenė „Vika“ gyvuoja jau trečius metus, puoselėja senąsias kaimo tradicijas. Etnokultūrinėje veikloje aktyviai dalyvauja Vidutinės folkloro ansamblis ir kapela. Ansamblis yra išsaugojęs unikalų, labai vertingą senųjų dainų klodą, kurį stengiasi perteikti jaunimui.

Į Vidutinės kaimą pabendrauti su bendruomenės žmonėmis buvo atvykusi filmo „Naisių vasara“ kūrybinė grupė. Todėl ir kilo idėja užmegzti ryšius su Šiaulių rajono Naisių kaimo bendruomene. Tokiai išvykai bendruomenė neturėjo pinigų, todėl teikė paraišką Švenčionių rajono vietos veiklos grupei „Švenčionių partnerystė“, kad galėtų išvykti į Naisius, pabendrauti ir pasisemti patirties.

Taigi pirmoji stotelė ir buvo Naisiai. Čia mus pasitiko šios bendruomenės pirmininkė su savo nariais. Pastaruoju metu bendruomenės patalpos yra renovuojamos, todėl mus priėmė literatūros muziejuje, kur 1894 metais gimė poetas Zigmas Gaidamavičius – Gėlė. Naisių bendruomenės pirmininkė Rita Žukauskienė pristatė bendruomenės veiklą. Bendruomenės rėmėjas – ūkininkas Ramūnas Karbauskis, jo dėka projektų vadovės ir buhalterio darbas yra apmokamas. Bendruomenė aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje.

Svečiuose Vidutinės kaimo kapela atliko keletą kūrinių, prie jų prisijungė ir Naisių kapela. Buvo smagu pabendrauti prie arbatos puodelio. „Vikos“ bendruomenės pirmininkė Rimutė Petrovič padėkojo naujiesiems draugams už šiltą priėmimą ir įteikė Vidutinės moterų keptą pyragą (kurį jos pačios vadina „bulka“) ir Švenčionių krašto suvenyrus.

Vėliau apsilankėme ūkininko Ramūno Karbauskio žirgyne, kuriame auginami grynaveisliai žemaitukų žirgai. Jame dirba jaunimas, mokosi jodinėti, dalyvauja varžybose. 2011 metais įsteigtas profesionalus Naisių vasaros teatras, kurio įkūrėjas yra Ramūnas Karbauskis. Šis teatras Lietuvos kaimo žmonėms nemokamai dovanoja spektaklius. Naisiuose kuriamas serialas „Naisių vasara“. Gidė mus palydėjo į Baltų dievų skulptūrų muziejų. Čia grožėjomės Saulės ir Ugnies aikštėmis, didingomis skulptūromis Alkos kalne. Pamatėme ir pirmąjį šalyje Inkilų muziejų, įkurtą Ramūno Karbauskio ir Lietuvos ornitologų draugijos iniciatyva. Tai daugiau negu šimtas skirtingo dydžio inkilų. Labai didelį įspūdį padarė medžiuose pakabinti sodai. Padėkoję naisiškiams, patraukėme į Šiaulius – laukė nakvynė viešbutyje. Pakeliui užsukome į Kryžių kalną.

Šeštadienio rytą iš Šiaulių važiavome link Šilutės. Sustojome Ventės rage. Čia grožėjomės Kuršių mariomis, Švyturio bokštu, Ornitologijos stoties ištiestais tinklais, kuriais sugauti paukščiai žieduojami. Po to vykome į Rusnės salą. Važiuodami matėme užliejamas pievas ir besiganančias karvių bandas, retai matomas mūsų krašte. Nakvojome kaimo turizmo sodyboje. Jos šeimininkas – „Rusnės sala“ bendruomenės pirmininkas Raimondas Plikšnys. Į šią sodybą su mumis atvyko susitikti Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė, kuri supažindino su Rusnės sala, jos gyventojais, neįprasta jų veikla. Vėl linksmino Vidutinės kapela. „Vika“ atvežė jaunųjų kaimo bendruomenės narių – meninio metalo apdirbėjų Viliaudo Strago ir Viktoro Bernatavičiaus darbus, kuriais žavėjosi rusniškiai. Bendruomenė „Rusnės sala“ gyvuoja taip pat dar neilgai, tačiau aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje, rengia įvairias šventes.

Sekmadienį vykome į Rusnę, kur mus pasitiko bendruomenės „Rusnės šeima“ pirmininkė Edita Grinčinaitienė. Ji mus supažindino su bendruomenės projektine veikla. Ši bendruomenė įtraukia jaunimą į bendruomeninių reikalų aptarimą, sprendimų priėmimą ir jų vykdymą. Tuo siekiama verslumo inicijavimo kaime. Bendruomenės pirmininkė mus supažindino su miestelio istorija. Rusnė – viena seniausių gyvenviečių Nemuno deltoje. Tai vienintelis Lietuvos miestelis, esantis saloje. Rusniškius nuo potvynio saugo pylimai. Mes likome sužavėti šios bendruomenės veikla, jos ryžtu ir nusprendėme ir ateityje palaikyti ryšius.

Mūsų autobusas toliau pasuko į Palangą. Pasigrožėję neramia jūra nuo naujojo tilto, patraukėme namų link. Autobuse ilgai nenutilo kalbos apie aplankytas vietas, patirtus įspūdžius.

Esame dėkingi Vidutinės bendruomenės „Vika“ pirmininkei Rimutei Petrovič už puikią kelionę, už galimybę pabūti kartu, už naujas pažintis.

Vidutinės kaimo bendruomenė „VIKA“ vykdo vietos projektą „Sugrįžimų šventė“. 10000 Lt parama skirta iš LEADER programos lėšų, įgyvendinant Vietos plėtros 2009-2014 metų strategiją. Išvyka į Šiaurės ir Vakarų Lietuvos bendruomenes – viena iš šio projekto veiklų.

Lida GAIŽUTIENĖ

Švenčionių krašto kaimo bendruomenių asociacijos direktorė

 
Reklaminis skydelis